Ötvös Tibor

Spider-Man: Shattered Dimensions részletek

A Csodálatos Pókember hazánkban talán a legismertebb képregényhős, ráadásul egyike volt az első szuperhősnek, aki belépett a mi kis országunkba. Amerikában és a világ többi részén már komolyabb múltra tekint vissza Spider-Man. A hálószövő először 1963-ban bukkant fel és azóta számos képregény, film, játék és rajzfilm főszereplője volt már.

Az Activision a héten jelentette be a Spider-Man: Shattered Dimensions című új játékát, melyben nem egy, hanem rögtön négy Pókember ruháját ölthetjük majd magunkra. A játék történetét a képregényekben is aktívan közreműködő Dan Slott jegyzi és egy titokzatos műtárgy, a Káosz és Rend Táblája áll a sztori középpontjában. Ahogy azt mindenki kitalálhatta egy ilyen névvel csak valami misztikus erővel rendelkező tárgy rendelkezhet és ez most is így van.



A Tábla tartja ugyanis egyensúlyban a valóságunkat, ám – ahogy az egy képregényben lenni szokott – a tárgy széttörik és ezzel felbomlik ez a balansz. Természetesen Pókember(ék)en a sor, hogy mindent rendbe hozzon. Csakhogy minden tábla más-más dimenzióban (négy részre tört és négy dimenzióba hullottak a darabjai) található, így minden helyen más szereplővel leszünk majd.

A fejlesztő Beenox és az Activision eddig két hősről rántotta le a leplet. Az egyik természetesen a már jól ismert Csodálatos Pókember, aki a megszokott kék-piros ruhájában aprítja az ellent. Hősünk balszerencséjére a saját dimenziójában található tábladarab legnagyobb és legfélelmetesebb ellenfelei markába került, akik ráadásul a Tábla miatt extra képességekre tettek szert.

A kiadó által bemutatott változatban Pókember a vadász Kraven és emberei ellen harcolt egy dzsungelben. A hálólengés nagyon látványos és egyszerűen kivitelezett, de természetesen rohanhatunk két lábunkon is. A dzsungelben a fák mellett titokzatos ősi romok is felbukkantak, ahol többnyire Kraven emberei vártak ránk. A végső csatára egy Thunderdome stílusú arénában került sor, ahol a vadász mellett számos verőember is ránk támadt.



A képeken feketében látható Pókember a Noir vonulatot képviseli. Ez a dimenzió a Csodálatos Pókember színes és világos világával ellentétben sötét és többnyire zárt tereken játszódik. Aki esetleg nem ismerné a Spider-Man Noir történetét, annak jöjjön egy rövidebb bemutató. A sorozatot 2009-ben indították útjára egy mindössze négy füzetes történetben és nagyon nagy sikert aratott vele a Marvel.

Az 1933-as Nagy Depresszió idején élő Pókembert szintén egy fertőzött pók csípte meg és természetesen ezúttal is meg van szinte minden ismertebb képessége. Ám a Noir hős nem a szemtől szembeni harc híve, hanem inkább a klasszikus Sam Fisher (vagy inkább Batman: Arkham Asylum) vonulatot követi és az árnyékok oltalmából támadja le ellenfeleit. Amint valaki kiszúr minket, azonnal vége a dalnak és kezdhetjük elölről a pályát.

Amint látszik a kosztüm is teljesen más. Leginkább egy világégés utáni túlélőre emlékeztet és bizony szokni kell, de a látottak alapján a lopakodós játékmenet nagyon jól sikerült. Ráadásul ebben a világban is felbukkan Pókember összes ismertebb ellenfele (Norman Osborn, Keselyű, Kaméleon stb), ám a bemutatott változatban Kalapácsfejjel csaphattunk össze, aki egy gépágyúval tört az életünkre.



Mint említettük, a harcrendszer a két dimenzióban teljesen eltérő lesz. A Csodálatos Pókember nagyon akrobatikus és villámgyors, ráadásul a Kraven ellen vívott harcban egyszer csak átváltott belső nézetre a kamera és ettől kezdve így harcolhattunk. A Noir világban azonban az FPS mód teljesen kimaradt, mivel ott szinte sosem kerülünk testközelbe ellenfeleinkkel (még a Kalapácsfej elleni harcban is végig lopakodni, rejtőzködni kell).

Természetesen a játék során képesek leszünk új mozdulatok megnyitására, melyekkel változatosabbakká tehetjük a csatákat. Sajnos arról még nem érkezett hír, hogy melyik lesz a maradék két dimenzió, de a várakozások alapján az idei E3-on és a Comic-Con fesztiválon fellebbentik róluk a fátylat.

A Spider-Man: Shattered Dimensions nagyon ígéretesnek tűnik és a két, teljesen eltérő harcstílus miatt mindenki megtalálhatja a maga számítását. A játék év végén jelenik meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • falloutfan #5
    helosztok. nekem kb 8 percig megy a játék és utána kilép windows hibával. ilyenkor mivan?
  • white0517 #4
    hát remélem nem csak konzolra fog kijönni:(
  • Hornymut #3
    És persze ezt megint csak a konzolosok élvezhetik, az eddigi infók alapján legalábbis :-S
  • Loverman #2
    ezt 3 képből állapítottad meg?
    hm... sosem szabad alábecsülni a hülyeség hatalmát... trollkodni jó, mi?
  • tiburon26 #1
    "A Spider-Man: Shattered Dimensions nagyon ígéretesnek tűnik és a két, teljesen eltérő harcstílus miatt mindenki megtalálhatja a maga számítását."
    wow!es jön hozza meg ez a fos grafika!2010 vegen!