Berta Sándor

Online játékokkal finanszírozza nukleáris programját Észak-Korea

Amerikai lapértesülés szerint Kim Dzsong Il programozókat és MMORPG-fejlesztőket toborzott azért, hogy Észak-Korea az online játékokból tegyen szert plusz bevételekre.

A The New York Times tudósítása szerint a különleges csoport célja, hogy különböző internetes játékokban tapasztalati pontokat szerezzenek, majd ezeket a virtuális javakat később valódi pénzre váltsák át. A projektből befolyó összegeket nem élelmiszerekre vagy gyógyszerekre költötték, hanem elsősorban az észak-koreai atomprogram finanszírozására fordították. A csoport működésére dél-koreai szakemberek hívták fel a figyelmet.


Dél-Korea azzal vádolja északi szomszédját, hogy fiatal IT-szakértőket toboroz Kínából és más ázsiai államokból. A szöuli rendőrség már több gyanúsítottat is őrizetbe vett. Észak-Korea becslések alapján 30 fiatal programozóval, biztonsági szakértővel és MMORPG-fejlesztővel állapodott meg. A projekt alapját egy olyan észak-kínai szakemberek által készített szoftver jelenti, amely képes kijátszani a Lineage és a Dungeon & Fighter játékprogramok szervereit, így elvileg botok is képesek átvenni a játékosok helyét és hozzájárulnak a pontok és a virtuális javak gyűjtéséhez. Ezeket később fórumokban kínálják eladásra.

Az üzlet bejött, hiszen az elmúlt két évben Észak-Korea ilyen módon 6 millió dolláros bevételre tett szert. Ennek 55 százalékát kapták a programozók és a fejlesztők, a többi pedig észak-koreai folyószámlákra vándorolt. A szöuli rendőrség kiderítette, hogy az észak-koreai ügynökök és a programban résztvevők rendszeresen egyeztettek egymással, s kicserélték a tapasztalataikat. Volt, hogy dél-koreai elitegyetemeken és vállalatoknál toboroztak fiatalokat. Korábban egyébként az is felmerült, hogy Kim Dzsong Il rezsimje Rolex és más márkájú órák, valamint egyéb luxus árucikkek csempészésével is szert tett bevételekre, ezt azonban az észak-koreaiak visszautasították.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sir Ny #36
    nem tartom valószínűnek, hogy a légierő frissítette a firmware-t. de ha mégis, akkor felraknak rá egy cell hacket, és ennyi
  • Sir Ny #35
    TE JÓ ÉG, EGYSZER VALAKI KITALÁLTA A CAPS LOCK AZ KIABÁLÁS, ÉN AZÓTA NEKEM IS FÁJ A FÜLEM A NAGYBETŰS ÍRÁSTÓL
  • dronkZero #34
    Ez kb olyan kijelentés, mint az, hogy "Akárki akármit mond, nem vagyok buzi. Csak szeretem, ha seggbe basznak."

    Egyébként meg a magyar wikipedia pont a hozzád hasonló agyatlan faszfejek miatt egy kalap szar.
  • mikromanus #33
    Nem érné meg a ráfordított energiát. Ezt a mostanit is csak tippelem mit akar jelenteni :D
  • Zolivok #32
    te vagy a nagy it tech megfejted csapoltsör
  • Yagami #31
    Szegénynek előbb még magyarul is meg kellene tanulnia írni/beszélni(talán az megy), a vesszőkkel se nagyon ismerkedett meg az iskola(?)padban eltöltött idő alatt, a capslock is beragad nála látod, most mit bántod?:)
    Hírhez: amcsi hír az amcsiknak Kimdzsiről, mese habbal. DE ha van is igazságtartalma, értelme akkor se sok. További szép napot!
  • sanyicks #30
    Akkor az észak koreaiak csinálták az l2walkert? :D
    ó a régi szép idők a dragon networkon, persze crackelt walkerrel :)
  • lammaer #29
    @Farmoláshoz mióta kell "IT szakember"?


    Segitek:
    A projekt alapját egy olyan észak-kínai szakemberek által készített szoftver jelenti, amely képes kijátszani a Lineage és a Dungeon & Fighter játékprogramok szervereit, így elvileg botok is képesek átvenni a játékosok helyét és hozzájárulnak a pontok és a virtuális javak gyűjtéséhez. Ezeket később fórumokban kínálják eladásra.


    Magyarul, programozókat vettek fel, akik botokat tudnak írni. Végülis fejenként 100K USD jut, az kicsit kevesebb mint évi 2 milla.
  • NEXUS6 #28
    Ja, most már én is emléxem.

    Az amcsi légierőt meg jól bexopatta a Szoty amikor a PS3 firmware frissítéskor a hekkkerekek miatt kiszedte a Linux támogatást a gépből.
    Ennyit az olcsó szuperszámítógépekről.

    Szal megérdemli a lócitromdíjat szegényke rendesen.
  • NEXUS6 #27
    Persze, hogy napszemcsiben van, mert ő egy T800-as modell.
    Eddig többször is meghiúsították, hogy a rencer öntudatra ébredjen, de most a Szkájnet megtalálta a megoldást!

    És természetesen kedvenc száma a 80-as évekből: