Ötvös Tibor

Tévút a Resident Evil Umbrella Corps

A Capcom bemutatta a Resident Evil sorozat legújabb részét, mely egy kimondottan a multira épülő akciójáték és teljes tévút.

Őszintén megmondva nem nagyon értem a Capcom-ot. Miközben szinte mindenki, aki valaha is játszott a Resident Evil bármely részével arra vár, hogy a sorozat visszatérjen a túlélőhorroros gyökereihez, a kiadó bejelenti az Umbrella Corps alcímet kapott részt. A program egy, kimondottan a multis játékmenetre építő kőkemény akciójáték, melyet nem fogadott túl nagy lelkesedéssel a rajongói tábor és a kipróbálása után azt kell mondanunk, hogy teljes tévút a projekt.

Kezdjük a legfontosabbal: az Umbrella Corps nem egy Resident Evil! Ennek oka, hogy játék közben az embernek többször jut eszébe a Counter Strike mint a kultikus horror bármely része (ha az ember a teszt után visszasírja az amúgy szintén gyenge hatodik részt az már jelent valamit). Persze itt a vállunk felett helyezkedik el a kamera, szóval szó sincs FPS-ről, de maga a játékmenet szinte egy az egyben a klasszikus multis alkotásra emlékeztet.

Persze akadnak "Resident Evil-es" elemek is benne. Habár az Umbrella Corps egy Player vs Player játék, de azért zombikat is kapunk a nyakunkba bőven. Addig azonban nincs gond velük és igazából a közelünkbe sem jönnek, míg az úgynevezett Zombi-zavaró a hátunkon működik. Ez pedig egy taktikai megoldást is magával hoz, hiszen elég csak leszedni ezt a gépet az ellenfélről, máris komoly gondban lehet.



Szintén az eredeti sorozatból lehet ismerős a You Died felirat, mely itt is sokszor megjelenik a már ismert vörös betűkkel. És nagyjából ennyi ami a rajongókat kedvencükre emlékeztetheti. Így hát fel is merül a kérdés, hogy mi szükség van erre (a megszállott rajongóktól befolyó pénzmennyiségen kívül természetesen)? A válasz egyszerű, de nagyon érdekes. A fejlesztést végző Capcom Osaka tagjai egyszerűen imádják az Airsoftot és arra gondoltak, milyen lenne ezt az élményt átültetni a Resident Evil franchise-ba. (Masachika Kawata személyesen nyilatkozta ezt le a TGS-en)

Megmosolyogtató? De még mennyire. Ugyanakkor örülni kell, hogy nem kajakozni jártak a fejlesztők, mert az már tényleg nevetséges lenne (Resident Evil Raccoon City Watersport - de inkább nem is adok ötletet a Capcomnak). Mindenesetre az Umbrella Corps nagy hátránnyal indul és a fejlesztők az ilyen airsoftos magyarázatokkal egyre mélyebbre ássák magukat. Kérdés, hogy végül milyen lesz a végeredmény, mert most jelen pillanatban nehezen hiszem, hogy bárki átváltana kedvenc multis akciójátékáról erre a zombis tévútra. Főleg, míg olyan címek vannak piacon, mint a Dying Light vagy a Left 4 Dead.

Véleményem szerint a Capcom jobban tenné, ha kicsit pihentetné a sorozatot és nem rombolná tovább a kultikus cím ragyogását. És talán vethetne pár pillantást a vásárlók visszajelzéseire is, mely a pénztárnál látható. Míg a Resident Evil HD és a Revelations nagy siker, addig az Operation Raccoon City kimondottan nagyot bukott. Nem nagy jóslás, hogy feltehetően ez a sors vár az Umbrella Corpsra is. Ennél szebb jubileumot érdemelne a Resident Evil (jövő márciusban lesz 20 éves).

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!