Gyurkity Péter

Jövőkutatásra használnák az MMO játékokat

Az emberiségre váró kihívásokat és általában a jövőt kutató szakemberek az MMO játékokra támaszkodnának munkájukban, amelyek szerintük kellő betekintést nyújtanak a várható folyamatokba.

A Kalifonia államban székelő Institute for the Future kedden jelezte, hogy saját játékot indít útjára, amelyben kifejezetten a kutatással kapcsolatos részletekre koncentrálnak majd. Úgy vélik ugyanis, hogy a játék folyamatai, a virtuális világban szerzett tapasztalatok alapján jobban felkészülhetünk a ránk váró valós kihívásokra, amelyet a jövő hoz majd magával. Ebben a játékosok tömegeire támaszkodnának, akik közösen hivatottak megoldást, vagy legalábbis valamilyen választ találni az égető kérdésekre.

A Superstruct névre keresztelt platform a hagyományos MMO játékokra hajaz, amelyek egyre nagyobb szeletet harapnak ki a játékpiacból, elég csak a World of Warcraft, vagy a nemrég elindult Warhammer Online sikerére gondolni. A virtuális világ kiépítésében azonban természetesen nem ezen fantasy játékokra alapoznak, hanem az olyan korábbi próbálkozásokra, amelyek valamilyen alternatív jelent vagy jövőt mutatnak meg számunkra. Ilyen például a The Lost Ring és a World Without Oil - a kettő közül különösen utóbbi neve árulkodó, hiszen egy olyan világot tár elénk, amelyben már nincs felhasználható olajforrás.


A Superstruct maga 2019-ben játszódik, pontosabban kezdődik. A játékosoknak öt rendkívül fontos problémára kell valamilyen megoldást találniuk közösen, ezek között jelenik meg a hajléktalanok órási tömegének, az olaj-/üzemanyaghiány miatt háborúk, valamint a globális élelmezési gondok kérdése. A játék egy szuperszámítógép által hosszas munka után kiadott előrejelzés kiértékelésével indul, amelyben a masina előrevetíti az emberiség kipusztulását, mégpedig a közeli, 2042-es évre. A készítők elmondása szerint a platformot több helyen is közelebbről szemügyre vehetjük majd, a játék maga pedig wiki oldalakon, blogokon, fórumokon, illetve közösségi oldalakon keresztül is elérhető lesz.

A fejlesztők által MMFG kategóriába sorolt alkotás csak az első a jövő kutatását célzó projektek között - az elkövetkező időszakban több hasonló fejlesztés felbukkanása várható.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Atkamon #25
    A videóban a pasi hangja valahogy Gladosra emlékeztet:D
  • Naridar #24
    Tisztelt Tinman,

    szakmunkásokat akarsz? Lenin, Sztálin, az összes diktátor, legyen náci vagy kommunista, ezt akarta, mert a műveletlen, ebből következően agyilag fejletlenebb embert könnyebb befolyásolni! Talán végre észre kéne venni, hogy az ún. politikai elit létszáma max. pár millió, a Földön pedig 6 milliárd (lassan már annál is több) ember van. Ehhez nem kell különösebb matematika. Az ember maga alakítja a jövőjét, az elit kezét egy potenciális óriási kaliberű lázadás esetén saját törvényeik kötnék meg, mert ha pl. belelőnek a tömegbe, több ember lázad még fel, mint amennyit lelőnek. Ezek ott "fenn" ki.....tt gyávák és ezt végre észre kéne venni és nem hagyni, hogy egy abszolút kisebbségben lévő erő uralkodjon (nem csak Magyarországon, az egész világban).

    További minden jót.
  • NEXUS6 #23
    Amúgy min akadtál ki a konyhaszekrényen, vagy a telekommunikációs eszközön?!!;)))
    Biztos olyan fiatal lehetsz, hogy már egyiket sem ismered!;D
  • NEXUS6 #22
    Jól tetted, biztos épülésedre vált!;)
  • Tinman #21
    A sezlon és a faxod közötti összefüggést a gay.hu-ra told... ilyen kezdéssel a többi betűdre a fáradtságot sem vettem.
  • Tinman #20
    Sikeresen jellemezted magad
  • NEXUS6 #19
    Kevered a sezlont a faxommal!

    Mexikóban, meg mondjuk valamelyik középázsiai országban még lehet, hogy gond a túlnépesedés, de pl közép-Afrikában az AIDS miatt kezdenek működésképtelenné válni az államok. Kb 20 évvel vagy lemaradva a Világtól.

    Európa elöregszik, mint ahogy többen írták. Az a politikai gazdasági elit akik a nyakunkon ülnek valahogy úgy gondolkodik, mint te, és nem látja a realitásokat.

    20-30 éve a termelőeszközök lehetővé teszik, hogy az emberek kis százaléka dolgozzon a reálgazdaságban, a népesség nagyobb része pedig a szolgáltatásban, vagy egyszerűen csak fogyasszon estleg azon munkálkodjon, hogy újratermelje a népességet (basszon az egészre, vulgárisan). Ehelyett az első olajválság óta egy ál-hiánygazdaság állapotában tartják a Világot, hogy a túltermelési válságokat megakadályozzák, és mert nincs olyan gazdasági-politikai modell ami egy abszolút jóléti államban is biztosítaná a jelenlegi elit hatalmát.

    Jelenleg csak azért haldoklik a nyugat és a hatalmi szférájába eső országok, hogy a vezetők bankszámláján még egy nullát írhassanak a már így is hatalmas összegek mögé.
    Kína pedig egy olyan dögkeselyű, aki max csak annak örülhet, hogy a helyzethez megfelelően megválasztott politikája miatt utánunk fog elpusztulni.
  • dzsagon #18
    idióta
  • Tinman #17
    Miért most hol is van a nyugdíjkorhatár pl. nálunk?
    Ennél feljebb már nehéz lenne emelni.

    A nyugdíj lényegtelen, ha ez emberi faj és a jövő a tét. Mert ebben az ütemben ez így nem megy tovább, véres konfliktusok nélkül.

    A nyugdíj kérdésre megoldás a 2x akkora befizetés a dolgozók részéről, valamint az idős, de abs. cselekvőképes emberek foglalkoztatása. Itt nem azt mondom, hogy Juli néni 85 évesen dolgozzon 8 órában a vaskohóban.

    De a 65 éves, -főleg nők- még nagyon is cselekvőképesek, sőt nagyon sokan haszontalannak érzik magukat. Ők pl. főzhetnének, süthetnének, oktathatnának, stb., napi 2-3 órában, óvodák, iskolák, közintézmények konyháin, könyvtárakban, tanszékeken, etc... vagy szakköröket tarthatnának persze kulturált körülmények között... kvázi ezzel is kicsit kitermelvén a saját nyugdíjuk.

    U.e. lehetséges az idősebb férfiak esetén akik pl a mezőgazdaságban, gépgyártásban osztogathatnának tanácsokat, de az oktatás mind a 2 nem esetében teljesen működhetne.

    És ennek sem kell mindig így lennie... amikor már stabilizálódik a populáció, akkor már nem kellene "kötelezővé" tenni az öregek hozzájárulását a közös "jóhoz".

    Orvosok tucatjai vallják azt, hogy ha egy felnőtt ember végigdolgozik 40 évet, majd hétfőtől nem csinál semmit, akkor a szervezet és a szellem leépülése sokkal gyorsabb!

    Az aktív életet élő idősek, élettartama, életminősége abs. jobban alakul, a passzív hétköznapokat előkéhez képest.

    Erre jön a válasz, hogy "persze, így sincs elég munkahely".
    Munka az van dögivel, csak az emberek el vannak kényelmesedve. Kétkezű munkásból óriási hiány van mindenhol.

    A helyzet megváltozott... már nem az keres többet, aki lediplomázott /és még rajta kívül vannak az adott területre 50.000-en/, hanem az aki jó szakmunkás ^^

    Példa:
    -bútorasztalos nettó jövedelme --->300.000 nettó átlag
    -művelődésszervező nettó jövedelme ---> 100.000 nettó átlag
    És a vicc az, hogy nem egy ilyen kamudiplomás még a teszkóba sem kell árufeltöltőnek. Használhatatlanok.
  • Achilles #16
    Azert a szuletes szabalyozas nem old meg mindent. Ha kevesebb gyerek szuletik akkor eloregszik a nepesseg es keves fiatalnak kell a sok oreget eltartani, ezert ugy megemelik a nyugdijkorhatart hogy a budos eletbe nem mesz nyugdijba. Tenyleg jo lenne az?