Németh Szabolcs

Felnőtteknek PC, fiataloknak hordozható konzol kell

Érdekes kutatási eredményt közölt a GTS (Gaming Technology Study) aktuális száma. A játékszokásokat kutató kérdések után a végkifejlet mindenkit meglepett.

Interneten és telefonon majdnem 2000 felnőttet és 500 fiatalt keresett fel és kérdezett meg a CEA (Consumer Electronics Association). A cég azt kívánta feltérképezni, hogy vannak-e jellegzetes különbségek a fiatalok és a felnőttek számítógépes fogyasztásában. Leginkább arra voltak kíváncsiak a kutatók, hogy milyen módon változtatta meg a piacot a hordozható konzolok elterjedése. Az eredmény nagyon érdekesen alakult. A kiértékelés után kiderült, hogy a felnőttek átlagban közel tíz órával többet töltenek játékkal, mint fiatalabb társaik.

Arra is fény derült, hogy a felnőttek egyértelműen a PC-t, illetve a konzolokat favorizálják, míg a fiatalok igen nagy többsége egyre jobban a hordozható konzolok irányába húz. Arra a kérdésre, hogy kinek van ilyen, a vonaton, buszon, utazás közben könnyed szórakozást nyújtó szerkezettel, a felnőttek csupán 25%-a adott pozitív választ, míg a fiatalok körében ez az arány majdnem 80%-os volt.

A kutatás másik célja az volt, hogy rávilágítsanak arra, kik mozgatják az egyre növekvő online játékpiacot. Nos a tanulmányból az is szépen kidomborodott, hogy a felnőttek nagy része megmaradt az internet nélkül is élményt nyújtó játékoknál, míg a fiatalok közül egyre többen azokat a programokat részesítik előnyben, amelyekben hús-vér emberekkel szemben bizonyíthatják ügyességüket a neten keresztül.

Ez az eredmény igazolja azt a feltételezést, hogy egyre több fiatal a hordozható gépeket választja, valamint azt is, hogy egyre többen élnek kettős életet. Az ember egyik fele a mindennapokban próbál helytállni, majd hazatérve, megfáradva, a számítógép előtt ülve pixelekből felépített szörnyekre vadászik, vagy emberi agy által vezérelt autókat köröz le.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #23
    Attól függ...

    Én Nintedo ds-el szoktam opera böngészővel netezni(mint most), multin játszani (wifi), A grafikája elendő, olcsóbb és szerintem jobb is mint a psp.
    Itthon van szélessávú netem, wifi routerrel, pc-m nincs, nem is kell csak ds-emen és gamecube-omon használom multihoz.
  • blueboyEXE #22
    "Most például épp a 96-oson ülve SG-zek :) Ilyet a PSP nem tud" - Attól függ: Van benne WIFI, és full webböngésző (html, flash stb.)...
  • spk202 #21
    jó és ez kit érdekel
  • exxile #20
    hogy a francba ne lenne multi a handheldeken, ne irkalj hulyesegeket...
  • magus #19
    en ezt nem ertem

    a cikk egyik reszeben az all, hogy a fiatalok sokkal nagyobb aranyban hasznaljak a hordozhatok konzolokat, amiben ugyebar nincs multi.

    a kovetkezo bekezdesben az all, hogy a fiatalok nagy resze multiban jatszik, vagyis pc-n.

    csak en latok itt ellentmondast?
  • állat #18
    Egy jobb telefon is kerül annyiba mint egy PSP.De külömbenis mindenkinek más az igénye. Valakinek bejön a PSP,valakinek nem.
  • Gerygrey #17
    Különben én 24 vagyok de nem kéne konzol, se hordozható se asztali. Buszon unaloműzőnek tökéletes egy jobb telefon, most például épp a 96-oson ülve SG-zek :) Ilyet a PSP nem tud.
  • Gerygrey #16
    PC-t megveszed és 2 év múlva költesz rá, PSP-t megveszed majd 2 év múlva megveszed a PSP2-t... És lehet hogy a PSP 2 év múlva is vinni fogja az új játékokat, de az akkori új játékok semmivel sem lesznek komolyabbak mint a maiak.
  • állat #15
    Én 31 vagyok és itthon PC-m van,és erre költök. Mivel a munkahelyemre nem tudom bevinni jó lenne egy PSP. De ne lenne ilyen drága.
  • gakoska #14
    hinote: PC-t megveszed, és költesz rá, mert elavul. PSP-t megveszed, és 2 évig nem költesz rá, nem avul el, és ugyanolyan jól fogja vinni két év múlva is az új játékokat is.

    Amúgy ne érts félre, utálom a PSP-ket meg PS-eket, énis PC-t használok.

    Amúgy meg én nem látom csak, vagy nem írja le a cikk, hogy milyen korosztályt kell érteni a fiatalokon? Mert lehet 5-10 év közt is, meg 25-ig is... és nem mind1.