Gyurkity Péter

Minden PS5-kérdést megválaszolt a Sony

Ennek köszönhetően pedig számos, eddig nem ismert részletre derült fény.

Az előrendelési mizéria mellett az utóbbi hetekben arról is beszámoltunk, hogy a japán gyártó szétszedte saját megoldását, így a megjelenés előtt már a burkolat alá is betekinthettünk. Most, alig néhány nappal a debütálás előtt, számos további részletet közöltek a potenciális vásárlókkal.

A Sony a Playstation-blogon tette közzé a részletes listát, amelyből most kiválogattuk az érdekesnek tűnő részleteket. Azt eddig is tudtuk, hogy a PS5 esetében a DualSense-vezérlő lesz az egyik kiemelkedő újítás, a listából viszont az is kiderül, hogy a megjelenés pillanatában nem lesznek egyéb választható színek, valamint eltérő dizájnok – a későbbiekben azonban ez változhat, hiszen a cég által közzétett mondat meghagyja ezt a lehetőséget. A tápegység a burkolaton belül helyezkedik el, nem kell majd küszködnünk egy külső példánnyal, míg a játékosok számára lehetővé teszik a nem kívánt játékrészletek (modulok) eltávolítását, hogy ezzel némi tárhelyet spóroljunk meg (ez nyilván a fejlesztő közreműködésén múlik majd). USB-tárolón keresztül egyelőre csak a PS4-játékok futtathatók, egyelőre azon dolgoznak, hogy a PS5-címek esetében legalább a tárolást megoldják, addig azonban utóbbiaknál kizárólag a belső SSD-re támaszkodhatunk. Egy jövőben megjelenő szoftveres frissítés révén a meglévő M.2-bővítőhelyre SSD-t dughatunk majd, a kompatibilitásról később tesznek majd említést.

Minden új PS5-játék kihasználja majd a Tempest 3D AudioTech névre keresztelt funkciót, a részletek azonban a játékfejlesztő által alkalmazott optimalizáción múlnak majd. A TV-készülékek hangszóróin a virtual surround sound szintén később lesz elérhető, egy másik frissítéssel, miközben a támogatott felbontások listáján a 720p, az 1080i, az 1080p, valamint a 2160p szerepel, a 8K tehát csak a jövőben csatlakozik ezekhez. A kontroller haptikus visszajelzés funkcióját letilthatjuk, maga a kiegészítő mikrofonnal és saját hangszóval egészül ki, a LED-sor pedig ezúttal a játékos felé néz, így az elülső fénysort igénylő PS4-játékokhoz a DualShock 4 vezérlőket ajánlják. Az új példány üzemideje nem sokat változik az elődhöz képest, a teljes feltöltéshez nagyjából 3 órára lesz szükség, ezen komponenseket a későbbiekben eltérő színekben is beszerezhetjük majd.

A Blu-ray korongok legfeljebb 100 GB adatot tárolhatnak majd el, viszont a 3D Blu-ray mozifilmek lejátszása nem támogatott. A kezelőfelület a rajt idején nem támogatja majd az eltérő sémákat, ez szintén a későbbiekben jelenhet majd meg. A debütálás a kontinensen november 19-én esedékes.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • subotal #10
  Az erős hardver nagy helyet foglal! Ennyi nincs itt mit találgatni.
 • Toby0501 #9
  Az akasa Maxwell Pro pont ilyen megoldást használ.
 • Andrevv #8
  Azzal fognak majd poénkodni, hogy még ki se vették a dobozból és már úgy felforrósodott, hogy meghajoltak az oldalai :D
 • NEXUS6 #7
  Az új XB, meg ez is bazinagy állat. Az XB-nél megpróbáltak mindent megtenni, hogy minnél kisebb feltünéssel abszolválják a dolgot, a Sonynál meg gondolták, hogy ha már bazinagy, akkor tegyünk rá még egy lapáttal, legyen még feltűnőbb. XD
 • Zsoltee_a_bator #6
  Biztos teszteltek kontrollcsoporttal. Az iv miatt kisebbnek tunhet vizualisan, mint amekkora.

  En egy (izlesesen) bordazott aluminiumdobozba raknam az osszes ilyen szamitogepet es belulrol heat pipe-al a kasztnira kotnem a cpu/gpu huteset.

  Passzivabb / legalabbis halkabb kutyu lenne. Tud valaki ilyen probalkozasrol?
 • Palinko #5
  Bár ebben a generációban sem lesz konzolom szerintem design tekintetében végre a PS elrugaszkodott az unalomtól, ez már lehet a lakás design eleme, nem egy sarkos fekete doboz amit leginkább eldugnál a tv alatti szekrénybe.
 • Negritis #4
  atari jaguar + cd addon bőven rosszabb ...
 • Neocortex #3
  nekem bejön, zűrhajó
 • noland #2
  Érdekes, én egy modern operaház/szinház/koncertterem épitészeti modelljét látom benne. Nem tudom, hogy ez jó e egy játékkonzol designak, mindenesetre elég erotikus. XD