SG.hu

Az Epic a bíróságon harcol a mobiláruházak sarca ellen

Az Epic Games, a népszerű "Fortnite" játék gyártója a szövetségi bíróságon indított csatát a Google ellen egy olyan, nagy figyelemmel kísért trösztellenes ügyben, amely átformálhatja, hogy az okostelefon-felhasználók hogyan jutnak Android-alkalmazásokhoz és hogyan fizetnek az alkalmazáson belüli tartalmakért.

Az Epic kaliforniai bíróságon indított keresete a Google Play Áruház ellen irányul, és a Google által az alkalmazáson belüli előfizetésekért és az egyszeri tranzakciókért felszámított díjakra, valamint olyan egyéb feltételekre összpontosít, amelyek az Epichez hasonló alkalmazásfejlesztők szerint segítettek a Google-nek fenntartani az alkalmazások terjesztésében a jogellenes monopóliumot. A jogi csata egy évek óta tartó vitát követ, amely arról szól, hogy az olyan alkalmazásboltok üzemeltetői, mint a Google és az Apple, elősegítik-e a nyílt, versenyképes alkalmazás-ökoszisztémát. A két vállalat azzal érvel, hogy alkalmazásboltjaik milliárdos bevételeket szabadítanak fel a kisvállalkozások számára, miközben biztosítják, hogy az Android és az iOS felhasználói részesüljenek a technológiai óriások által biztosított felügyeletből.

Az esküdtszék mindkét oldalról meghallgathat magas rangú tanúkat, köztük a Google vezérigazgatóját, Sundar Pichai-t és az Epic vezérigazgatóját, Tim Sweeney-t. A bírósági küzdelem 2020-ig nyúlik vissza, amikor az Epic elindította a Project Liberty nevű tervet, amelynek célja az Apple és a Google alkalmazásboltjainak feltételeinek megkerülése volt. Az Epic ezen lépése konfrontációra kényszerítette a techóriásokat. Az Epic frissítette a Fortnite alkalmazást, hogy arra ösztönözze a játékosokat, hogy közvetlenül az Epic saját weboldalán keresztül fizessenek az alkalmazáson belüli tartalmakért - nem pedig az Apple és a Google alkalmazáson belüli fizetési rendszerein keresztül. Ez a lépés az alkalmazásboltok fejlesztői feltételeinek megsértését váltotta ki.

A lépés arra késztette mindkét alkalmazásboltot, hogy eltávolítsák a Fortnite alkalmazást a platformjaikról. Ez azt jelentette, hogy az Apple-felhasználók többé nem játszhattak Fortnite-ot iOS-eszközökön. Az Epic Apple-t érintő ügyét hamarosan a Legfelsőbb Bíróság vizsgálhatja felül. A Fortnite továbbra is elérhető az androidos készülékeken különböző nem Google csatornákon keresztül. Eközben Sweeney azt állította, hogy a Google "ellenőrzi, felügyeli és megadóztatja a felhasználók és a fejlesztők közötti tranzakciókat", megsértve ezzel az amerikai trösztellenes törvényeket.

A Google azzal érvelt, hogy az Epic egyszerűen csak hozzáférést szeretne a Play Store világszerte 2,5 milliárd felhasználójához anélkül, hogy fizetnie kellene a platform támogatásáért, és hogy az Epic győzelme árthat a Google azon képességének, hogy versenyképes Android-alternatívát kínáljon az Apple iOS-ével szemben. "Számunkra az a legfontosabb, hogy bemutassuk az esküdteknek, hogy az Android minden más platformnál nagyobb választási lehetőséget, rugalmasságot és nyitottságot teremtett, és hogy az Epic ténylegesen élt is ezzel a választási lehetőséggel és rugalmassággal" - mondta Wilson White, a Google közpolitikáért és kormányzati ügyekért felelős alelnöke. "Ennek eredményeképpen az általuk benyújtott felesleges kereseteknek meg kell bukniuk."

A Google ellen indított perben eredetileg a felperesek széles köre vett részt, köztük több tucat állami főügyész és egyéni fogyasztók, valamint a Match Group, az online társkereső óriás, amely olyan alkalmazásokat birtokol, mint a Tinder, a Hinge és a Match. A Google azonban sikeresen leszűkítette az ellenfelek listáját, akikkel a tárgyaláson szembe kell néznie, mivel több egyezséget kötött, és más felpereseket kivont az ügyből. Az Epic egyedül száll szembe a Google-lel a bíróságon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!