Ötvös Tibor

Grim Fandango Remastered

A Double Fine feldolgozta a Lucasarts utolsó klasszikus kalandjátékát, a Grim Fandangot.

A Lucasarts fénykorában számos kultikus kalandjátékot tett le az asztalra. A Monkey Island sorozat vagy a Full Throttle (de említhetnénk akár a The Dig címet kapott remekművet is) örök klasszikusok, melyek sajnos a műfaj eltűnésével szintén már csak pár rajongó fejében léteznek. A Grim Fandango volt a csapat utolsó próbálkozás a stílusban, mely anyagilag nem teljesített túl szépen.

A Sony azonban lát fantáziát a műfaj felélesztésében és a Double Fine el is vállalta a Grim Fandango Remastered nevet kapott projektet, mely pár napja meg is jelent. A játéktól én, mint korábbi rajongó nagyon sokat vártam, de természetesen próbáltam reálisan nézni a dolgokat és kíváncsi voltam, mennyire felel majd meg a mostani elvárásoknak.

Nos, előre kell vetítenem, hogy a program vegyes érzelmeket keltett bennem. Először is remek érzés volt újra hallani a zenét és visszatérni a Grim Fandango világába. A sztoriról csak az alapokat árulnám el, mert nem akarok megfosztani senkit az élvezettől. A történet főszereplője Manuel Calavera, egy utazó ügynök, aki lelkeknek segít megtalálni a helyes utat. A játék négy évet ölel fel, minden évben pontosan ugyanazt a napot játszhatjuk le (november 2).



A Lucasarts és Tim Schafer remek munkát végeztek a sztorival, ám sajnos mivel még avatatlanok voltak a 3D-s megvalósításban, így a Grim Fandango nem "öregedett szépen". Az irányítás sajnos volt a legbiztosabb, az irányokkal olyan Resident Evil-érzést kapott az egész. Most viszont már az egérrel is vezethetjük hősünket és aki billentyűzettel vezérli a karaktert az is jobban boldogul. Ami lényeges frissítést kapott az a zene. Az összes muzsikát újra felvették és pazarul szólnak.

Eredeti vagy Remastered?
  • Eredeti
  • Remastered
  • Mindegy, csak jöjjön
  • Egyik sem
A grafika már kettős képet mutat. Míg a főszereplő karakterek és a használandó tárgyak magas felbontású textúrákat kaptak, addig a környezet már jóval kevesebb figyelmet kapott. Persze van különbség a régi és a mostani megvalósítás között és ezt láthatjuk is, hiszen választhatunk a két grafika között. Pofásabb kinézetet kaptak az átvezető jelenetek is illetve az árnyékolás is sokkal jobb lett.

A Grim Fandango Remastered továbbra is egy pazar élményt nyújt, műfajén belül az egyik legjobb és a Double Fine nagyon jó munkát végzett a frissítéssel. Pár grafikai hiányosság emelhető csak ki, illetve talán az, hogy a mai generáció számára nem elég gyors a játék. Ugyanakkor a poénok még mindig ülnek és mindenkinek érdemes kipróbálni, hiszen siker esetén jöhet a folytatás is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!