Ötvös Tibor

A Facebook 10 legjobb stratégiai játéka

Kétségtelen tény, hogy a Facebook "játékrészlegét" a Zynga csapata uralja. A FarmVille és a CityVille sikere elképesztő méreteket ölt, a két játékkal naponta több millióan játszanak folyamatosan.

Épp ezért ideje most olyan, egy kissé háttérbe szorított stratégiai játékokat is számba venni, melyeket sokan nem is ismernek, ám legalább akkora játékélményt nyújtanak, mint a fent említett két alkotás. Elsőnek itt van mindjárt az Army Attack, mely a Digital Chocolate fejlesztőinek legfrissebb műve. A játékban egyszerű feladatot kapunk: minél gyorsabban kell meghódítanunk a területet. Ehhez kapunk egységeket, melyeket tetszőlegesen vethetünk be. Minden elpusztított ellenfél után pénzt kapunk, melyen új egységeket vásárolhatunk.



A második cím a Warstorm nevet viseli és bár a Challenge Games fejlesztette, de mégis a Zynga logója szerepel a játékon. A program egy online kártyajáték, melyben kezdéskor kapunk egy alap paklit és ezzel indulhatunk harcba barátaink ellen. Idővel újabb és újabb kártyákat kapunk, melyeket ismét bevethetünk. A Warstormban van kampány mód is, mely szintén kellemes kikapcsolódást nyújt.

A Battle Pirates világa legjobban a Waterworldben látottakhoz hasonlít. Itt is mindent elöntött a víz és itt is különböző kolóniák létesültek a fennmaradó kis földrészeken. Kezdésként mi is kapunk egy kis szigetet, melyet nekünk kell megvédeni. Kezdéskor kapunk 7 napos védettséget az ellenfelek támadásától, de ezt akár ki is kapcsolhatjuk - utóbbit nem ajánlom.



A King's Bounty: Legions jelen pillanatban még csak béta-fázisban létezik, de a nagy múltra visszatekinthető sorozat (az első rész még 1990-ben jelent meg) most először mutatkozik be közösségi portálon és mindenképpen érdemes kipróbálni. A játékban egy ütőképes sereget kell összeállítanunk és egy Heroes of Might & Magicben látott csatatéren kell megmérettetnünk magunkat. Jelen pillanatban 40 szint áll rendelkezésünkre, de a fejlesztők gőzerővel dolgoznak a programon.

És akkor most jöjjön egy kis sci-fi is. Az Infinite Realms tulajdonképpen a kínai Joyport Three Kingdoms Online című játékának feldolgozása. A programban szintén sereget kell létrehoznunk, melyeket a lakosok kiképzésével érhetünk el. Ezután indulhatunk harcba a szomszédos bázisok ellen, melyek lehetnek a gép által vezetett helyek vagy más játékosok tulajdonában lévő területek is.



Sid Meier klasszikusa, a Civilization a Facebookon is felbukkant. A CivWorld a népszerű stratégiai játék Facebook-verziója, mely szintén még csak béta-üzemmódban érhető el. A játék meglepően sok lehetőséget tartogat a játékosoknak, de természetesen a "nagy verziókhoz" képest azért nem mehetünk akkora mélységekbe a menedzselés tekintetében. Azért érdemes kipróbálni, a rajongók elszórakozhatnak vele.

A Zynga igen termékeny csapat és ennek legújabb bizonyítéka az Empires and Allies címet viseli. A játék története szerint egy békés sziget békés lakóit elpusztítja egy Raven nevet viselő gonosz erő és csak mi éljük túl a mészárlást. Feladatunk újraépíteni a társadalmunkat és megbosszulni a szörnyűségeket. Az Empires and Allies érdekes és kellemes játék, érdemes kipróbálni.



A Dragons of Atlantis egy elég megosztó játék. A játékos vagy megkedveli az első pillanatban vagy pár perc után kilép és soha nem tér vissza. A program ugyanis elég hosszú "felvezetéssel" bír. Ez annyit jelent, hogy nagyon sokáig csak építgetjük a saját bázisunkat és viszonylag hosszú idő után indulhatunk csak el a falakon túlra a vadonba, ahol számos ellenfél és játékos kóborolgat.

A Galaxy Online II szintén elég megosztó játék. A programban ugyanis minden apróságra oda kell figyelnünk. A sci-fi környezetbe ültetett stratégiai programban még a hajónk festését is meg kell adnunk, szóval ez a program a "pepecselős" stratégáknak nyújt kellemes kikapcsolódást.



A FameTown sokban hasonlít a Maffia Wars című alkotásra, ám itt nem egy képzeletbeli gengszter család ranglétráján kell lépkednünk, hanem Hollywoodban kell D-listás, névtelen színészből A-kategóriás aktorrá válnunk, akinek Angelina Jolie is remegve nyújt kezet. Eme cél eléréséhez sok lehetőségünk van. Szerepelhetünk filmekben, tévésorozatokban, járhatunk partikra és vásárolhatunk olyan extra képességeket, mint például az orosz akcentus. Sztárpalántáknak érdemes kipróbálni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Carmageddon #11
    Én meg a kingsel játszok, remélem a teljes verzióban már nem ad ilyen kevés pénzt.
  • gombost #10
    Hopsz! ÉN lemaradtam a Warstormnál és utána a Tírantnál, azóta is ezzel játszom...
  • Evoluti0N #9
    "Sid Meier klasszikusa, a Civilization a Facebookon is felbukkant. A CivWorld a népszerű stratégiai játék Facebook-verziója, mely szintén még csak béta-üzemmódban érhető el. A játék meglepően sok lehetőséget tartogat a játékosoknak, de természetesen a "nagy verziókhoz" képest azért nem mehetünk akkora mélységekbe a menedzselés tekintetében. Azért érdemes kipróbálni, a rajongók elszórakozhatnak vele."

    Benne van.
  • gombost #8
    Egy ilyen felsorolásból szégyen kihagyni a CivWorld-öt.
    http://www.facebook.com/civworld
  • Carmageddon #7
    A kings mikor lesz teljesen elérhető?,teljesben?
  • Rage47 #6
    Sims nem sorolható ide?
  • qetuol #5
    kimaradt a tyrant... magasan veri a warstormot..
  • Zocsi #4
    +1
  • webpost #3
    A Warstorm biztos jó játék volt.
    Unfortunately, Warstorm is closed to new players. Warstorm will shut down on September 30, 2011 to make way for new games.
  • Kesely #2
    A Galaxy Online-ban nem kell a festéssel szórakozni. A Hajók különböző szintjeinek vannak különböző színei. Majdnem minden űrhajónak, fegyvernek és védelmi eszköznek 3 szintje van. A hajók különlegesek ilyen téren, mert a szinttől függően a kinézetük és a színük is változik. A pepecselős helyett én az összetett szót használtam volna a cikkben.