Ötvös Tibor

Erőszakosak leszünk az erőszakos játékoktól

Linda Mintle professzorasszony 16 könyvet publikált, hivatalos engedéllyel rendelkező házassági és családterapeuta, nemzetközileg elismert pszichológus és étkezési tanácsadó és nem mellesleg a Nyugat-Virginiai Orvosi Egyetem Gyermekorvosi Karának adjunktusa.

Ráadásul olvasói levelekre is szokott válaszolni, azonban a héten Mintle is kiverte a biztosítékot a játékosok körében. Egy tini ugyanis a következő kérdéssel fordult a professzorhoz: "Anyukám és apukám nem engedi meg, hogy erőszakos játékokkal játsszak. A barátaim szerint azonban ezek nagyon szórakoztatóak és csak is a szórakozásra vannak kitalálva. Én úgy látom, hogy szinte mindenki játszik ilyen játékokkal és valóban nem kezdenek el lövöldözni az iskolában. Akkor most mi a helyzet?"



"A helyzet az, hogy az erőszakos játékok agressziót válthatnak ki" - hangzott a válasz. "Kutatások bizonyítják, hogy az ilyen játékok növelhetik a bűncselekmények számát is. Íme a tények, melyeket ezekből a tanulmányokból megtudhatunk:

- Az erőszakos játékok nem csak a szórakozásunkat szolgálják. Ha ilyenekkel játszol sokkal erőszakosabban viselkedhetsz és gondolkodhatsz. És mivel férfi vagy, egy ilyen játék után akár ellenségesen is tekinthetsz a világra.

- Az erőszakos játékok erőszakos gondolatokat idézhetnek elő.

- Az erőszakos játékokban gyakorolhatod az erőszakot.

- Az erőszakos média töményebb fogyasztása (például minimum napi négy óra) a következőket eredményezheti: gyengébb iskolai eredmények, rosszabb olvasási képességek, kevesebb barátokkal töltött idő, kevesebb hobbi és túlsúly. Van egy kimutatható kapcsolat a sok játék és a gyenge jegyek között is.



Egyetértesz a professzorral?
(Összesen 660 szavazat)
  • Igen
    11 % (75 szavazat)
  • Részben
    33 % (216 szavazat)
  • Nem
    54 % (358 szavazat)
- A játékok érzéketlenné tehetnek mások fájdalmára és szenvedésére.

- Ugyanakkor a játékok miatt félelmet érezhetünk a világgal szemben, retteghetünk a külvilágtól.

- Egy erőszakos játékban látott cselekményt akár a való életben is megpróbálhatsz felhasználni.

- Minél többet tudsz meg az erőszakról, annál rosszabb hatással lesz az a személyiségedre.

- Minél több ilyen játékkal játszol, annál több bűnös hajlam alakulhat ki benned. "Szóval az a nagy helyzet, hogy pontosan nem tudni, mekkora hatással vannak az erőszakos játékok az erőszakos emberekre és lövöldözőkre, de azt tudjuk, hogy mindenkire hatással vannak és ezek egyike lehet a megnövekedett agresszió. Szóval miért akarsz ilyen játékokkal játszani?"

"Hadd nyugtassalak meg, hogy nem mindenki játszik ilyen játékokkal. Egyes szülőknek van elég eszük ahhoz, hogy belássák nem kifizetődő erőszakos játékokkal traktálni a gyermekeiket. Hallgass a szüleidre. Ők csak próbálnak megvédeni. Megértik és felfogják ezen programok veszélyét. A jelek szerint nagyszerű szüleid vannak!"

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • visnait #44
    Hát én a sok erőszakos játéktól érzéketlen lettem az erőszakos játékokra. Sőt annó napokat, heteket töltöttem el a Diablo 2 -vel, ma a Starcraft 2-őt (amiért 45 eurót adtam ki) félbehagytam, mert inkább mentem gyúrni, vagy a kocsimat szerelni. Lehet valami alergiám van a PCs játékokra :D
  • Venator #43
    Na, akkor a Farmville most micsoda? Vagy a nő titokban mást is játszott?
  • URH #42
    Kicsit unalmas ez a téma. Ha valaki szerint egy emberből azért lesz erőszakos, mert ilyen játékokkal játszik, hát ez egy nagyon hülye ember. Abszolút nincs semmi összefüggés a kettő között. Ha valaki ilyet mond, az egyszerűen nincs otthon a filmek vagy játékok világában. Csak néha el kap valami jelenetet belőlük és "jujj ez milyen durva" hozzászólással megy is tovább.

    Ajánlom az ilyeneknek, hogy inkább ismerjék meg jobban ezt a világot. És nem olvasva meg mások szemein keresztül, hanem tapasztalják meg, érintsék meg.

    Én 13 éve pörgetem ezeket a "marha brutális" játékokat, de valahogy nem lett belőlem egy betegállat. Lehet, hogy a fantáziámat kibővítették még emberölés terén is, de ettől függetlenül el tudom különíteni a valóéletet és a játékot. Ugyanúgy, ahogy tudom, hogy az iskolába nem fingok, böfögök és káromkodok hangosan és viselkedek úgy, mint egy szaros puttó köpködős kocsmába.

    Ha valaki olyan primitív, hogy nem tudja szétválasztani a dolgokat, akkor ott a neveléssel van baj. Egyszerűen a gyerek nem tanulta meg használni az agyát. De szerintem az ilyesfajta emberek, így is úgyis kötözködő erőszakos kemény csávók lesznek, mert ez a menő.

    Kétlem, hogy a gettóban élő késelő niggerek és a mocskos cigányok a 8-ból, meg Magyarország egyéb területein azért váltak ilyenné, mert túl sok akciókrimit és gta4-t nyomtak.
  • petyminger #41
    sem diploma, sem különleges képesség sem szerencse sem "független" jegybank nem kell hozzá, hogy valaki rájöjjön erre a természetes összefüggésre, de hát abban a "civilizációban" ahol senkinek nem fáj, hogy a gyerekek szerint lila a tehén mire is számítunk mi átlag polgárok...
  • cellik #40
    erdekes hogy ilyenert hujesegert meg hirnev es penz is jar
  • redgreen #39
    Mintle professzorasszony politikusnak vagy marketingesnek is elmehetett volna. Minden állítása igaz, mégsem fejti ki a valóság minden részletét. Tehát egy meghatározott irányba tereli az olvasó gondolatait, pedig csak feltételes módú állításokat közöl. Különösen sokat mosolyogtam a "töményebb fogyasztása (napi négy óra)" pont állításain, amik a (kevés mozgást igénylő) hobbitevékenységek (modellvasutazás, bélyeggyűjtés, ezüstfényesítés, pecázás) bármelyikére simán ráhúzhatók, ha az ember rabjává válik. Márpedig sokszor a családi-baráti problémáktól menekülő emberek szeretnek ennyire belemélyülni egy hobbiba. Függő pedig még bármitől lehet a gyerek, hiába a "nagyszerű szülők" :)

    Kíváncsi lennék arra is, hogy az idézett vizsgálatokban bizonyították-e az ok-okozati összefüggést a játékok játszása, és az erőszakra való hajlam között (gyk. nem az erőszakra - már egyébként is - hajlamosabb egyének játszanak-e ilyen játékokkal gyakrabban)? Ez azért is kemény dió, hiszen ha ilyenekkel amúgy nem játszó fiatalokat arra kényszerítenek, hogy a kísérlet kedvéért mégis játsszanak, az már maga frusztráló lehet.

    Viszont az elgondolkodtató, hogy az erőszak ábrázolása, a sokkoló képsorok "érzéketlenné tehetnek mások fájdalmára". De ezért nem kizárólagosan a játékok a felelősek. Sőt. A helyzet az, hogy egy számítógépes játékról az emberek többsége tudja, hogy az nem valóság (persze az egyre reálisabb grafika nem ezt a tábort fogja növelni), viszont szappanopera főhősének szemműtétjére rendeztek már gyűjtést... És nem vagyunk egyformák, mindenkinél más a befolyásolhatóság határa, ezért biztonságosabb az, ha azt mondjuk, hogy ne növeljük a kockázatot (dohányzás tiltása, biztonsági öv), mint az, ha engedünk mindenkinek mindent. De - ahogy itt néhányan már megmondtátok - ez a szülők feladata lenne!
  • bakagaijin #38
    Hmm, kérdés. Ha a boltban az eladó ellenségesen viselkedik velem - a vevővel - , az azért van mert előtte agresszív játékokat tolt? :).
  • Asperot #37
    Film vagy játék, normális embert nem tesz erőszakossá. Az más, hogy erőszakos embereknek javíthat a kreativitásán.
  • merai #36
    szerintem egy krimi sokkal jobban mutatja be az erőszakot mint egy sima lövöldözös játék . nem is az erőszak a gond hanem a first person view
    vagyis az "éned" egy másik világba cselekszik ahol nincsenek szabályok és nem vállalsz felelősséget utánuk
  • RoyalPredator #35
    Hülye emberek bizony negatívan változnak meg tőle. Van ilyen ismerősöm, aki "shotgunosat" játszik menőzés gyanánt, de elég gyakran, stb, és amúgy gyíkfing alkatának ellentmondóan megnő az önbizalma, jelentősen.

    Mellesleg "agresszivitást" váltott ki a cikk is, nézzétek a kommenteket.
    Nem az, de pl az ilyen professzorasszonykák annak látják, és saját igazságát bizonyítják vele.