Ötvös Tibor

Kiai: Resonance - a szamurájok valós párbaja

Kezdetleges grafikával, de mégis meglepően jó hangulattal rendelkezik a szamurájok harcait bemutató Kiai: Resonance.

Mindig is imádtam a szamurájok korát, mely szinte teljes egészében a becsületről és a tisztességről szólt. Azonban a játékvilágban már jóval kevesebb olyan alkotást született, mely élethűen ábrázolta azt, hogyan is zajlott két, egymást tisztelő szamuráj között egy-egy összecsapás. A legtöbb programban ráadásul a nindzsák kerültek a középpontba, a szamurájok pedig csak áldozatként voltak jelen.

Aki kicsit is jártas a témában azt tudja, hogy az ilyen kardpárbajok nem percekig tartottak és a legtöbb esetben egyetlen csapás döntött. A Kiai: Resonance épp ezt a tényt állítja a játékmenet középpontjába. A program két szamuráj összecsapását mutatja be, mely szerencsére nem a Street Fighter stílusában elevenedik meg a szemünk előtt, hanem úgy, ahogy az valójában történhetett (persze a darabos mozgás kicsit rombolja az illúziót).


Ám szerencsére ennek is meg van a maga hangulata. A fejlesztő Absorb Reality közleménye szerint ugyanis kimondottan a klasszikus japán festmények képi világát szerették volna átültetni a monitorokra és ez sikerült is nekik. Ráadásul a mozdulatainkat jól meg kell tervezni, hiszen valóban elég egyetlen jól irányzott csapás és már vége is a küzdelemnek.

A játékmódok közül eddig a megszokott egy-az-egy ellen, egy a gép ellen illetve a multis PvP lett leleplezve de a csapat szerint további lehetőségeket adnak majd a játékosok számára. Sajnos megjelenési dátum még nincs, de a béta-teszt már zajlik gőzerővel és ennek függvénye lesz, mikor lesz a premier.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #18
    A magyar népmesékben a zsarnokság ellen ill. a jó érdekében történik a furfang, általában pozitív, nevelő tanulsága van minden mesének. Nem hiszem, hogy lenne olyan, ami bármi rosszra buzdítana.
    A Süsüről annyi rémlik, hogy nagyon aranyos és ugyancsak a jóra, tisztességre nevel, de lehet, hogy a királyfi annyira nem illett a képbe. ;-)
  • Archenemy #17
    Azért ez nem annyira új jelenség. A magyar népmesékben pl. nagyon gyakran nem az erős, okos ember nyer, hanem a "csavaros eszű", a "góbé", aki csal és/vagy hazudik. Még a Süsüben a királyfi is megvesztegetéssel és csalással illeszkedik be, pedig az egy viszonylag új mese.
  • Archenemy #16
    http://www.cracked.com/article_20118_5-things-nobody-tells-you-about-living-in-japan.html

    5 Things Nobody Tells You About Living in Japan
  • zola2000 #15
    Alapvetően a médiával van baj, manapság is: elég egy botrány, és japánban, koreában stb az az idol repül, japánba sok amerikai sztárt, aki drogügyekbe keveredett be sem engednek néha.
    Nyugaton meg... Nagyon aláássák az összes pozitív üzenetű eszmét manapság pl egyház
  • Tetsuo #14
    Félreérted.
    Leegyszerüsítve: A múltban ha valakiről az a hír járta, hogy tisztességes, becsületes, akkor arra felnéztek az emberek. Ma annyit ér az ilyen tulajdonság, mint hogy a haja szőke vagy barna... bizonyos esetben pedig még negatív is.
    Ma a fiatalok egy része azzal kérkedik, hogy ki kit, hogy vágott át, vert meg stb. sok esetben gengszterek a példaképek. A társadalom minden rétegében - bizonyos értelemben - sikk törvényt sérteni. Ma a bűnözővel asszociálhatunk a vagány, kemény, eszes stb. szavakra, régen az aljas, pribék, lator... A fiatal lányoknak sem ideáluk manapság a talpig becsületes úriember, a jeles tanuló stb. míg régen ezek igazi erények voltak.
    A múltban olyan "közéleti" férfiak és akár nők is voltak, akik bátran készek voltak meghalni a hazáért vagy az elveikért - persze sokan voltak, akik nem - történelmi források szép számmal... ma nem tudnék említeni ilyen elszántságú, erkölcsös embert - biztos van, de kevésbé jellemző.
    Ma az individualizmus, az önzés, a (kapitalista) nyerészkedés a jellemző és az ehhez használt eszközök, a hazugság, konformizmus, gerinctelenség stb.
    A hazugság pl. mindennapi része a modern ember életének - sok esetben észre sem veszi.
    Régebben az emberek "félték" a vallásukat, urukat stb. próbáltak a normák szerint viselkedni, legalábbis jobban, mint manapság.

    A szamurájok meg - mint említettem - sok esetben nem tartották a bushidót, de sok esetben igen. Egy-egy sógun halálakor ezrével lettek öngyilkosok (is). Az ármány sok esetben nem a szamuráj ötlete volt, hanem az uráé, akinek parancsát vakon teljesítette.
    Volt olyan időszak is, amikor a szamuráj és a rabló ill. a helyi zsarnok majdnem egy kategória volt, én nem arról beszélek és valószínűleg a cikkiró sem arra célzott. ;-)
  • cateran #13
    Ti itt megprobaltatok idealizalni azt az erat. Kb olyan, mintha az europai lovagregenyekbol indulnank ki..vagy a 3 testorbol es elfogadnank, mint standardot. Netto hulyeseg :D Persze a nagy szamok torvenye alapjan tuti volt olyan szamuraj, akik tetotol talpig a bushido szerint elt, de a nagy atlag max azt tartotta be, ami neki kenyelmes volt..
    Kb, mint a Biblia..klassz es szep dolgokra tanit, de lassuk be...a loteri doglott kutya sem tartja be meg a 10 parancsolatot sem, nemhogy a tobbi dolgot. Elmeletben nagyon klassz mind2, de gyakorlatban...
  • Tetsuo #12
    Természetesen a feudalizmus az nem demokrácia, de nem tudom, ez hogy jön most ide. :-D
  • cateran #11
    Jajj, hagyjuk mar ezt mumajer szentimentalizmust..szerinted a ninja klanoknak ki adott ilyen-olyan megbizasokat? Volt, hogy sajat szamurajai bereltek orgyilkosokat az urukra.
    Az 1 dolog, hogy vannak olyan aspektusai a japan szamuraj kulturanak, amik "nemesek", de az az era egyfajta korai fasizmus volt, erosen tekintelyelvu rendszerrel. A tarsadalom jo, ha 10% volt szamuraj, ehhez kepest minden hatalmat ok birtokoltak. 4 szintes volt a felepites (valojaban kb 6, de ebbol 1 a szamurajok felett allt, 1 pedig a kereskedok alatt es nem igazan szamitottak onnallo kasztnak. A shogun, a csaszar es a buddhista, illetve shintoista papok alltak a 4 kaszt felett, a rabszolgak es azok leszarmazottai, a tabu foglalkozast uzok (pl hentesek vagy cserzovargak, hoherok), vandorlo zeneszek es eloadomuveszek, bunozok, prostitualtak, kurtizanok, de meg a gesak is alattuk)
    A 4 kaszt:
    Legfelul a szamuraj. Csak a foldesuranak (daimyo) tartozott szamadassal.

    Alattuk helyezkedett el farmer/paraszt kaszt. Ok mar brutalisan alacsonyabb jogkorrel rendelkeztek, altalaban halalra adoztatva (A 3. Tokugawa shogun idejen pl nem ehettek meg a sajat maguk altal termelt rizst, hanem teljes egeszeben be kellett szolgaltatniuk, aztan csak remelhettek, hogy a daimyo majd ad belole)

    Alattuk voltak a mesteremberek. Azert alacsonyabbak a foldmuveseknel, mert a konfuciuszi tanitasok szerint az etel asztalra jutattasa a tobbi kaszt szamara fontosabb, mint barmi egyeb termeles.Altalaban a nagyobb varosokban eltek, kulon a szamurajoktol (ok altalaban a daimyo kastelyaban/varaban voltak) es kulon a meg naluk is lejjebb elhelyezkedo kereskedoktol.

    A legalso elismert kaszt a kereskedok. Egyfajta parazitanak tekintette oket a konfuciuszi ertekrend, akik a tobbi termelo munkajabol profital. A tobbi kaszttol teljesen elszigetelve eltek es kezdetben tiltva volt, hogy uzleten kivul barmifele kapcsolatot tartsanak fenn a nem kereskedo kasztuakkal. Persze ez nem akadalyozta meg oket abban, hogy nagy vagyont halmozzanak fel es idovel a politikai befolyasuk is nott, igy a korlatozasok is megszuntek es megitelesuk is valtozott.


    A Tokugawa era alatt a szamurajok befolyasa es fontossaga erosen lecsokkent (bekeidoszak volt, igy a harcosok hasznossaga a 0-ra redukalodott) Ez ido alatt erosodtek meg a kereskedok, mig vegul 1868-ban a szamuraj kasztot hivatalosan is megszuntettek, bovebben a Meidzsi restauraciorol szolo irasokban;)
  • Tetsuo #10
    Voltak idők, amikor sok szamuráj felrúgta a busidót, de az megvetett dolog volt... Ma talán csak a pedofiliát meg az antiszemitizmust vetik meg.
  • Tetsuo #9
    A mai korhoz hasonlítva jóval fontosabb volt a becsület és a tisztesség az európai lovagkorban ill. a japán szamurájok esetében.
    Az egy dolog, hogy minden korban és minden társadalomban vannak emberek, akik magasról tesznek az adott normákra, de anno a becsület tényleg erény volt, erkölcsi értéknek számított, ma viszont kb. idiótának nézik közösségi szinten azt, aki nyiltan becsületes vagy következetesen kiáll az igazságért esetleg az elveiért...