Berta Sándor

Túl sokat fogyasztanak a konzolok?

Élénk vitát váltott ki a világhálón egy friss tanulmány, ami a konzolok fogyasztásáról, vagyis inkább áramzabálásáról szól.

Leginkább az Xbox 360 fogyasztása képesztette el az embereket. A Microsoft terméke működéséhez mind készenléti állapotban, mind pedig teljes terhelésekor nagyon sok áramot igényel. A vitát a DX Gaming konzolblog aktuális tesztje váltotta ki. Egy behelyezett DVD menüjének megmutatásához az Xbox 360-asnak 145, míg a PlayStation 2-nek 23 Wattra van szüksége. A Burnout Revenge nevű játék közben a Microsoft termékének fogyasztása 165 Watt volt. Ez az érték körülbelül megegyezik egy átlagos asztali számítógép áramfelvételével, míg egy jelenlegi csúcsteljesítményű (két processzormagos, SLI-rendszerű két videokártyás) PC-nek körülbelül 100 Wattal több áramra van szüksége.


Játék közben az Xbox 360 165 Wattot fogyasztott

A teszt szerint egy Xbox 360 kikapcsolt állapotában is 2 Wattot fogyaszt, ami egy korszerű készülék esetében nagyon soknak számít. Az Xbox 360-on kívül nem büszkélkedhet a Sony PlayStation 2-es konzolja sem, amelynél a teszt készítői szintén 2 Wattos fogyasztást mértek. Az Xbox, a PlayStation 1, a Dreamcast és a GameCube fogyasztása viszont nem éri el az 1 Wattot. Összehasonlításul: egy modern, távirányítóval kikapcsolható televízió ilyenkor nem fogyaszt többet 1 Wattnál. Persze mivel a tesztet a készülékek amerikai változataival végezték el, amelyek 110 Voltos hálózatra csatlakoztathatók, egy európai hálózatban még nagyobb az áramfelvételük.


A konzolok éves áramfogyasztása készenléti állapotban

A szakemberek szerint az Xbox 360 magas fogyasztása minden bizonnyal annak tudható be, hogy egy új konzol első generációs modelljéről van szó. Korábban a PlayStationok is sokat fogyasztottak, azonban később áttervezték őket, miáltal csökkent áramfelvételük is. A jövőben várhatóan a Microsoft is kitalál majd számos olyan újdonságot, amelyeknek köszönhetően jelentősen csökkenni fog a konzol fogyasztása.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • fullosan #40
    És mi van nem nem veszek xarbox 360 at semmi :D
    PS2 sincs minek?
    Q3 azok clanban azt jó van az:D
    De ha belegondoltok akkor aki megvesz egy ilyen szart meg fejleszti a PC rendesen annak a villanyszámla lesz a legnagyobb gondja?
  • Razgon #39
    Jó kis Szaratov hűtő...
  • Razgon #38
    1xű, kell egy napelemes rendszert csinálni a szórakoztató cuccoknak. Egy 1kw-os rendszert már viszonylag olcsón lehet telepíteni, és arról már elmegy a számítógép, TV ez-az.
  • Roman #37
    á a nyitott ablak ötlet nem olyan jó... mármint szúnyog por meg minden szarral tele lesz a lakásod.. persze napközben én is nyitva tartom, mert más választásom nins :P

    egyébként meg vegyetek egy régi szovjet gyártmányú hűtőládát vagy hűtőházat oszt megtudjátok mi fogyaszt áramot... :P
  • Nielx #36
    Ingyenenergia kéne már végre!
  • bertino #35
    165W, nc
  • Mardel #34
    Egyszerű. Gammázás után a gépet ki kell húzni a falból, és x360nál 17,52 kWht lehet spórolni vele évente, ennyi! :D
  • Garga Pitic #33
    Fogyasztanak, fenét!
    Inkább hízlalnak, nem? :-)
  • Garga Pitic #32
    "Persze mivel a tesztet a készülékek amerikai változataival végezték el, amelyek 110 Voltos hálózatra csatlakoztathatók, egy európai hálózatban még nagyobb az áramfelvételük."

    Ja. Pont 0,5-ször nagyobb. Tehát kb fele.

  • pentium419 #31
    ablakos ötlet: kint még melegebb van este meg szunyoginvázió:)
    de ha veszel egy gyenge, alacsony fogyasztásu PC-t amin dolgozol(amire jo egy P3 is ha nem CAD-ezel vagy ilyesmi) + játékra konzol ami zabál. ugyanott vagyunk, de konzolt mégse kell fejleszteni ha játszani akarsz. ja a csúcsPC-k még többet fognak fogyasztani érzésem szerint(gondoljunk csak az új ATI vasra!)