Gyurkity Péter

Lassú ütemben terjedhet el az Xbox 360

Elemzők szerint a Microsoft az előd kiárusítása és a stabil ellátás érdekében csak fokozatosan szeretné elterjeszteni új konzolját, ám ez akár még előnyére is válhat a PlayStation 3-mal és a Sonyval szemben.

A Reuters elemzők véleményére alapozva szellőztette meg a hírt. A piac alakulását figyelemmel kísérő szakemberek közül többen ugyanis arra számítanak hogy a szoftvercég a korábbi várakozások alatt teljesít majd, és nem kíván vetélytársához hasonlóan berobbanni a piacra. Ehelyett a lassú, fokozatos elterjedésre, illetve a gyártás folyamatosságára építenek, és hosszú távra rendezkednek be.

Ennek két oka lehet: egyrészt a vállalat el kívánja kerülni a Sony korábbi hibáját, amely 2000-ben minden igyekezete ellenére sem tudta kielégíteni a vásárlói igényeket, másrészt biztosítani szeretnék a folyamatos ellátást. Egy nagy karácsonyi roham ugyanis könnyedén felszippanthatja az első szállítmányokat, és még azelőtt kiürülhetnek a raktárak, hogy valóban elkezdődne a terjeszkedés első fázisa.

Erre utal Chris Liddell, a Microsoft pénzügyi igazgatójának nyilatkozata, aki megerősítette, hogy nem számíthatunk kezdeti csúcsra, ám 2006. júniusára 4,5-5,5 millió példányt terveznek leszállítani. "Nem akarják, hogy a decemberi csúcsforgalom után január és február a hiány jegyében teljen el. Ezt szeretnék mindenáron elkerülni" - jósolta Matt Rosoff, a Directions on Microsoft elemzője. Szerintük a megjelenés idejére mintegy 1,5-2 millió darab készülhet el, és az ellátásban jelentős javulást hozhat a januárban induló újabb gyártósor. Ezzel teljesülhet a Microsoft terve és a pénzügyi év végére 6 millió példányt értékesíthetnek.

Eddig három külső céggel kötöttek szerződést az Xbox 360 gyártásáról, ezek sorrendben a hazánkban is jelenlévő Flextronics, a Wistron és Celestica. A játékfejlesztők sem tétlenkednek: az Electronic Arts már korábban jelezte, hogy öt játéka, a Need for Speed Most Wanted, a FIFA 06: Road to FIFA World Cup, az NBA Live 06, a Tiger Woods PGA Tour 06, valamint a Madden NFL 06 már november 22-én kapható lesz. A Blizzard Creations független cég a Project Gotham Racing harmadik részével rukkol elő, és jön a Kameo: Elements of Power, valamint a Perfect Dark Zero is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • vax #6
    Kár, hogy nem nálunk gyártják majd. :( Mint korábban az XBOX-ot.
  • NEXUS6 #5
    "viszont ezt a méretű kínálatot (nyilván kissebb lesz januárba, de még az így csökkentett se) nem tudnák huzamosabb ideig tartani, ezért (is) indul januárba egy új gyár"

    Viszont ezt nem írták a cikkben!

    "Mert a háborgó vásárló könnyen lehet másfele fordul, sőt, akár másokat is erre bírhat."

    Ez igaz a PC alkatrészt illetően, de a konzolok még mindíg más kategóriába tartoznak. Az ember már jó előre meggondolja, hogy kivel/mivel fogja az elkövetkező 5 évet egy fedél alatt tölteni;))
    Aki pl x-et akar venni az ha fene fenét eszik is megvárja azt az 1-2 hetet.
  • valamit #4
    "csak fokozatosan szeretné elterjeszteni új konzolját...Nem akarják hogy a... január és február a hiány jegyében teljen...javulást hozhat a januárban induló újabb gyártósor...a Microsoft terve...6 millió példányt értékesíthetnek." - szóval szerintem: karácsonyra piszok sokat terveznek eladni (mondjuk 1,5-2 milliót), viszont ezt a méretű kínálatot (nyilván kissebb lesz januárba, de még az így csökkentett se) nem tudnák huzamosabb ideig tartani, ezért (is) indul januárba egy új gyár és cél a 6 millió jövő júniusra. Ez a fokozatosan szöveg meg a vásárlók megnyugatátására kell, hogy ne háborogjanak majd, ha majd várniuk kell a konzolra. Mert a háborgó vásárló könnyen lehet másfele fordul, sőt, akár másokat is erre bírhat.
  • onimusha #3
    x360 lineup-al az a baj, hogy nem mutat semmi olyan egyedi/eredeti game-t amiért érdemes lenne venni, xboxnál is a legtöbb game az már multiplatform, ea franchise-ok ejha, mellesleg júniusra 5 milliót eladni ??? ezt ki hiszi el ?? sima xboxból idáig 20mill fogyott , pedig nem 4-5 félév telt el a megjelenés óta
  • NEXUS6 #2
    Én aztat nem értem, hogy addig az jól van hogy a M$ nem akar úgy járni mint annak idején a SONY de akkor most mit akar?

    A SONY-nál volt egy fél év amikor mindenki PS2-t akart venni, aztán a SONY is felpörgött (meg olcsóbbá tette a gyártást, hogy ne bukja be teljesen a dolgot).

    Most az M$ direkt 1 évig visszafogja a termelést?
    Mert a keresletet azt nem fogja tudni!!!!

    Vagy már előre készül a bukásra, hogy majd azt mondhassa, hogy igen tudjuk hogy semmi nem fogyott az x360-ból, de mi ezt így is terveztük!!????
  • rolika #1
    jó szöveg :)
    btw mostanában halálra röhögöm magam az ea hipereredeti line-up-ján