Ötvös Tibor

Vérbeli szimulátor lesz a Dirt Rally

Ha befejezik akkor a Dirt Rally lehet a Codemasters első, valódi autós szimulátora.

Már az elején le kell szögezni, hogy a Dirt Rally nem a Dirt 4, hanem egy teljesen új irány. A Codemasters új alkotása ugyanis a legjobb dolog, ami évek óta történt a rally-műfajban. Bár a Milestone alkalmanként próbálkozott valamivel, de ez azért nem rengette meg a világot. Mindenesetre most a csapat újragondolta az autós műfajt és legalább akkora váltás történt most, mint anno a Colin McRae Rally és Dirt között.

A Dirt Rally ugyanis egy igazi szimulátor. Aki most azt gondolja, hogy a Codemasters már eddig is készített ilyet, az téved. Bár a TOCA, Colin McRae és legutóbb a Dirt és Grid is nyomokban tartalmazott szimulátori megoldásokat, de a Rally az, ami autentikus és vérbeli szimulátor. Itt aztán valóban tudnunk kell hogyan tartsuk kordában az autónkat és számít, milyen beállításokkal indulunk.



A fejlesztést a kétes irányba elinduló Showdown után kezdte el a csapat és nagyon alacsony létszámmal indultak neki az egésznek. Az első prezentáció után úgy döntöttek, hogy nem elég jók a visszajelzések. Bár a sajtó örült a Rally-nak, hiszen a Dirt 3 elemeit alkalmazta a játék, de a fejlesztést vezető Paul Coleman teljesen mást akart elérni. A négy-kerék és hátsó kerék meghajtású autók kezelése pazar volt, ám az első kerekesekkel gond volt.

Ezért az elejétől kezdték újra a programozást és ennek eredménye lett a Dirt Rally. Bár még csak a Steam Korai Hozzáférésében érhető el a projekt és ez azt is jelenti, hogy még nincs készen, de már most látható és tapasztalható az az odafigyelés és profizmus, amivel a csapat kezelte a játékot. A Rally-ban minden a régi szabályok szerint történik, azaz nincs lehetőség visszatekerni az időt vagy újrakezdeni egy szakaszt.



14 autót kapunk elsőre, melyekkel 36 szakaszon száguldozhatunk. Wales nedves és sáros, Monaco havas-jeges területeket kínál, Görögország pedig többnyire poros tájakat hoz magával. Az autók is széles réteget ölelnek fel a klasszikus rally-gépektől kezdve a mai modernebb járművekig. Mindegyik saját "személyiséggel" bír és súlyuk is van, szóval valóban figyelni kell a vezetésükre.

Összességében a Dirt Rally nagyon jó irányba tett lépés, mely meglepő volt a Codemasters részéről. A Showdown után azt gondoltuk, hogy nem lesz már ilyesmiben részünk, de szerencsére tévedtünk. A frissítések pedig érkeznek, így folyamatosan kapjuk az újdonságokat és javítanak a hibákon is. Csak így tovább, Codemasters!

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ender Wiggin #10
    A Richard Burnst egy más cég csinálta, akik azóta már felszívódtak... (pontosabban új néven kizárólag LEGO játékokat írnak gagyi platformokra). Így az biztos, hogy "azt a színvonalat ez nem fogja hozni"
  • Sequoyah #9
    Richard Burns Rally az nalam orok etalon, remelem hozni tudjak azt a szinvonalat.

    Viszont van valami, aminek meg jobban orulnek. Elethu szimulator sok van, de a palyak mindig olyan rovidek. Utoljara a Rally Championship 2000 tartalmazott igazi elethu, 40-50 km-es szakaszokat, ahol akar fel ora koncentracio es hibamentes vezetes volt szukseges a sikerhez, az igazi kihivas volt.
  • Ender Wiggin #8
    ja attól lesz szim, hogy nem lehet újraindítani a szakaszt...gratulálok.
  • Ra1n #7
    Arra óhajtottam volt célozni hogy nem az első játékuk lenne ami szimulátor közeli.:)
  • lac coo #6
    Bar azert verszim az tuti nem lesz :))
  • lac coo #5
    miért honnan tudod mi lesz a végén belőle ? :)))

    az 1 % esély megvan ( meg a valamit tenni akarás, a rossz eladások miatt ....) ! :)
  • Ra1n #4
    "Ha befejezik akkor a Dirt Rally lehet a Codemasters első, valódi autós szimulátora."

    Jó látni hogy a cikkírónak megint fingja nem volt a témakörhöz és úgy volt képes leírni valamit. De persze valószínűleg a CM Rally és a TOCA 1-2 idején még az oviban óbégatott a dömperért......
  • lac coo #3
    Én kíváncsi vagyok mi lesz belőle ! :9
    Nem csak ebből ,egész Codemastersből ... :)
    Az F1 2015 is az alapokról újraírt " handlingról " szól ....rohadt kíváncsi vagyok, kamu vagy tényleg csináltak valamit :)
  • Alexease #2
    Remeljuk nem csak a jatekmenetre (rally, szabalyok, lebonyolitas, tartalom, stb.) lesz "szimulator", hanem autokezelesre is, mert abban egyelore az elozo 10 evet hozza;)

    Vannak biztato jelek, de egyelore a kormany es az FFB kezeles totalisan gagyi es elavult. Ha valoban szimet akarnak (es nem csak jatekmenetre), akkor tul kell lepni a bill./joy/gamepad harmason...
  • BooMiller #1
    Nem rossz a maga kategóriájában, de szimulátornak ne nevezzük mert pl. az Assetto Corsára is inkább drivin game jelzőt aggatnak pedig az ehez képest NASA szimuláció:)))
    Kb 5 évvel van lemaradva minden téren... prevgen graf, számolni minimális dolgokat számol, FB full kamu.. kormány kezelés nulla!!!! Igéretek vannak meglátjuk:)