Berta Sándor

Tíz éves Európában a PlayStation

Az első PlayStation 1995. szeptember 29-én került az európai boltokba. Maga a PlayStation ugyanakkor már tizenegy éves, hiszen Japánban az első készülékeket 1994. december 3-án dobta piacra a Sony.

Az első generációs konzolt öt esztendő múlva, 2000-ben követte a PlayStation 2. Japánban 2000 tavaszán, Európában 2000 őszén voltak kaphatók az első ilyen berendezések. (Az öreg kontinensen eddig összesen 32 millió 480 ezer PS2-est értékesítettek.) Közben debütált a PSOne nevű változat is, míg újabb néhány év elteltével, egészen pontosan 2004-ben már bemutatkozott a második generációs, vékonyabb PS2-es is. Az első hordozható PlayStationok (PSP) 2004 végén kerültek a boltokba a Felkelő Nap országában, de kontinensünkön szintén csak jóval később, idén szeptemberben indultak hódító útjukra.

Persze a Sony a PlayStation családot tekintve továbbra sem ül babérjain és folytatódnak a fejlesztések. Ezt bizonyítja, hogy az átszervezések ellenére 2006-ban jön a PlayStation 3, amelyet egyértelműen a Microsoft idén nyáron bemutatkozó Xbox 360-as konzolja konkurensének szán a japán elektronikai konszern. A Sony ugyanakkor a PS3-mal váltani akar. A PlayStation család eddigi tagjai elsősorban játékkonzolok voltak, néhány igencsak hasznos funkcióval kiegészítve. A PS3 azonban ebben a tekintetben is új lesz, hiszen a japán cég az új modellel már kimondva kimondatlanul is a "lakások multimédiás központja" címre tör.


Az új PlayStation már nem csak játékcélokra fog szolgálni, hanem bármilyen multimédiás tartalmat is le lehet majd játszani vele, sőt, utóbbiakat képes lesz akár egy online szerveren is tárolni. A multimédiás funkciókat bizonyítja, hogy a PS3-ra megjelenő filmek és zenék már jövőre szintén a boltokba kerülhetnek. A Sony azonban fontosnak tartotta kiemelni, hogy a PS3 megjelenésével az előd PlayStation 2 még nem fog azonnal nyugdíjba vonulni, hanem akciós áron lesz elérhető, amit elsősorban a konzolok világával ismerkedő felhasználóknak és családoknak fog ajánlani a japán cég.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Budaházi #20
    de király
  • Inquisitor #19
    Hogs of War volt a fejlesztési címe, de a véglegesre nem emléxem :D
  • Fenjoy #17
    ha már PSX:) volt nekem egy régi játékom malacokal kellett harcolni, ilyen csapatban worms szerű csak 3d mi volt a neve? köszi

    :)
  • Zacsy #16
    akkor mért gépezel?
  • NEOreg3 #13
    én inkább maradok a pc-nél meg amúgy sem egészséges naponta több órát bámulni az 50hz-es tvmet:D
  • Munch #12
    Ohhh! A régi szép emlékek. :)
    Még a PS1 bent van a szekrényben... :)
    Elképesztően sokat játszottam vele.
  • Totinkhamon #11
    A playstationnel (meg az xboxxal is) a multifunkcionalitás irányába akarnak elindulni - közelednek a PC-sedés irányába. Szerintem ha valaki csak játszani akar akkor konzolt érdemes használnia, de ha többet akar akkor jóminőségű (nem gagyi) PC a megoldás.
  • Totinkhamon #10
    Ha én multimédiás központot akarok, akkor (sőt, főleg akkor) inkább egy jó PCre építek + nagyképernyős tv vagy projektor.
  • mousee #7
    Hát, én is most lassan el kezdtem gondolkodni, hogy majd ha bejön ez a péeshárom, akkor befizetek rá... Végülis, arra találták ki h játék vagy mi a fene... PC meg jó netezésre... De ettől függettlen sztem a pc se szar, én is azon nőttem fel, és jelen pillanatban is azon vagyok :)
  • csari89 #3
    Happy birthday T U, Happy birthday T U, PS, Happy birthday T UUUUUU!!!