Berta Sándor

Az EA-val közösen készít játékokat Spielberg

Steven Spielberg ezúttal a játékszakmában próbál maradandót alkotni. A neves filmrendező három számítógépes és videójáték közös fejlesztéséről szóló megállapodást írt alá az Electronic Arts kiadóval. A szakértők szerint bebizonyosodott, hogy milyen közeli kapcsolatban is van egymással a film- és a játékipar.

Az egyezmény értelmében a három játék kiadója Spielberg lesz, míg a szoftverekkel kapcsolatos minden más jog az EA-t illeti meg. Az Electronic Arts szerint többről van szó, mint hogy egy filmrendező beszáll egy játék fejlesztésébe, hiszen Steven Spielberg neve világszerte fogalom. A megállapodás kitér arra is, hogy a jövőben Spielbergnek külön irodája lesz az EA Los Angeles-i stúdiójában és így a fejlesztők mellett közvetlenül dolgozhat majd, napi kapcsolatban fog állni velük és saját játékkoncepciókat hozhat létre.

"Steven Spielberg pontosan tudja, hogy hogyan is működnek médiumaink és egy új irányba próbálja terelni a játékipart. Innovációt, új ötleteket, gondolatokat adhat és ezáltal olyan új játékok jöhetnek létre, mint korábban még sohasem" - nyilatkozta Neil Young, az Electronic Arts alelnöke. A megállapodás nem lepte meg a szakmát, mivel régóta köztudott, a neves rendező él-hal a számítógépekért és a videójátékokért.

A Computerwoche nevű német online hírportálnak Spielberg elmondta: "évek óta figyelem az EA játékait és azt láttam, hogy a cég nagyon profin működik az interaktív világban. Nagyon tisztelem azt, amit az Electronic Arts a játékiparban elért. Ne feledjük el, hogy az egykor lenézett játékipar mára a szórakoztató elektronikai ipar egyik meghatározó részévé vált". A portál rávilágított ugyanakkor arra is, hogy Spielbergnek nem ez az első próbálkozás a játékiparban, hiszen korábban létrehozta a DreamWorks és DreamWorks Interactive nevű animációs stúdiókat.

Spielbergre azért is nagy szerep hárulhat a jövőben, hiszen számos játékból készült és készül film, illetve számos filmet dolgoznak fel játékszoftverként is. "A képlet egyszerű. Szeretnénk bebizonyítani, hogy egy számítógépes vagy videójáték is képes érzelmeket kiváltani az emberekből, például mosolyt csalni az arcukra vagy megríkatni őket" - érvelt Neil Young.

Azt ugyanakkor egyelőre homály fedi, hogy mennyibe kerül az együttműködés, illetve, hogy melyik lesz az a három játék, amelynek a kifejlesztésében Steven Spielberg részt fog venni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mrzed001 #9
    A játékkészítőknek sztem inkább egy jó íróra lenne szükségük. A legtöbb játék storyja igencsak konvergál a nullához.

    Nem mondom, ha az lett volna a hír, hogy JMS fog ötleteket adni játék fejlesztéshez, most ugrabugrálnék, így csak mosolygok :)
  • lesliehun #8
    Szerintem Spielberg jó rendező.
    Azonban az igaz, hogy nem minden filmje kifogástalan, de ezek általában kasszasikerek (pl.: Jurassic Park, Világok Harca ...). Aztán vannak igazán jó filmjei ( pl.: AI, Schindler listája), ezek kevesebbet hoznak a konyhára, de van mondanivalójuk.
    Ha megfigyelitek szerintem a komersz sikerfilmekből finanszirozza a "valódi" filmjeit.
    Ezért remélem, hogy a Világok Harca utáni filmje a München jó lesz.
  • Derapo #7
    Különvélemény játék van nagyon sz@r.
  • DBM #6
    hát téleg bizt lesz újítás, de énis az első 3 hozzászólással értek egyet, mert mindenki isteníti, most is ilyen kamu szöveggel h már fogalom meg hűhaj...
    1.ő is csak ember
    2. ha a világok harca minden kreativitása akor téleg elbújhat
    3. remélem jókat készít majd de nem túl jókat, mert ezzel elveszi mások elől akenyeret!
    pl a leendő játékfejlesztők és egyéb cégek ha maj csinálnak valamit, mindere ráfogják h csak utánossák spilberget...
    nemtom v h nem szimpatikus a pasi.
  • Akuma #5
    szerintem is jó lesz, végre nem csak az állandóan ismétlődő játékról lesz szó (remélem), hanem valami új történetre lehet számítani, ami megállja a helyét
  • Tiby #4
    Na majd meglátjuk.Szerintem jó lesz
  • greg5 #3
    Szpilberg mennyen nyugdijba vaze! Ennyi pénzből mint a Világok Harca más tíz, legalább hússzor ilyen jó alkotást csinált volna!!!
  • haxoror #2
    Akármibe lefogadom hogy az első közös gém WW2 lesz...
  • NEOreg3 #1
    talán a különvéleményt tudnám elképzelni játékként, de amúgy semmi:\