SG.hu

Peking szerint túl sokat költenek a kínaiak számítógépes játékokra

A kínai szabályozó hatóságok a videojátékokra ösztönző kiadások és jutalmak visszaszorítását célzó szabályok széles körét jelentették be pénteken, csapást mérve ezzel a világ legnagyobb játékpiacára, amely csak idén tért vissza a növekedéshez.

Az új szabályok kiadási korlátokat határoznak meg az online játékokra, Az online játékok mostantól nem adhatnak jutalmat a játékosoknak, ha minden nap bejelentkeznek, ha először költenek a játékra, vagy ha egymás után többször költenek a játékra. Ezek mind gyakori ösztönző mechanizmusok az online játékokban. Peking évek óta egyre keményebben lép fel a videojátékokkal szemben. 2021-ben szigorú játékidő-korlátokat állapítottak meg a 18 éven aluliak számára, és a játékfüggőséggel kapcsolatos aggodalmakra hivatkozva mintegy nyolc hónapra felfüggesztették az új videojátékok engedélyezését. Bár a szigorítás hivatalosan tavaly ért véget az új játékok engedélyezésének újraindításával, a szabályozók továbbra is korlátozzák a játékokon belüli költekezést. A pénteken nyilvánosságra hozott új szabályok az eddigi legkeményebbek ebben a tekintetben. A jutalmazási funkciók betiltása mellett a játékoknak korlátokat kell szabniuk arra is, hogy a játékosok mennyit tölthetnek fel digitális pénztárcájukba játékon belüli költekezés céljából.

"Ezeknek az ösztönzőknek a megszüntetése valószínűleg csökkenteni fogja a napi aktív felhasználókat és az alkalmazáson belüli bevételeket, és végül arra kényszerítheti a kiadókat, hogy alapvetően átdolgozzák játéktervezésüket és monetizációs stratégiájukat" - mondta Ivan Su, a Morningstar elemzője. A játékoknak tilos továbbá valószínűségi alapú jutalomsorsolási funkciókat kínálni kiskorúaknak, valamint a virtuális játéktárgyakkal való spekulációt és árverést lehetővé tenni. Az új szabályok azonban tartalmaznak egy olyan javaslatot, amelyet az iparág várhatóan széles körben üdvözölni fog, és amely előírja a szabályozók számára, hogy a játékok jóváhagyásáról 60 napon belül dönteniük kell.


A lépések pánikot keltettek a befektetők körében: miután a Nemzeti Sajtó- és Kiadóhivatal közzétette az új szabálytervezetet, Kína két legnagyobb játékipari vállalatának tőzsdei értéke közel 80 milliárd dollárral csökkent, mivel a részvényesek a bevételekre gyakorolt negatív hatásoktól és további korlátozásoktól tartanak. A világ legnagyobb játékvállalata, a Tencent Holdings részvényei 16%-ot zuhantak, míg a legközelebbi rivális, a NetEase részvényei 25%-ot estek. A technológiai befektető Prosus részvényei követték a Tencentet, 14,2%-ot veszítettek - Prosus 26%-os részesedéssel rendelkezik a Tencentben. "Nem feltétlenül maga a szabályozás a probléma, hanem a túl magas politikai kockázat" - mondta Steven Leung, a hongkongi UOB Kay Hian brókerház intézményi értékesítésért felelős ügyvezető igazgatója. "Az emberek azt hitték, hogy ez a világ már véget ért, és újra a fundamentumokat kezdték el nézni. Ez sokat árt a bizalomnak".

Amikor a szabálytervezet hatásáról kérdezték, a Tencent Games alelnöke, Vigo Zhang azt mondta, hogy a Tencentnek nem kell alapvetően megváltoztatnia "ésszerű üzleti modelljét vagy működését" a játékok esetében, hozzátéve, hogy a vállalat szigorúan végrehajtja a szabályozási követelményeket. Zhang hozzátette, hogy a kiskorúak 2021 óta, amikor a kiskorúak védelme a pekingi fókuszba került, kevés pénzt és időt költöttek a Tencent játékaira. A kínai szabályozó hatóságok tegnap 40 új importált játék engedélyezését jelentették be, ami annak jeleként értékelhető, hogy Peking a játékkiadásra vonatkozó szabálytervezet ellenére hajlandó több játékot engedélyezni az országban. Az új szabályok a felhasználói adatokkal kapcsolatos pekingi aggodalmakat is tükrözik, mivel a játékkiadóknak Kínán belül kell tárolniuk szervereiket.

A kínai videojáték-piac idén visszatért a növekedés útjára, mivel a belföldi bevételek 13%-kal 303 milliárd jüanra (42,6 milliárd dollár) emelkedtek az iparági szövetség, a CGIGC szerint. A kormányzat 2024. január 22-ig várja a nyilvánosság észrevételeit a szabályokról.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Gabbbbbbbbbbbb #1
    Mindig csodálkoztam rajta, hogy engedték a gacha-t Kínában.. :-) Tagadhatatlan, hogy előnyei is vannak az egyeduralmi rendszereknek.
    Utoljára szerkesztette: Gabbbbbbbbbbbb, 2023.12.24. 07:32:19