Berta Sándor

A beltéri egységek miatt csökkenhetnek a konzoleladások?

Érdekes véleményt fogalmazott meg egy ismert elemző.

Michael Pachter rendszeresen kifejti a véleményét a konzolágazat jövőjéről. A szakember ezúttal a DICE fejlesztői konferencia keretében azt prognosztizálta, hogy a jövőben visszaesnek majd a konzoleladások. Mindennek hátterében pedig a játékra is alkalmas beltéri egységek megjelenése és elterjedése fog állni. A jelenség miatt alaposan átalakulhat a piac és a PlayStation, az Xbox vagy a Nintendo következő generációs termékei nem fogynak majd olyan jól, mint napjainkban.

Pachter közölte: nem azt állítja, hogy a Microsoft, a Sony és a Nintendo csődbe mennek, s le kell húzniuk a rolót, erről ugyanis szó sem lesz. Mindegyik vállalat fog még konzolt kifejleszteni és azokat néhányan meg is vásárolják majd. Kicsit olyan lesz a helyzet, mint a 3DS kontra DS esetében. A 3DS-ből évente körülbelül 15 milliót adnak el, míg a DS-ből öt egymást követő évben évente több mint 26 milliót. A mostani konzolgeneráció azért lehet az utolsó, mert a konzolos játékoknak a jövőben már nem lesz szükségük ilyen készülékekre. De ez nem jelenti azt, hogy a helyüket a felhőkörnyezet venné át. A beltéri egységek és a telefonok egyre nagyobb teljesítménnyel rendelkeznek, így néhány év múlva már nem lesz szükség kifejezetten játékok futtatásához kifejlesztett eszközökre.

Pachter abból indult ki, hogy a Wii U-ból 20 millió, a PlayStation 4-ből 120-130 millió, míg az Xbox One készülékből 100-110 millió egységet értékesíthetnek. Növekedhet azon játékosok száma és piaca, akik csak egy-egy programot (FIFA, Call of Duty, GTA 5) vásárolnak meg, de nem vennének külön konzolt is. Így egyszerűbb lesz ezeket a programokat a beltéri egységekre és más hasonló termékekre átírni. Érdekesség, hogy a gyártók megpróbálták a készülékeiket multimédiás eszközöknek beállítani, az Xbox One kénytelen volt ennek a stratégiának a hátrányait elkönyvelni.

Emmett Shear, a Twitch nevű videoplatform vezetője márciusban úgy vélte, hogy a PlayStation 4 és az Xbox One lesznek az utolsó hagyományos konzolok. A menedzser hozzátette, hogy a több évi várakozás és egy teljes új platform kifejlesztése, majd piacra dobása helyett a két gyártónak rendszeresen, kisebb időközönként a PlayStation 4, illetve az Xbox One frissített változataival kellene jelentkeznie.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • ugh #8
  Ja csak a konzol jatekosok 70%-a kurvara nem ilyenekkel jatszik.
  Ezert nem fognak a mostanibol se annyit eladni mint az elozobol.
  Az elozot meg sokan hasznaljak mert nekik eleg. Mire eladja siman jo lesz a 80%-uknak egy tablet vagy egy tv okosito
  Egy reszuk meg olyan casualban nyomja, hogy arra ott a tablet.
  Szep lassan el fognak ebben a formaban tunni.

  Utoljára szerkesztette: ugh, 2015.09.25. 23:02:30
 • ugh #7
  Annyira nem bullshit.
  A ps2,xbox utan is mondtak aztan lassan kezd beigazolodni.
  Frissitesek agyba szajba, dog nagy operacios rendszer (egy 64-bites fullos win7 nem zabal annyi ramot mint a ps 4 os-e pedig a hardver fix), telepites.
  De megsem pc-k mert jatekon kivul szarra se jok, de igazabol mar lassan jatekra se ..
 • Ragnaar #6
  Kérdés, hogy mit ért beltéri egység alatt a fickó. Elvileg ha arra gondol, hogy a TVk okosodnak ugye, és egy idő után már elérhetnek olyan teljesítményt, hogy nem csak netezni lehet velük, hanem komolyabban játszani is rajtuk.
  (TV okosító Pendrive nagyságú megoldás jelenleg is létezik amennyire tudom, de hogy a teljesítménye mire elég, fogalmam sincs.)
  Utoljára szerkesztette: Ragnaar, 2015.09.25. 13:25:38
 • Glutamin #5
  Én is pont ezekkel játszottam még a nyáron egyik ismerős nyaralójában. Meglepett, hogy mennyi funkciót raknak már egy ilyen dobozba.
 • TokraFan #4
  Nem tudom, hogy az ilyen "elemzőket" honnan szalajtják, de hogy baromságokért még pénzt is kapnak, az szégyen az iparra nézve is.
  Kezdjük ott, hogy a háztartások nagy százalékában nincsen beltéri egység, mert nincs rá szükség. Vagyis eleve hiányzik az általa hivatkozott eszköz, mely így kiváltani sem tud semmit. Másrészt viszont, ezzel az erővel akkor már sokkal inkább idecitálhatta volna a HTPC-t is, mert lénygesen jobb alternatíva lenne bármilyen konzollal szemben, tehát még feltalálni sem kell, Egy XB1 vagy Ps4 árából olyan HTPC raklható össze, mely minden tekintetben veri az említett konzolokat, cserébe futtatja az összes létező, nagyjából harmad áron beszerezhető windows-os játékot, emellett pedig kiváló médialejátszóként is használható.

  Ez az elmegyenge "szakértő" meg idecitál egy olyan eszközt, amire az emberek nagyrészének már ma sincs szüksége, ráadásul eszetlen portolásról beszél ami csak tovább fragmentálná az így is kaotikus platform piacot. Hülyeség! Lényegesen nagyobb "fenyegetés" a HTPC, különösen, hogy már kis túlzással mITX méretben is megkapható a kvázi csúcs kategória! Szóval üljön le a fickó, egyes!
  Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2015.09.24. 21:17:11
 • RAZOR27 #3
  hányszor jöttek ezzel a bullshittel hogy "ezek az utolsó hagyományos konzolok"? Ja igen, minden egyes generációban...
 • kjhun #2
  ...a játékra is alkalmas beltéri egységek megjelenése és elterjedése...

  Hát, a STRONG DVB-T boxomon lévők, ha jól rémlik Sudoku és Othello aligha rúghat labdába az AAA-s konzolcímekkel. :D
 • aru #1
  Eleve gáz a konzol, mert visszahúzza a PC fejlődését. Egy 7,5 éves géppel simán futtatom a ma kikerülő konzol portokat és ha így megy tovább akkor még bírna vagy 3 évet, de ennyi idő után azért már döglődik a lap, proci, és RAM. :D