Gyurkity Péter

Népszerűek az erotikus játékok

A San Andreas rejtett jelenetei körül kirobbant botrány minden eddiginél jobban reflektorfénybe helyezte a szexuális tartalmakat magukban foglaló számítógépes játékokat.

Az elmúlt években a játékszoftvereket és az azokat fejlesztő cégeket elsősorban az erőszak nyílt megjelenése, a mindent elöntő vér miatt vették tűz alá a társadalmat és a jövő generációit féltő személyek, szervezetek. Kevesebb figyelmet fordítottak ugyanakkor az erotikus tartalmakra, amelyek szintén jelen vannak a játékipar termékeiben. A GTA sorozat legújabb része körüli botrány szerteágazó hatásairól ír a ZDNet cikke, amelyben több szakértő is megszólal.

"Úgy vélem, hogy a Hot Coffee-ügy jótékony hatással volt. Emberek millióinak figyelmét hívta fel a játékokban található erotikus tartalmak jelenlétére, illetve arra, hogy nagyobb figyelmet kell fordítanunk az ESRB által meghatározott kategóriákra. Kivülállók, akik egyáltalán nem mozognak otthonosan a játékok területén, mind hallottak a Hot Coffee-ról" - jelentette ki a magazinnak adott válaszában Brenda Brathwaite, a Játékfejlesztők Nemzetközi Szövetségének speciális csoportja részéről. Ez a csoport nem más, mint a Sex SIG (Special Interest Group), amely azt kíséri figyelemmel, hogy milyen módon jelenik meg a szexualitás az egyes játékokban.



A Sex SIG elsősorban felvilágosításra, az információ átadására törekszik. Elismerik ugyanis a fejlesztők jogát az élet minden területének megjelenítésére, ám legalább ilyen fontosnak tartják a szülők felügyeletét, illetve a felelősség tudatosítását. Saját weboldalukon értékelik az ilyen jellegű játékokat, ám nem ítélik el egyértelműen a szex megjelenését a szórakoztatásra szánt szoftverekben. Furcsán is hatna, hiszen például vezető designerként maga Brathwaite is részt vesz a "Playboy: The Mansion" című játék fejlesztésében.

Számításai szerint - mivel hivatalos adatok nincsenek - a felnőtteknek szánt játékok a teljes piac 12 százalékát teszik ki, ami 20 milliárd dolláros összforgalomnál mintegy 2,4 milliárdot tesz ki. Ennél azonban jóval nagyobb arányt is elérhetnének, amennyiben a forgalmazók egy része hajlandó lenne ilyen besorolású játékokkal foglalkozni. Ugyanis számos forgalmazó, de még a híroldalak egy része is feltűnően kerüli a felnőtteknek szánt tartalmakat. Ugyanilyen érthetetlen azonban a szülők magatartása, akik meglehetősen ritkán tulajdonítanak jelentőséget a játékok besorolásának.

Újból megállapíthatjuk tehát, hogy a problémát nem az erőszak és a szexualitás nyílt ábrázolása jelenti, hanem a figyelmetlenség, a hanyagság, illetve a nemtörődömség, amellyel sokan ezt a területet kezelik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • cheezyo #40
    Hali Mindeninek
    Szerintem igen is kellenek a sex játékok avagy az olyan játékok amiben ezek a jelenetek is megjelennek és nem olyan banális formában, mint pl.: A Playboy the mansion-ban. Az megint egy más kérdés, hogy bizony oda kell figyelni, hogy ehez ki juthat hozzá, de igazából ez baromság, mert a mai fiatal kölykök jobban vágják a számítógépet, meg az internetet, mint a magamfajta vén rókák. És mint tudjuk, manapság a netről bármi beszerezhető + ugye feltörhetetlen kód sincs, de, ha meg sem próbálják kontrollálni, akkor eleve veszett ügy. Minden esetre nem az a megoldás a fogfályásra, hogy amputáljuk a fejet. Remélem mindenki érti, hogy mire akarok kilyukadni.
  • Devil Blade #39
    playboyrol beszélgetek ha
  • Devil Blade #38
    mejik játékról beszéltek pontosan
  • Devil Blade #37
    sziasztok
  • gordonmail #36
    yD
    megyek a barátnőmhöz.....xD
  • mrzed001 #35
    Ezek miatt a játékok miatt udvarolni fog a csajnak mielőtt felcsípi és magb.ssza (merthogy ez van pl a GTA SA-ban :p)

    Ahoz képest, hogy most csak lemegy a dizsibe, kihívja és megb... ahhoz képest ez egy romantikus haladás :ppp
  • Rayden3 #34
    A gyerekek agyára fog menni ,olyanról hallotam már hogy a Man Hunt miatt öltek meg 1 embert ,és ezek a játékok miatt mi lesz???
  • Rayden3 #33
    Nem tudunk ellenük semmit tenni ez van ezt kell szeretni
  • VZSL #32
    dstagdfsgdjhsdzhfud
  • gery36 #31
    eléggé szomorú