Berta Sándor

Teljesen feloldották a kínai konzol­blokádot

Az intézkedésre gazdasági szempontok miatt került sor, de a gyártók lobbizásának szerepe sem elhanyagolható.

A konzolblokádot még 2000-ben vezették be, az indoklás pedig az volt, hogy a kínai fiatalokat megóvják a "fizikai és mentális károktól". Most azonban - kissé meglepő és hirtelen módon - a pekingi kormány úgy döntött, hogy teljes mértékben feloldja a tiltást, elsősorban azért, hogy ez a lépés segítsen elkerülni a gazdasági válság hatásait.

A konzolok exportját és importját egyaránt tiltó rendelkezést már tavaly januárban hatályon kívül helyezte a helyi kabinet, de akkor az intézkedés csak átmeneti jellegű volt, mert a kínai kulturális minisztérium még számos kérdést tisztázni akart. Az élet - pontosabban a gazdasági válság - azonban felülírta az eredeti elképzeléseket.

A tilalom feloldásában komoly szerepet játszott a gyártók lobbitevékenysége, a Microsoft és a Sony ugyanis kilátásba helyezték, hogy ha nem enyhítenek az eddigi szabályokon, akkor megfontolják annak a lehetőségét, hogy más országokba telepítik át a helyi üzemeiket. Mindez komoly veszteséget jelentett volna Kínának a jelenlegi gazdasági helyzetben, a helyi ipar ugyanis számos problémával küzd. A szakszervezetek és az emberi jogi szervezetek azt akarják elérni, hogy a munkavégzés biztonságosabb legyen, emelkedjenek a bérek és a munkaidőt is korlátozzák. A nyugati gyártók is egyre jobban ügyelnek az imázsukra, s ugyanezt elvárják a helyi beszállítóiktól és partnereiktől is. Szintén problémát jelent a jüan magas árfolyama és a gyengélkedő kínai gazdaság. Az üzemek részleges vagy teljes elköltöztetése más országokba tovább súlyosbítaná a kínai gazdaság helyzetét.

A blokád feloldásával eltűnhetnek a korábbi korlátozások is, így például a konzolok a távol-keleti állam teljes területén megvásárolhatók lesznek, nem csupán a sanghaji szabad kereskedelmi zónában. A Sony egyik szóvivője már meg is erősítette, hogy valóban megszűnik ez a korlátozás és ez egy nagyszerű dolog. A japán gyártó - a konzolokat tekintve - biztosan marad Kínában.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!