Ötvös Tibor

Jövőre jön a Beyond Good & Evil HD

Manapság nagy divat lett korábbi sikercímeket a mai kornak megfelelő grafikával újra kiadni. Most hirtelen a Serious Sam és az Oddworld: Stranger's Wrath jut eszembe példaként, de most egy újabb kultikus alkotás feldolgozását jelentették be.

A Beyond Good & Evil egy igazi klasszikus, mely azonban nagyon leszerepelt a kasszáknál. Bár minden kritikus és az a kevés vásárló, aki megvette az egekig magasztalta Michel Ancel alkotását, az még sem volt képes elérni a nagyközönség ingerküszöbét.

Ennek ellenére 2008-ban a kiadó bejelentette a játék folytatását, mely azóta is készül. Miközben mindenki arra várt, hogy hamarosan kapunk egy megjelenési dátumot vagy bármilyen információt a második részről, addig a hét elején a francia kiadó bemutatta az első rész HD-s feldolgozását.



Az ötlet pazar, hiszen elég sokaknak kimaradt az életéből ez a remekmű és talán most többen gondolják úgy, hogy bepótolják a hiányosságot. Sajnos rögtön jön is a feketeleves: a Beyond Good & Evil HD első körben csak a PlayStation Network és az Xbox Live Arcade rendszereiben lesz elérhető. Egy esetleges PC-s változatról még nem érkezett bejelentés.

De lássuk, miben nyújt többet a HD, mint az alap játék. Első körben itt van mindjárt a grafika, mely a 2003-as változathoz képest rengeteget javult. A képeken is látszik, hogy a játékban az effektektől kezdve a szereplőkön át a környezetig mindent áttettek 1080p-be és természetesen a hangok is fel lettek javítva.



A történet főszereplője egy Jade nevet kapott lány, aki nem mellesleg fotóriporterként tengeti mindennapjait és nevelőapja, Pey'J, aki egyébként egy malac. A két karakter egy Hillys nevű bolygón él, melyet egyik nap megszállnak a DomZ faj egyedei és első célpontjuk a Jade lakhelyéül szolgáló világítótorony. Karakterünk felveszi a harcot a támadókkal és így találkozik az Alpha Sections nevet viselő titkos csoporttal, akik elméletileg a Hillys védelmezői.

Természetesen Jade csatlakozik és feladatunk a bolygónk megmentése lesz. A kalandjaink során velünk tartanak barátaink is. Eleinte csak Pey'J segítségére számíthatunk, aki egyébként a csapat mérnöke lesz, de később csatlakozik hozzánk egy igazi verőember, Double H is.



A helyszínek között a saját légpárnás hajónkkal közlekedhetünk, amit folyamatosan fejlesztenünk is kell. A városokat azonban nem járhatjuk be rögtön, hanem a különböző küldetések teljesítésével nyílnak meg előttünk az újabb és újabb részek, kerületek. Ráadásul rengeteg minijáték, logikai feladvány, verseny teszi változatossá a játékot, melyet valóban nehéz megunni.

A Beyond Good & Evil egy méltatlanul elfeledett klasszikus, mely talán a HD kiadással előkészíti a terepet a folytatásnak. A remake jövőre jelenik meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zoliz #10
    A gyagyi exbox 360-on legalább elfut ez a 10 éves grafika. Amúgy jó játék volt, de mikor 2 éve feltelepítettem újra, nem volt bennem motiváció, hogy újrajátsszam.
    Ez a lerágott csont kicsit már meszes.
  • xido #9
    Nagy divatba beszállhatna Kojima..feltenném a polcra megint a Metal Gear-eket Metal Gear 4-es szintű grafikával:)
  • FoodLFG #8
    - a graf vér gyenge (mondjuk xbox, szóval...)
    - nincs több/jobb ötletük ?
    - úgy egyébként tetszik, de nem sok plusz van benne
    - ezért nem lehet teljes árat kérni, ha megteszik, akkor az csak lehúzás
  • Rage47 #7
    Duke Nukem 3D
  • Tower Guard #6
    Nah zsír!
    Össze kellene szedni eddig milyen régi játékokat adnak ki hdban.
    Serious Samet kiadták, MDk2-t tervezik, meg akkor a Beyond Good & Evil-t.
    Valaki tud még esetleg másik régi gamerol amit kiadnak HD-ban?
  • Tinman #5
    True prevgenHD... azért attól még zseniális.
  • Zomil #4
    Képek alapján nem sok különbség van a HD és a régi pc-s változat közt :)
  • Rage47 #3
    sztem most is jó a grafikája
    lehet hogy ezzel tesztelik le, hogy érett e a játékos társadalom a 2. részre:D
  • Celeborn #2
    Már csak homályos emlékeim vannak a játékról, de egy valamire tisztán emlékszem. Király volt. :) Szóval kíváncsi leszek erre a HD verzióra, de a 2. részre - ha egyáltalán elkészül - méginkább.
  • mad mind #1
    Adják ki PC-re is. Nekem megvan eredetiben és nagyon jó játék.