Ötvös Tibor

Miért nem sikeresek a kamionos játékok?


Miközben viszem Debrecenbe a rakományom elgondolkodom azon, miért nem vonz tömegeket egyetlen kamionos játék sem.

Ha most valaki odafordul a kisfiához, hogy mi akarsz lenni ha felnősz, feltehetően akad olyan srác, aki a kamionos választ adja. Persze ha felnő akkor változik a vélemény, hiszen rájön, hogy ezek a szép nagy autók szinte állandóan úton vannak és azért a fülkében aludni nem éppen a legjobb (amellett megfizetve sincsenek túlságosan). Mindenesetre a monitorjaink előtt kiélhetjük eme vágyainkat hiszen számos sorozat próbálja a maga módján átültetni az élményt számítógépekre.

Azonban sem a 18 Wheels of Steel sem pedig az Euro Truck Simulator nem tudhat maga mögött milliós eladásokat és miközben épp utóbbi legújabb részének segítségével haladok Debrecenbe egy adag paradicsommal a platómon, elgondolkodtam azon hogy vajon miért van ez. Az erőszakmentesség és az unalom nem hiszem, hogy megfelelő válasz, hiszen ott van remek ellenpéldának a The Sims sorozat, melyben igazából az életünket játsszuk le. Vagy másik példaként említhető a vonatszimulátor, mint műfaj, melyben szintén nem markoljuk a karfát az izgalomtól.


Ráadásul grafikailag sem okoznak túl nagy csalódást a címek. Az Euro Truck Simulator 2 például kimondottan kellemes környezetet kínál és bár nem valóak az utak, hiszen annak lemodellezése nem lenne kis feladat (egész Európát bejárhatjuk benne) ennek ellenére nagyon hangulatos vezetni a különböző területeken. A vezetési idő is csökkentve lett, de ennek megfelelően fáradunk is, szóval ha egy Budapest-Debrecen út 3 órás akkor ennek megfelelően már csak maximum egy visszaút fér bele, különben simán elalszunk a kormánynál.

Negatívumként persze minden esetben el lehet mondani, hogy akit ez nem érdekel, azt cseppet sem fogja majd meg ez az egész miliő. Ennek ellenére én mindenkinek ajánlom legalább kipróbálás szintjén, hogy tegyen egy kört valamely franchise programjával és talán megfelelő kikapcsolódást nyújt majd számára egy komolyabb CoD vagy WoW menet után.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • laci0604 #22
    Mert geciunalmas, azért.
  • Tetsuo #21
    Sokkal izgalmasabb lehetne, ha a valóságot tükrözné. Migránsok támadása a franciáknál; rablók, kurvák támadásai a parkolókban; konkurencia, ráfizetéses körök, befuccsolt biznisz stb.
  • Ender Wiggin #20
    Hát kérlek szépen én 10 bírság után sem aludtam el. Bár ki tudja hány patch ment fel a játékra közben...
  • Boxer HUN #19
    A tisztelt cikkírónak üzenem, hogy csatlakozzon a "pár ezres" közösségünkhöz, tájékozódjon minálunk elsőkézből, ami a fejlesztésekkel kapcsolatban történik. Részletes, mindenre kiterjedő leírásokat és ismertetőket, valamint az éppen aktuális zárt béta teszteléseink beszámolóit nyújtunk a közösségnek egyenesen a SCS Software hátsó udvarából.

    További szép napot:
    Boxer
    http://restacar.hu (owner)
  • MaRee #18
    mert unalmas szarok.
  • Szefmester #17
    Nekem is megvan, elég sok km-t vezettem le benne. (dobozos sörike, és hard rock net rádió mellett egész pofás fílingje van, kár hogy nincs hálós bézbózsatyeszom, meg szaggatott ujjú kockás flanelingem XD )
    Amíg magamnak termelem a pénzt és keresem az újabb és újabb kamionra a pénzt, netán a garázs bővítésére, addig nem tűnik olyan egyhangúnak. De amint elkezdődik a sofőrök managelése, és az összes típusú rakomány megvan... onnantól kissé egyhangú lesz a játék. Csak azért vezetni hogy még egy újabb sofőrt felvehessek meg egy kamiont neki, valahogy nem buli.

    Az elalvás meg hát.. nekem jobbára 14-15 óra vezetés után kezd el pislogni meg ásítozni a sofőr, és ha rövid a fuvar nem érdekel, hosszabb fuvaroknál meg úgymond be van tervezve az alvásidő is a határidőbe, szóval annyira nem gond ez a rész sem.

    Én mondjuk örülnék ha lennének más játékosok is a játékban akik beelőzhetnek a fuvarvállalásnál (ha nem a teleportosan vállaljuk), netán az autópályán is ott mennek és a közeliekkel lehetne rádiózni. Természetesen ezt egész mapra lehetetlen lenne megoldani, de kisebb zónákra bontva 8-10 játékost összeengedve nem lenne lehetetlen.

    A steames teljesítmények meg szemetek. Minden utcát járjunk be, meg minimális fuvarból baromi sok pénzt és xp-t szerezzünk (ehhez jóformán új karaktert kell indítani, ha az elején nem erre gyúrtál).

    Amúgy igen, a cikk korrekt példája annak hogy akik erre az oldalra írnak azoknak fogalmuk sincs a cikk témájával kapcsolatban.
  • Palinko #16
    akkor meg ha már megvette az ember a kormányt elmegy inkább dirt rallyzni és soha nem hall róla a kamionszimulátoros közösség :D
  • Palinko #15
    nekem volt olyan hogy ásítozgatott 1-2 napot, majd egyszer csak az út mellett a szalagkorlát fékkel álltam meg...

    egyébként szerintem azért unják meg sokan mert nagyon repetatív, első héten érdekes, mert vesz fel az ember új dolgozókat, rpg-szerűen fejlesszük a soffőrünket, új szállítmányokat kapunk, új kamiont veszünk. de mikor már az 5. garázsunkat is megtöltöttük valahol Olaszországban sofőrrel és kamionnal, onnantól elég meh. már mindent láttunk 50-szer és nem tartalmaz új kihívásokat. nem tudom hogy lehetne megfogni több embert talán ha elmenedzseresedne segítene pár új, de sokaknak meg túl bonyolult lenne szóval 2 mód kéne bele... de akkor sem sokkal többen játszanának vele szvsz
  • bosco05 #14
    Hát ez a cikk eléggé semmitmondó, tele pontatlanságokkal és légből kapott fals adatokkal. Ez a mondat pl komplett baromság "Azonban sem a 18 Wheels of Steel sem pedig az Euro Truck Simulator nem tudhat maga mögött milliós eladásokat"... Közel 3 milliót adtak el csak a második részből (ETS) az 18WOS-al együtt ha a teljes szériát nézzük 5-6 millió között van az eladás. Arról nem is beszélve hogy egy büdös szó sem esik arról miért nem népszerűek ezek a játékok, csak egy több évet késett gyenge kedvcsináló a cikk...
    Utoljára szerkesztette: bosco05, 2015.12.20. 02:37:29
  • bunny #13
    És néhány pénzbírság utál elalszol, és feltekeredsz a korlátra. Úgyhogy de, elalszol. Hogy téged idézzelek:
    "Felmerül, hogy a postoló játszott-e egyáltalán és ha igen, mennyit a játékkal...?"
    Amúgy az ETS2 elég népszerű pont.
    Utoljára szerkesztette: bunny, 2015.12.19. 23:17:17