Ötvös Tibor

Egy kalap alatt a heroin és a videojáték

Sajnos rengeteg olyan akaratgyenge, ostoba, infantilis (a megfelelő aláhúzandó) ember van, aki magát játékosnak vallja és ha valami óriási baromságot követ el, akkor máris a játékokat hibáztatja.

Ezen elmebetegeknek a média sajnos elég nagy teret ad és ritkán hallgatják meg a másik oldalt. A héten a Daily Mail egy érdekes és meglehetősen terjedelmes írása borzolta fel a valódi gamerek idegeit. Az egésznek egy múlt heti sajnálatos esemény adta az alapját.

Történt ugyanis, hogy egy 33 éves asszony halálra éheztette a kutyáit, mert - elmondása szerint - "rabja lett egy MMO-nak és ezért pusztultak el a kutyusai". Ezt a védője is alátámasztotta, ám a tárgyaláson semmi perc alatt kiderült, hogy a nő egyszerűen depressziós, melyet a férje halála váltott ki nála.



A cikk szerzője, Tom Rawstorne ezért a Daily Mailben megjelent írásában megjegyzi, hogy a nő tetteit egy "mélyen gyökerező probléma váltotta ki". De innen csak rosszabb lesz a helyzet. A szöveg úgy folytatódik, hogy "ennek ellenére számos más eset példázza, hogy a legújabb szupermodern játékok valódi veszélyt jelentenek a felhasználóikra. Annyira csábítók, annyira kihívók és olyan okosan vannak elkészítve, hogy szakértők szerint komoly függőséget okozhatnak."

Ezután előkerül a Halo: Reach bevételi rekordja, mellyel az író azt szándékozott bemutatni, hogy mekkora erő van a játékiparban. Majd előkerül egy 17 éves dél-londoni fiatal, Liam esete, aki szerint "órákat kell beleölni a WoW-ba, mert különben mások teszik ezt meg". Liam fokozatosan elszakadt a barátaitól, hogy online világát vonzóvá tegye.

A cikkben ezután Dr. Richard Grahamtól idéznek, aki a Mail szerint a Közép-Londoni Capio Nightingale Kórház Fiatalkorúak Technológiai Függőségét Vizsgáló Részlegének professzora. Graham szerint "Liam viselkedése tipikusnak mondható. Sokan teljesen elmerülnek a játékokban, mert szerintük a kinti világ kevesebb élményt nyújt a számukra."



A cikkben ezután a 24 éves Kate Flanagan esetét hozzák fel, aki közel 70 órát tölt egy héten a közösségi oldalakon, főleg a Facebookon. És ha ez nem lenne elég, a munkába menet még képes az NDS-ével is játszani, sőt, az iPhone-ján is vannak programok, melyekkel két hívás között szórakozni szokott. A cikk ekkor megemlíti, hogy Kate eredet súlyának közel duplájára hízott és a játékok miatt néha még zuhanyozni sincs ideje. Testmozgásra pedig végképp nincs.

Kate ezután a függőségét a dohányzáshoz hasonlítja. "Tudom, hogy a dohányzás árt az egészségemnek és tudom, hogy a sok játék is. De soha nem próbáltam meg leszokni egyikről sem, mert túlságosan nagy örömet okoznak nekem." A Mail végül egy olyan nő esetét hozza fel, aki 51 éves korában beperelte a Lineage II készítőit, mert 2004 és 2009 között kicsit több mint 20 ezer órát játszott a programmal és a "végére képtelen volt az olyan egyszerű dolgokra, mint a felkelés, a felöltözés vagy a beszélgetés".

Te függő vagy?
(Összesen 516 szavazat)
  • Igen
    18 % (95 szavazat)
  • Nem
    31 % (158 szavazat)
  • Ez még a Mátrix?
    49 % (252 szavazat)
A hölgy, Craig Smallwood azt kifogásolta, hogy nem szerepelt a dobozon a "függőséget okozhat" kikötés. A végén a cikkíró még hozzáteszi, hogy "napról napra több élet kerül veszélybe, mert egyre több játékos csatlakozik valamely online világba. És ez olyan függőséget okozhat, mint a heroin."

Azt azért leszögezném, hogy minden dolog (lehet az étel, ital vagy bármi) túlzott mértékű fogyasztása rosszullétet okozhat. A sok tejtől hasmenést kaphatunk, a sok fűszertől fekélyt és a többi. Még sem látható egyetlen ilyen dobozon sem a "túlzott fogyasztása káros lehet" feliratot. A játékok azért vannak, hogy az ember kikapcsolódjon velük. Hogy kiszakadjon a mindennapokból.

És csak azért, mert pár elmebeteg nem képes helyt állni a való világban, még nem kellene az egész játékos társadalmat semmirekellő, elhízott, beteg embernek beállítani.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Shid #25
    Egyet kell értenem a cikk írójával, miszerint bármiből megárthat a sok. Nem akarom védeni a videojátékokat, de ezzel a logikával és hozzáállással a levegőt is betilthatnánk, hiszen minden értelemben függünk tőle :) .
  • morden #24
    Nem értem, miért csak két szórakozási alternatíva van, az szgépes játék és a tv, ezer millió másik kikapcsolódási mód van még...
  • whisper #23
    Én is játék függő vagyok ,de asszony van, bulizok, kirándulok, dolgozom nekem is működik a szerszám és bevallom inkább wow-zom szabad időmbe mint a csodálatos tv műsorokat bámulom. Igaz az utcán nem PDA-zom meg nem viszek az erdőbe laptopot ,de a Motelba elviszem ! 8)) Esti filmezéshez! Sz.tem némely nőnek a shoppingolási ténykedései és függőségei inkább probléma mint ,hogy pár retardált nem tudja kezelni az életét. Tisztelet a kivételnek mint az a nő aki nem tudta feldolgozni a cikk-ben a halálát! Őket megértem és szerintem bárki kerülhet olyan mélypontra. szóval nem csak játéktól lehetsz antiszoc. 8))

    ui.: ( Ez csak vélemény és nem kell rögtön lereagálni ,hogy "Mi vagy Te orvos?" )

    8)))))))))))))
  • Stief #22
    ÍGy van én játék függő vagyok, igaz nem 45 kiló 110, de nem zsír. És farkam is jól mükszik meg asszony is van. Ja és dolgozom is,tanulok is. A fenne lehet többet kéne játszanom ? :)
  • Megtörhetetlen #21
    szánalom...
    Ez is olyan dolog hogy csak arra van hatással aki fogékony az ilyenre aki "rászokik" a játékra és nem tud leállni az ha nem lenne játék akkor rászokna másra alkohol, dohány, drog bulik, stb. Mert ő ilyen, akkor most melyik a rosszabb??
  • Gerhard #20
    Nekem ez jut eszembe:
    http://www.kelethir.hu/cikk/game_over_a_valo_vilagban/5780
  • philcsy #19
    "A játékok azért vannak, hogy az ember kikapcsolódjon velük. Hogy kiszakadjon a mindennapokból."

    A zazi is azért van, hogy az emebr kikapcsolódjon ...
  • bladesoft #18
    Ezen a cikken ugy felháborodtam hogy megyek az ork kezdőhelyre dühömben kicsiket ölni. :D
  • muerte2 #17
    Erdekes hogy most egy kicsit leszakadtak a tv rol es mozirol, azonnal meg van az uj bunbak ami mindenert felelos a kapzsi jatek keszitok, akik piacorientaltak es mindent megtesznek a penzert, peldanak okaert akar meg jo jatekokat is hajlandoak csinalni. :)
    Lattam mar fuggoket, Cigi, KV, Kola, TV, WoW, drog, de meg szeksz fuggot is lattam mar. Tehat korlatozzuk v tiltsuk be a jo szekszet, jo filmeket, isten ne adj sorozatokat, azok valami borzalom mire kepesek.. Sot, korlatozzuk a KV es egyeb udito italok fogyasztasat is..
    Nem lehet igy kezelni. Azoknak a mentalisan serult embereknek, akiknek meg szuksege van ra kezeles kell. A mentalis problemaik eredendo oka megkockaztatnam, hogy altalaban nem a KV, v a jatek vagy a TV, ez mar csak egy okozat. Az ok altalaban a csaladban v a kornyezetben talalhato, amit persze sokkal nehezebb bevallalni, mint ujjal mutogatni valamire v valakikre..
  • morden #16
    Az ilyen cikkneken köszönhető, hogy nem lehet nyíltan , őszintén megbeszélni egy létező problémát. Ebben a cikkben is csak a hangulatkeltés megy, hogy heroin = játékfüggés, pedig ezt senki nem mondta, csak a cikkíró képzelte hozzá.