Gyurkity Péter

Betiltanák a játékokban lévő kincsesládákat a hollandok

A belga példát követnék, mivel az ilyen tárgyak befolyásolják a fiatal játékosokat.

A videójátékok kapcsán az elmúlt években nemcsak az újabb és újabb fejlesztésekről, de a terület szabályozásáról, annak szándékáról is számos alkalommal beszámoltunk. Nemrég arról írtunk, hogy európai szinten szabályoznák a népszerű játékplatformokat, most pedig a kincsesládákra vonatkozó esetleges tiltás híre futott be, ezúttal Hollandiából.

Az elmúlt napokban több online portálon is felbukkantak a külsős beszámolók, illetve felhasználói vélemények, amelyek a holland törvényhozók egy nagy csoportjának új javaslatával kapcsolatban születtek meg. Ezekben arról olvashatunk, hogy 6 politikai párt összefogása révén jött létre az új kezdeményezés, amely a képviselőház és a szenátus felét fedi le, ezzel pedig komoly esélye van a zöld jelzés megszerzésére. A javaslatban a játékokban gyakran használt kincsesládákat (loot boxes), azok széles körű alkalmazását tiltanák be, ez ugyanis hátrányosan befolyásolja magukat a játékosokat.

A politikusok a hasonló belga példára hivatkoznak, a szomszédos országban ugyanis már 2018-ban megszületett egy ezzel azonos szabályozás. Hollandiában szintén megpróbálkoztak már ezzel, viszont a szerencsejátékra vonatkozó törvények alapján a kincsesláda nem számít különálló terméknek, vagyis annak betiltása eddig nem valósulhatott meg, most viszont a javaslat kezdeményezői azt emelik ki, hogy ezen tárgyakkal manipulálják a fiatalokat, akiket mikrotranzakciók végrehajtására vesznek rá, ezek használata során pedig a szerencsejátéknak is jut némi szerep. Ahhoz azonban, hogy a javaslat átmenjen, a parlament mindkét házának rá kell majd arra bólintania.

Az Egyesült Királyságban szintén láthattunk hasonló kezdeményezést, ez a fejlesztőkre helyezett növekvő nyomást jelzi.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!