Gyurkity Péter

Nem kell már előfizetés az ingyenes Xbox-multiplayerhez

Nem lesz tovább szükség az előfizetésre, miközben a konzolok is kibővülnek.

Tavaly ősszel még arról számoltunk be, hogy a Microsoft meggondolta magát, ezzel mégsem búcsúzik az Xbox Live Gold, ezt januárban követte az újabb változtatás, amelynek eredményeként törölték az ár duplázására vonatkozó döntést. Most az ingyenes játékok multiplayer-üzemmódját teszik elérhetővé az összes felhasználónak, a jóval szélesebb tábornak kedvezve.

A redmondi cég ezen a téren egyértelműen lemaradásban volt, hiszen még az úgynevezett free-to-play játékok esetében is előfizetéshez kötötték az online multiplayer-módot, ezzel némi ellenérzést váltva ki a konzol-fanatikusokból. A platformon összesen több mint 50 ilyen címet találunk, a fenti korlátozással, miközben a Sony a hasonló játékoknál nem igényli a PlayStation Plus előfizetés meglétét, a Nintendo pedig csak a fizetős alkotásoknál követeli meg a Switch Online tagságot. A jelek szerint a cég számára is egyértelművé vált a helyzet tarthatatlansága, így nemrég jelezték, hogy módosulni fognak a felhasználói feltételek, ezt pedig márciusban követte a bejelentés, miszerint az Xbox Insider-felhasználók egy része már előfizetés nélkül igénybe veheti az ingyenes játékok online funkcióit. Most a fenti opciót kiterjesztik minden vásárlóra, így többek között a Fortnite, a Rocket League, az Apex Legends, valamint a Warframe rajongói is kivétel nélkül igénybe vehetik azt.


Ezzel csaknem egy időben jelentette be az AMD, hogy a FidelityFX-családba tartozó effekteket az Xbox Series X és Series S esetében is elérhetővé teszik, ezzel még könnyebbé válik a cross-platform játékok fejlesztése és azok optimalizálása. A fent beágyazott videóban látható funkció eredetileg még 2019-ben jelent meg, azóta több mint 40 játék esetében valósult meg a támogatás, ezek között igencsak komoly neveket is megtalálunk, hiszen a listán olyan játékok szerepelnek, mint a Borderlands 3, a Cyberpunk 2077, a Far Cry 6, a Gears 5, a Microsoft Flight Simulator, a Resident Evil 2, a Serious Sam 4, vagy akár a Star Wars Jedi: Fallen Order. A lépéssel az eddig csak PC-n látható vizuális élmény és optimalizáció a fenti konzolokon is megjelenik, pontosabban a fejlesztők férnek majd hozzá az amúgy nyílt forráskódú eszközökhöz, hiszen azok a Game Developer Kit (GDK) részeként válnak elérhetővé.

A PlayStation 5 esetében még nem került sor hasonló bejelentésre, tekintettel azonban arra, hogy komoly architekturális eltérések nem akadnak a két konzolcsalád között, ez valószínűleg hamarosan szintén megérkezik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NEXUS6 #1
    Hmmm. Érdekes húzás ez az ingyenesség. A PS3 idejében a multiplayer még ingyenes volt, de látva M$ XB One kiadása körüli bénázását a Sony simán meg merte lépni a fizetőssé tételt, ami szinte semmi visszahangot akkor nem váltott ki sem a játékosok, sem a gémer média oldaláról.

    Kíváncsi vagyok lép-e rá a Sony, de tekintve, hogy jelenleg kb 2/1 arányban jobban fogy a PS5 szerintem nem valószínű.