Berta Sándor

Szigorúbban cenzúrázzák Kínában a játékokat

Peking megjelentette a játékokhoz szánt, tíz pontból álló cenzúrakatalógusát.

Az már januárban ismertté vált, hogy a kínai kormány hatályon kívül helyezte azt a 13 évvel ezelőtt hozott blokádot, amely tiltotta a konzolok exportját és importját. Az intézkedés egyelőre átmeneti jellegű. A helyzet azonban közel sem ilyen egyszerű, az ugyanis egy dolog, hogy hamarosan elérhetők lesznek az első eszközök, de Peking most megszabta azt is, hogy milyen játékok vásárolhatók hozzájuk.

A játékokkal kapcsolatos cenzúraintézkedések terve már január közepén kiszivárgott. Cai Wu, a kínai kulturális miniszter szerint "nem jelenhetnek meg azon játékok, melyek rossz fényt vetnek a kínai államra vagy ellenségesen mutatják be az országot." Nos, most a cenzúrakatalógus mind a tíz pontja ismertté vált.

Az irányelv a külföldi játékfejlesztőkre vonatkozik. Az első és a legfontosabb szabály, hogy a játékkonzolok gyártásához és eladásához minden nemzetközi vállalatnak szüksége lesz egy kínai partnercégre, és a munkát a sanghaji szabad kereskedelmi zónában kell elvégezni. Emellett minden videojátékot engedélyeznie kell a sanghaji kormány kulturális részlegének. Mindez jó hír a fejlesztőknek, hiszen a sanghaji közigazgatásnak kevésbé szigorú szabályai vannak, mint a pekinginek.

A tíz pont szerint tilosak a szerencsejátékokkal kapcsolatos; a kínai alkotmányt sértő; a Kína nemzeti egységét, szuverenitását és területi egységét fenyegető; a Kína jó hírének, biztonságának és érdekeinek ártó; a gyűlöletkeltő, etnikai hagyományokat és kultúrákat sértő; a kínai vallási szabályokat sértő, s a kultuszok és a babonák kialakulását segítő; az obszcén, drogfogyasztással és erőszakkal kapcsolatos; a Kína közmorálját, kultúráját és hagyományait zavaró; mások jogait sértő, illetve a bármilyen módon törvénysértő tartalmak. Problémát jelenthet viszont, hogy a szabályok nagyon szabadon értelmezhetők.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Tetsuo #12
  Dehogyis. :-)
 • NEXUS6 #11
  Zola2000 az egyik szempont a bármilyen módon törvénysértő tartalmakat bannolja.
  Gondolom a gyorshajtás Kínában is gyorshajtás, szal NFS kilőve.
  Fifa-pes talán még belefér, de ha valamelyik az elvtársaknak nemteccik a szempontok szerint azért kitiltható, mert pl nem illeszkedik bele a kínai testedzési hagyományokba.
  ;)
 • halgatyó #10
  Nem mintha itt, Európában nem próbáltak volna betiltani játékokat. Például a hazáját védő hős Ante Gotovina tábornokot elfogni akaró büdös ribancot levadászó játékot (már elfelejtettem a véd dagadt ribanc nevét, A hágai komédiabíróság egyik főgörénye volt, azok közé tartozott, akik hazaárulókat erőszakolnak a népek nyakába, és gyűlölik azokat, akik nem megvesztegethetőek a hazájuk ellen)

  Vagy a másik játék, ahol egy rendőrnek kellett a cigány hátán átvitetni magát a pocsolyán (én majdnem mindig elhibáztam)

  Vagy a buzilövős játék:-)) (a Kurucinfón)

  Próbálna valaki ilyen játékkal előrukkolni az eu-diktatúra területén...
 • halgatyó #9
  A Sokoban is megfelel:-))
 • zola2000 #8
  Naa, azért egy nfs ( / bármilyen autóverseny) fifa-pes ( / bármilyen sportjáték) biztosan belefér a szabályozásba

  Az erőszak az már jó kérdés, mivel szabadon értelmezhető, ezért egy tekkent/rpgket/jrpgket is szerintem beengednek, egy gtat/durvább fpst/ninja gaiden 2t biztosan nem, a dynasty warriorsról (kínai történelmet kiforgató tömegkaszaboló játék) jó kérdés mi a véleményük.
 • NEXUS6 #7
  Ahogy nézem nagyjából a Tétrisz az egyetlen, ami ennek a szabályozásnak megfelel, márha komolyan veszik.
 • fade2black #6
  @Tetsuo: Próbálj meg te.
 • Cickány90 #5
  Röviden úgy általában tilos minden, ami kapcsolatba hozható bármilyen számítógépes játékkal a tetris óta.
 • Tetsuo #4
  A kínaiak legalább kimondják, hogy mit nem szabad és miért, míg a cionista vezérlésű EU hímez-hámoz, de próbálnál meg olyan játékot csinálni, ahol a nácik oldalán harcolhatsz és győznek... vagy a földjüket védő afgánok egyike vagy és a betolakodó USA-t kell kiebrudalni a területről.
 • Narxis #3
  Vicc ez a cenzúra....