Ötvös Tibor

A Plague Tale: Innocence - The Last of Us patkányokkal

Újabb, a pestist a középpontjába helyező játékot ismerhetünk meg az A Plague Tale: Innocence képében, mely azonban a The Last of Us játékmenetét használja fel.

A 14. századi Franciaországban járunk, ahol az Inkvizíció, a pestis és a portyázó angol hadak is komoly gondot okoznak. Ám történetünk szempontjából a legkomolyabb veszélyt a patkányok jelentik, akik az akkori hiedelem szerint magukban hordozták a fertőzést és betegséget is. Ez azonban csak eleinte jelent fenyegetést, hiszen amint megtanuljuk őket kicsit irányítani (no nem mentális képességekkel, hanem különböző logikai feladványok, tüzes terelőutak kialakításával), már az ellenfeleinknek jelentenek problémát az állatok.

A két főszereplő, egy gazdag nemesember lánya, Amicia és betegeskedő öccse, Hugo ugyanis nem éppen a legjobb harcosok és így nem biztos, hogy megéri pár angol lovaggal felvenni a harcot, szemtől szemben. A játékot fejlesztő Asobo Studios (akik egyébként külsősként például a Quantum Break munkálataiban is részt vettek) elmondása szerint az A Plague Tale: Innocence egy szóló kampányra építő ko-op játék lesz, mely a The Last of Us nyomdokain haladva a két szereplő közötti kapcsolatra helyezi a hangsúlyt. A kapcsolat pedig érdekes, hiszen Amicia és Hugo már alapból azért kénytelenek menekülni, mert utóbbi "betegsége" az inkvizítorok szemében valamilyen ördögi képesség és ezért gyújtják fel az elején a kastélyt is.


Éppen ezért Hugo gyerekkorától szeparálva él és Amicia sem az a szerető nővér, akit mondjuk mi gondolnánk. Féltékeny, hiszen anyjuk mindig is több figyelmet szentelt a kisfiúnak, mint neki és így már az elején nagy dilemmát okoz számára, hogy egyáltalán vigye magával vagy egyedül meneküljön. Mindenesetre a 10-12 órás kampányban a két karakter képességeire helyeződik a hangsúly, hiszen míg Amicia magasabb és könnyedebb mozgással bír, így jobban eléri a magasabb helyeket, addig Hugo gyerekként a kis résekbe tud bemászni - és persze a képességére is kíváncsian vagyunk, melyről a készítők nem árultak el semmit.

Így az is lehet, hogy - akár csak a legtöbb boszorkánynak kikiáltott nő esetében is - valóban egy szimpla betegségről, rendellenességről van szó. Mindenesetre a patkányok hordában történő vonulása nagyon látványos és persze veszélyes is. Azonban a bemutatott változatban az animációkkal még volt gond, amin persze még javíthatnak. De még ha így is marad, a játék hangulata zseniális és reményeink szerint az idei E3-on már játszható változatban is kint lesz a projekt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Archenemy #2
    Én úgy tudom hogy nem maguk a patkányok, hanem az azon lévő bolhák. Persze csak hallottam valahol.
  • Prof William #1
    "a legkomolyabb veszélyt a patkányok jelentik, akik az akkori hiedelem szerint magukban hordozták a fertőzést és betegséget is."

    Valóban ők hordozták csak éppen az akkori embernek erről fogalma sem volt.

    A legterjedtebb akkor elmélet szerint -az isteni büntetést nem beleszámítva- valamiféle "tisztátlan levegő" -t okoltak sokan. Ezért is terjedt el a pestisdoktorok maszkja + ezért volt divatban minden tárgyat megfüstölni. A pápa tróntermében például éjjel-nappal két hatalmas máglya égett a trónszék két oldalán hogy "tisztítsa" a levegőt.