Kruza Richárd

Erős konkurensek a "régi" konzolok

A Sony Playstation 3 és az Xbox 360 a játékkonzolok legújabb generációját képviseli, emiatt drágább rájuk fejleszteni, mint elődjeikre.

A Sony és a Microsoft terméke a játékkonzolok legújabb generációját képviseli, de egyáltalán nem biztos hogy ez a tény csak előnyökkel jár. A nagyfokú fejlettség ugyanis nehéz helyzetbe hozta a játékprogram fejlesztőket - akik nélkülözhetetlenek a sikerhez, nélkülük ugyanis nincsenek játékprogramok. Annak érdekében, hogy ezek a fejlesztők szert tudjanak tenni a fennmaradásukhoz szükséges bevételre, úgy tűnik továbbra is kénytelenek a régebbi konzolokra programokat írni.

A PS3 fejlett grafikája és rendkívüli interaktívitása komoly kihívást jelent a programíróknak, emiatt egy játék kifejlesztéséhez nagyobb munkára, tehát több programozó munkájára van szükség. Mario Wynands, a Wellington's Sidhe Interactive alapítója szerint a kis és középkategóriás fejlesztők emiatt inkább továbbra is Playstation 2-re, Microsoft Xbox-ra, PlayStation Portable-ra vagy más kézi játékokra kell hogy fejlesszenek.

"A legtöbb játék elkészítése először eleve anyagi veszteséggel jár, az esetleges későbbi nyereséget nem is lehet prognosztizálni. A fejlesztő ki van szolgáltatva a piac reagálásának, miközben arra próbál koncentrálni, hogy a későbbi bevételek fedezzék legalább a fejlesztéssel járó befektetést. Ebből adódik, hogy egy közel duplaannyi költéggel járó fejlesztés mennyivel komolyabb kockázattal jár" - mondta Wynands, és így folytatta: "Kivételt képez ez alól a Nintendo Wii, mivel bár szintén újgenerációs játékkonzol, nem olyan korszerű, mint társai. Egy Wii játék kifejlesztése körülbelül annyi energiával és költséggel jár mint a PlayStation 2 esetében."

A modern játékkonzolok tehát komoly hátrányban vannak, mivel a játékprogramok piaca ma már sokkal szerteágazóbb mit régebben. Pár éve még a PlayStation 2 uralta a piacot, és emiatt a játékszoftver-fejlesztők a legtöbbször egyszerűen figyelmen kívül hagyták a többi konzolt. Wynands szerint ezt ma már nem lehet megcsinálni. "A piacon nemcsak három egymással vetekedő újgenerációs játékkonzol van, hanem komoly konkurenciát jelent a PlayStation 2 és a GameBoy Advance is - ezek a régebbi platformok még most is nagyon népszerűek."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Indigo #23
    Ezt a "felhasználó alakítja a tartalmat" dolgot max. úgy tudom elképzelni, ahogy az a Spore-ban lesz megvalósítva. Az tényleg remek ötlet. Egyébként valóban, ennek a feltétele egy "magasabb" szintű szerkesztő, ami egyben azt is jelenti, hogy bizonyos szinten máris korlátozva vannak a lehetőségeid.
  • MrTressy #22
    Hát ez a cikk 1 pontban sántit sima XBOX-ra dec 10 óta semmi új játék nincsen....
  • NEXUS6 #21
    A Game3.0 koncepciója nem az hogy az emberek a mostani eszközökkel csinálja a tartalmat, ehhez új könnyen kezelhető eszközök kellenek, amelyek először nem fogják elérni a professzionális színvonalat.

    A Web2.0 koncepciója sem az hogy mindenkit megtanítunk szövegszerkesztővel HTML, meg pearl kódot írni. Először a grafikus szerkesztőket a szakemberek jól lenézték, de mára ez megváltozott. Szal elkerülhetetlen, hogy legyen 1000 használhatatlan alkotás és ehhez képest csak 10 jó. A web-en levő összes gagyi blogot, félresikerült oldalt se nézed meg.

    Ottvan pl a Galactic Civilizations2 c. játék, ahol lehetőség van az űrhajók megtervezésére. Ne tudd meg mennyit szöszmötölnek az emberek ezzel és mellette milyen ügyesek, semmi bónuszt nem ad az emberek még is élvezik, és eldicsekszenek egy egy jólsikerült tervvel.
  • Indigo #20
    Én nem erőltetném annyira ezt a koncepciót, jó ez így, ahogy most van. Ha csak az Unreal motoros XIII-ból indulok ki, amit idestova 2,5 éve játszok, sajnos azt kell mondjam, hogy a kismillió felhasználó által készített pályából nem sok van, ami értékelhető, a legtöbb béna, ötlettelen, játszhatatlan... Multiban még ma is legnagyobbrészt a gyári pályákon játszunk, mert azok legalább normálisan meg vannak tervezve és szerkesztve, és legalább nem bugosak. És akkor még nem is beszéltünk a történetvezérelt pályákról...
    Nagyon trendi dolog meg jól hangzik ez a Game3.0, de egy átlagjúzer nem fog jobb munkát végezni, mint az erre "szakosodott" pályadizájnerek. Ráadásul ha veszek egy játékot, akkor nem egy technológiát meg egy editort akarok kapni a pénzemért, hanem egy JÁTÉKOT, amit kiveszek a tokból és játszok vele, és tudom mire számíthatok... meg nem kell a neten vadászgatnom a szarabbnál szarabb pályák után...
  • csomi #19
    Ez akkor sem jarhato ut. Ezekben a jatekokokban akkora szerepe van es lehet egy egy teruletnek, hogy esetenkent a jatektortenet egy meghatorozo resze jatszodik ott. TEhat ilyen forman nem elveheto es nem bovitheto semmivel anelkul, hogy bele ne kavarnank az egesz nagy 'tortenetbe'. Persze elkepzelhetoek olyan jatekok ahol ez nem gond, de az mar csak kiegesziteskent mukodhet es az is csak korlatozott mertekben az eredeti jatekhoz kepest. Azaz a fosztori (ha volt egyaltalan) nem fog tudni rola. Akkor ugye megint ott vagyunk ahonnan indultunk.
    Peldaul pgr2-hoz is adtak ki DLC-ket es az uj varosok amik nagyon kiralyak voltak mar a fojatek nem hasznalta. Pedig nagyon jo lett volna ha a szingle moduszt kiterjeszti. Valoszinuleg ezek megmaradnak a multis jatekok kiterjesztesenek.
  • NEXUS6 #18
    Szerintem meg nem kevés játék típusnál, sőt ellenkezőleg: az említett autóverseny, fps játékokon kívül az ügyességi, hack'n'slash, rts, egyéb stratégiai stb játékokig rá lehet bízni a gámerre, hogy próbáljon pályákat tervezni.

    A wow-ba is simán beleférne, ha pl hogy a júzer pl saját battle arénát tervezzen tartson fenn annak bevételéből megéljen.

    Nagyon jó az önálló sztori, ami általában gyak valami behatárolt végigjátszást, és ehhez kapcsolódóan az NPC-k szkriptelt viselkedését, de gyakorlatilag a játékban megjelenő AI-k korlátozozzságát takarja.

    Az AI pont az a terület, amiben nagy előrelépések várhatóak, ebben a generációban. Mert mi egy klasszikus RPG? Egy dizájnosabb terület (landscape generátorral megoldható) néhány településsel, behelyezve egy csommó mobbal, és néhány fontos karakterrel. Egy jó szerkesztővel tucatszám lehetne gyártani ezt a műfajt is. Ha a tervezőnek kell minden NPC-t beszkriptelni és az erejét kiegyensúlyozni, akkor valóban beleőszül. De ha a gonosz varázslót 10 paraméterrel be tudod állítani és aztán az önállóan szopatja a népet, az már igazi móka lehet, még a tervezőnek is. (lásd pl Dungeon Keeper)
  • csomi #17
    Ez mukodik egy par jatektipusnal, de ott sem feltetlen. Az online, kozosen jatszhato palyakon nagyszeruen mukodik de mivan azokkal a jatekokkal ahol egy onallo sztorit viszel vegig (Zelda-szeru kalandjatekok, platformok vagy akar fps jatekok tucatjai) ott, hogy a fenebe lehetne rabizni a gamerekre, hogy ok csinaljanak palyat a jatekhoz? Ott nem csak arrol van szo, hogy csinalok par palyat azt jovan. Eleve nem megoldhato. Ez a tipusu megoldas igen keves jatek eseteben jelentene csak kisegito megoldast.
  • NEXUS6 #16
    Ja, én is szórakoztam velük.
    Egész jók voltak, meg viszonylag könnyen kezelhetők. De ugye nem nagy élvezet, hogy csinálok egy fasza szopatós pályát, pl dúrva parabólikus kanyarokkal, de mivel én csináltam nagyon jól tudom, hogy kell rajta végig menni és igazából max magammal esetleg a haverokkal tudok versenyezni.

    Ennek tényleg akkor jön el az ideje, amikor ezeket a pályákat csereberélni lehet. A másik megkapja és pl belerak egy két helyre kis aranyos oszlopokat. "Imádtam" a Colinban is a kanyar végén lepattanni róluk, vagy amikor satuként fogta meg a kocsit.
  • Dzson #15
    Timesplitters 2-3ban volt pálya editor, V-Rallykban is.
  • NEXUS6 #14
    Jó de az open-szerű fejlesztéseknek pont ez a lényege.
    A júzer fejleszti és a júzer értékeli. A lista alján levő 5 perc alatt összedobott pályát értelemszerűen, nem fogja senki letölteni.