Berta Sándor

Jobb nőként játszani?

Érdekes megállapításra jutott egy amerikai pszichológusnő. Szerinte a férfiak előszeretettel játszanak az online szerepjátékokban nőként és sokkal jobban élvezik így a kiválasztott karaktereiket.

A 48 éves szakállas és szemüveges Freeman Williams igazán férfias megjelenésű. Az amerikai férfi Houstonban dolgozik saját kis fogorvosi rendelőjében. Amikor hazamegy és leül számítógépe elé és csatlakozik a City of Heroes online játékhoz átváltozik Robotrixiévé, aki a bűnözőket üldözi. "Ez lett az életem, ide menekülök a munkahelyi stressz elől" - érvelt Freeman Williams, aki mindent megtesz azért, hogy a játékostársak erre a pár órára nőnek lássák.

A nemi szerepváltás nem újdonság, elég csak Shakespeare drámáira gondolni. Azonban a City of Heroes vagy a World of Warcraft teljesen új lehetőségeket kínál, s itt nemcsak a karakter nemének, hanem minden jellemzőjének megválasztásáról van szó. Milyen faj képviselője legyek? Milyen hajat, szemet akarok vagy milyen nemű legyek? Gyakorlatilag bármit eldönthet az ember.

A womengamers.com oldal számára publikáló Kathryn Wright amerikai pszichológusnő szerint a jelenség közel sem egyedi. Mindenfajta nemi identitászavar inkább kíváncsiságtól hajtott és napjainkban teljesen elfogadottá vált, hogy sok férfi nőként játszik vagy fordítva. Egy 64 férfi körében elvégzett felmérésben a válaszadóknak több mint a fele mondta azt, hogy szívesebben bújik a másik nem szerepébe. "A legtöbben ezt azzal indokolták, hogy szívesebben nézik magukat Lara Croftként, mint Rambóként" - nyilatkozta Kathryn Wright. Ráadásul sok férfi így jobban élvezi a játékot és valóban kikapcsolódik, megszabadul a hétköznapi stressztől.

Persze adódhatnak olyan helyzetek amikor a kérdés komoly fejtörést okoz. "Az online ismeretségi körömbe tartozik egy indianai édesanya is, aki először nagyon meglepődött és le volt nyűgözve, amikor kiderült rólam, hogy valójában férfi vagyok" - mondta Freeman Williams. Erica Poole 31 éves ügyvédbojtár azonban már rájött arra, hogy hogyan lehet megkülönböztetni a nővé vált férfiakat az igazi női játékosoktól. "Általában árulkodó, ha a szereplő minél szűkebb, testre simulóbb ruhát visel és az is fő jel, hogyha hatalmasak a mellei. Ráadásul a beszélgetések is elég egyértelműek" - jegyezte meg Erica Poole.

Az amerikai Szórakoztató Szoftverek Szövetségének felmérése szerint egyébként az online játékosok 38 százaléka nő. Vannak persze olyan férfiak is, akik a nemüket semmi esetre sem cserélnék el, még egy online játékban sem. Ilyen például Mike Janney, a Microsoft szoftvertesztelője, aki szeret az maradni, aki a valódi életben is. "Nagyon irritál, ha egy női játékostársamról kiderül, hogy valójában férfi" - jelentette ki a szakember.

Mindenesetre a játékok célja a kikapcsolódás és ezt szinte mindegy, hogyan érik el. Probléma legfeljebb csak akkor lehet, ha valaki már nem tud választani a valódi és a választott neme között vagy internet- és játékfüggővé válik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • pedrobaa #116
    Nemtudom, a szerepjáték pont arról szól hogy beleéld, beleképzeld magad egy olyan szerepbe amiben soha nem lehetsz. Szerintem teljesen mindegy hogy egy női gyógyítót csinálsz akinek lehet hogy még a segge is jó, vagy egy akármilyen hím nemű karaktert és villámokat szórsz a kezéből. Ha balagondolok ugyanolyan beteg elképzelés mind a kettő. A cikk arról szól, hogy emberek akik nehezen tudnak megélni a pszihológusi fizetésükből kitalálnak hülyeségeket, az a hülyeség megjelenik mindenhol és máris híresek lettek :P
  • Griphons #115
    Egy jó szerepjátékos bármit el tud játszani. Én is nagyon élvezem, ha különféle karakterk bőrébe bújhatok bele, és azonosulok az előadott karakterrel. Ezt MMORPG-ben elég könnyű kivitelezni, mert a játék teljesen elfedi a valódi személyt, csak az írásai mutatják a valódi önmagát, azt pedig egy jó rpg-ző tudja imitálni.
    Asztali játéknál már nehezebb a dolog, hisen egy asztal körül ülve mindenki folyamatosan szembesül azzal, hogy az a hatalmas barbár bizony egy kislány, aki velem szemben ül. Ennek ellenére én játszottam már gy profival, aki tljesen el tudta hitetni, hogy ő egy női orgyilkos (félrértés ne essék nem volt homi, a barátnője velünk játszott).
    Live Rpg-ben pedig majdnem lehetetlen másik neműt előadni, hiszen ott be kell öltöznöd, elő kell adnod magadat és a karakteredet. Ez pedig egy szőrös melkasú medvealkatú srácnak nehezen megy, ha egy gyönyörű hercegnőt kell előadnia.
    Viszont abba is gondoljunk bele, hogy a tradicionális japán színház nem alkalmaz nőket. Minden szerepet fériak alakítanak, és aki látott már japán színdarbot, az meg nem mondaná hogy a női főszereplő férfi volt. Ez szerintem nem azt jelenti hogy minden japán szinész buzi.
    MMORPG ben volt egy női karim, és fogadásból nőnek mondtam magam. Engem igen jó szerepjátákosnak tartanak, mégis 3 hónapon belül kiderült a valódi nemem. ;)
  • irkab1rka #114
    Problémás vagyok, jáchatok akkor kicsit?

    köci a szagvéleményt.

    Indítom a szervert, aki tudja, jöjjön. A port 27015
  • cateran #113
    Hat de nem?:D
  • Goth #112
    szóval oda jutottunk, hogy aki játszik, ha férfivel ha nővel, mindenkinek van valami problémája :D
    Már minden embertípus és ok a játékra meg lett így magyarázva :p
  • ffxi #111
    Érdekes, hogy csak MMO és mi van a konzolos árkádos Tekken-nel és Soul-lal ott jobban néznek ki a csajok.
  • cateran #110
    Irtam,hogy nem neked ment, hanem altalanosan:)
    Amugy valoban,aki azert akar noi karival lenni,mert ez mozgatja meg a fantaziajat,annak szinten problemai lehetnek, csak neki a maganeletben,illetve a kapcsolatteremtesben....
  • Szefmester #109
    elmondtál mindent amit pszichológiailag tudni kell rólam... én az életben senkinek sem ártok.. szemtől-szemben... a játékokban pedig nem éppen a lopakodást csípem... persze azt is imádom, mert megtehetek olyat is amit az életben büntetnek.

    Aki pedig azért játszik női karikkal hogy a fenekét bámulja azok meg gyorsan kapcsolják ki a gépet és menjenek ki az utcára, vagy akárhova és keressen egy barátnőt...
  • cateran #108
    Ize, nem neked ment volna, hanem ugy altalanosan:)
  • cateran #107
    En meg azt mondom,hogy akinek egy szamitogepes szerepjatek kell,hogy kielhesse magat,mint izmos,jokepu,stb. faszagyerek,annak bizony eroteljes kisebbrendusegi komplexusa van....na ez hogy hangzik?
    Kb. egy szinten van a "ha noi karival vagy akkor meleg,transzvesztita,nemi identitas zavaros vagy" kijelentessel!