Berta Sándor

Bajorország - elkészült az erőszakos játékok elleni tervezet

Minden eddiginél keményebben akar fellépni a bajor kormány a virtuális és a valódi életben az erõszakos játékok, illetve már a filmek ellen is. Ez derült ki a testület által ismertetett tervekbõl.

A dokumentumot szövetségi kezdeményezésként készítették el és a célok között szerepel, hogy javaslatként beterjesszék a Bundesrat, vagyis a német szövetségi tanács elé. Edmund Stoiber bajor miniszterelnök elmondta, hogy bizakodó az elõterjesztés végsõ sikerével kapcsolatban. "Az emsdetteni ámokfutás és más hasonló kísérletek után nem lehet több mellébeszélés. Az erõszakos játékokat Németországban be kell tiltani" - jelentette ki a politikus.

Mindenesetre érdekes, hogy a kabinet egy szót sem ejtett arról, hogy az erõszakossá váló fiataloknak komoly szociális és iskolai problémáik vannak. Vagyis erõsödnek azok a vélemények, miszerint a társadalmi problémákért is a játékfejlesztõk lesznek a bûnbakok és a valódi gondokat meg sem próbálják orvosolni. Ezek után érthetõ, hogy a játékfejlesztõk úgy érzik, bûnözõknek állítják be õket és hiába is igyekeznek az USK nevû szervezettel arra felhívni a figyelmet, hogy már léteznek mûködõ ifjúságvédelmi megoldások, például a - vitatott hatékonyságú - életkor szerinti szûrés.

Edmund Stoiber és miniszterei viszont látszólag meg sem hallják az ellenvéleményeket, eltökélték, hogy az erõszakos játékoknak nincs helyük a német társadalomban, mondván egy erõs állam nem nézheti ölbe tett kézzel, tétlenül az emsdetteni ámokfutáshoz hasonló eseményeket. Azonban nemcsak a játékfejlesztõket, de a kereskedõket is sújtanák az új törvénnyel. Aki mégis megsérti a jogszabályt, akár a korábbi hírekben már említett 1 évi jogerõs börtönbüntetést is kaphat.

Stoiberék nem foglalkoznak azokkal a kérdésekkel sem, amiket Grietje Bettin, a Zöldek szóvivõje és Kai Gehring, a Zöldek parlamenti frakciójának ifjúság- és oktatáspolitikai szóvivõje tettek fel: "Hogy jutott a tettes igazi fegyverekhez? Hogyan fejlõdhetett ki benne ilyen gyûlölet? Milyen rendszerekre lenne szükség ahhoz, hogy a veszélyeztetett gyermekeket kiragadjuk a szociális környezetükbõl? Christa Stewens bajor családügyi miniszter szerint konkrét szabályokat kell hozni, mert csak így biztosítható a gyerekek és az ifjúság megfelelõ védelme.

S hogy mik is lennének ezek a konkrét szabályok? Nos, a nyilvánosságra hozott tervek szerint az eddigi legfeljebb 50 000 euró helyett immár maximum 500 000 eurós pénzbírsággal sújtanák a számítógépes játékok terjesztõit és kölcsönzõit. Ezenkívül betiltanának más valódi játékokat is, köztük például a Gotchát, a Laserdrome-ot és a Paintballt, ugyanis a bajor vezetõk szerint ezek ugyanúgy erõszakosak és ezáltal károsak a gyerekekre nézve. Ezek után persze joggal merül fel a kérdés, hogy az alkohol vagy a fegyverek gyártását és árusítását miért nem tiltják be?

Eberhard Sinners bajor médiaügyi miniszter elmondta: be kell vezetni az interneten is az életkor szerinti szûréseket, így akadályozva meg, hogy a fiatalok a számukra káros tartalmakhoz hozzáférhessenek. Ráadásul ezeket a szabályokat ki kellene terjeszteni más országokra is, hogy a védelem nemzetközi legyen. A mostani elõterjesztés ugyanakkor abban is különbözik az elõzõektõl, hogy ebben már külön pontok foglalkoznak az erõszakos filmek betiltásával, illetve kölcsönzésükkel és terjesztésükkel.

Korábban egyébként szintén nagy vihart kavart, amikor Bajorországban kitiltották az iskolákból a mobiltelefonokat, mondván így minimalizálható annak kockázata, hogy a diákok a készülékeiken pornográf vagy véres videót nézzenek az oktatási intézményekben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • revizor #39
    ekkora fszságot, biztos megárt a Gotcha a gyereknek...
  • tmisi #38
    "Ezenkívül betiltanának más valódi játékokat is, köztük például a Gotchát, a Laserdrome-ot és a Paintballt, ugyanis a bajor vezetõk szerint ezek ugyanúgy erõszakosak és ezáltal károsak a gyerekekre nézve."

    Nem elég csak a gyerekektől eltiltani??? Itt könnyű lenne az életkorszűrés az internettel ellentétben.
  • LSL #37
    Csak azt felejti el, hogy a GTa pocskondiázásával és meghurcolásával soha nem látott eladásokat produkált. Az embereknek mindig az fog kelleni, amit tiltanak.
  • Adam II #36
    Stoibergnek még saját weblapja is van azt biztos minden kis nebuló megnézhetné. Amúgy van E-mailcím is ha valaki be akar olvasni neki bár szerintem fölösleges viszont a menüben ilyen pontok vannak Mein Leben Mein Ziel én a végére esküszöm beírnám azt is ,hogy Mein Kampf.
  • Adam II #35
    A végén a németek megelőzik a kínaiakat a korlátok terén. Ott is csak bizonyos oldalakat lehet megnézni.

    Amúgy megint itt az ellentmondás ami a kivitelezhetetlenséget bizonyítja. Ha valóban ellenőriznék az embereket ,hogy játszanak-e akkor ezt csak úgy tudnák megtenni ha megnéznék a számítógépüket ami a lakásukban van és ha jól tudom házkutatási nélkül nem mehet be a zsaru a házadba. Ha minden rendőri szerv kapna minden házra engedélyt akkor egész városrészeket kéne a rendőrségnek lezárni ,mert ha a csávó meglátja ,hogy a kommandósok épp a szemközti házat ostromolják tuti kereket old. És a lezárt városrész 130 lakosából lehet egy sem követne el soha semmi erőszakos cselekményt viszont őpket szarrá vernék gumibottal a német rendőrök csak mert játszani merészeltek ,és akkor most ki az erőszakos a játékosok vagy az idióta megalomán azt csináljátok amit én akarok ultrakonzervatí NÁCI politikusok.
    Ráadásul szerintem a zsaruk és agyerekeik is játszanak ilyen játékot ,tehát tökönszúrás az egész.
  • kvp #34
    "A végén tömeges öngyilkosságot fog elkövetni az egész nemzet...."
    Folyamatban, csak meg nincs hozza eleg torok allampolgaruk. A franciak mar jobban allnak, ott mar van par uj minaret is...

    "Eberhard Sinners bajor médiaügyi miniszter elmondta: be kell vezetni az interneten is az életkor szerinti szûréseket, így akadályozva meg, hogy a fiatalok a számukra káros tartalmakhoz hozzáférhessenek."
    Ez azt jelenti, hogy mindenki csak a szemelyiigazolvany-szamaval tud majd internetezni? Vagy lesz kulon internetes jogositvany is megfelelo leolvaso terminallal? :-)
  • Randal #33
    Végülis vlamit már elértek. nNézzétek meg a német SOFII-t elég gyagyák. Szerencsétlenek meg akarnak tisztulni a II. vh-ban elkövetett bűnöktől.
    A végén tömeges öngyilkosságot fog elkövetni az egész nemzet....
  • lee56 #32
    Hát, én már olyasmit is olvastam, hogy azt is büntetnék aki játszik, lehet majd razziáznak házról házra :D
  • Fec papa #31
    Én leirta maz előző Stoiberges cikkhez hogy a paintballt se fogjak békénhyagni! Én megmondtam!

    Ja és ugyanaz a véleményem mitn az előző hasonló cikknél, had ne ismételjem el magam.
  • Szefmester #30
    van benne erőszak.. nem is kevés, a tigris is állandóan ráugrik mindenkire meglepetésből..

    amúgy az interneten megvásárolt játékokat -pl steam-ről- hogy akarják beszabályozni? hiszen fizikailag nem adtál el, és nem vettél meg semmit..