Ötvös Tibor

Saját sikerének áldozata a Half-Life?

A Valve nem fogja elkapkodni a Half-Life sorozat folytatását, érkezzen az bármilyen formában, hiszen a Steam óriási siker, a rajongói hype pedig folyamatosan fenntartja az érdeklődést a projekt iránt.

Ha most megszavaztatnánk az olvasókkal, hogy melyik az a játék, melynek PC-s megjelenése az év (évtized?) eseménye lenne a számukra, akkor nagy valószínűséggel a Half-Life 3 illetve a Half-Life 2 Episode Three is előkelő helyen szerepelne az összesítésnél. Éppen ezért a felhajtás folyamatos a projektek körül, bármi olyan bukkan fel a világon, mely ilyen-olyan módon köthető a szériához, azonnal óriási hírértékkel bír.

Szerinted lesz folytatás?
 • Igen, Half-Life 3
 • Igen, Episode 3
 • Nem
 • Nem is kell
A Valve hallgatása ugyanakkor sok rajongót elkeserít és dühít, hiszen minden mással foglalkoznak ahelyett, hogy folytatnák Gordon Freeman kalandjait. Ennek azonban valószínű oka is van. Az egész dolog egyébként a Valve mentalitásából ered. A csapat ugyanis megengedheti magának azt a luxust, hogy a Steam és a különböző alkotásaik (főként a Left 4 Dead és természetesen a Half-Life sorozat) sikereiből éljenek és addig ne készítsenek semmit, míg nincs mondanivalójuk.

Ez ugyanis a Half-Life sikerének titka: mindig volt valami új benne. Az első rész ugye a sztori és a játékmenetben tapasztalható megoldásokkal robbantott nagyot 15 évvel ezelőtt, míg a hat éve megjelent második rész mindezt megtoldotta az akkori technológiai újításokkal. Ma ezek a megoldások már megszokottnak tűnnek, ám akkoriban a Half-Life korszakalkotónak bizonyult. Az epizódok már kevesebb extrát nyújtottak, de még így is adtak a sztorihoz jó pár részletet.Azonban a Half-Life széria nem tudott szépen megöregedni. Az idősebb játékosok még ma is érzik azt a bizsergető érzést, ami Freeman első kalandjánál járta át őket, ám aki most vág bele a játékba, az nem érti majd a nagy felhajtást. A másik ok a csalódás elkerülése lehet. Ha most a Valve kiadna egy új pályákat, elfogadható sztorit és a második részhez hasonló játékmenetel bíró alkotást az valószínű nem elégítené ki a vásárlókat és a kritikusokat sem.

Lehet vitatni, de a csapat mindig akkor folytatta egy programját (lásd Portal 2 vagy Left 4 Dead 2) amikor arra volt valami oka. Utóbbi esetben például figyelembe vették a rajongók visszajelzéseit, a hibákat kijavították és új elemekkel egészítették ki azt. Persze sokan ezt puszta pénzlehúzásnak titulálták, ám a Valve erre egyszerűen nincs rákényszerítve.

Hogy mi a helyzet a Half-Life 3-mal vagy az Episode Three-vel? Talán készül talán nem. A Valve számára nincs középút. Az azonban biztos, hogy ha megérkezik, akkor azt érezzük majd: megérte a várakozás. Vagy pedig soha nem is jelenik meg. Előbbire nagyobb az esély, hiszen egyszerűen adja magát a Steam Machine megjelenése kapcsán egy komoly bejelentés, ami lehetne Freeman új kalandja. Persze mindez csak egy eszmefuttatás, egy gondolatsor, amivel az ember próbál magyarázni valamit, amit nem biztos, hogy ért.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Atisz #25
  A kérdés egyébként jó, hogy a Half-Life 3 előtt lesz-e Episode 3, vagy maga a 3. rész lesz az? Szerintem tuti, hiszen hülyék lennének kihagyni egy rókabőrt.
 • Atisz #24
  A Steam mondjuk azért óriási siker, mert rá van kényszerítve a felhasználó.
  Semmi köze ennek a Half-Life 3-hoz, tehát ez kamu :)
 • Evoluti0N #23
  Ezt így nem lehet mondani. Van, akinek az egyik jön be, van akinek a másik. Egyébként még jó, sztori alapú FPS játékok közé lehetne sorolni az újabbak között a Metro két részét is. Az, hogy pont ilyen gyenge FPS játékokkal játszottál, mint a Crysis, a MW és a FC2 és aztán azt mondod, hogy a HL óta nem jelent meg jó, sztorialapú FPS, az nem túl mérvadó.
 • zola2000 #22
  Bár ja, ez alapján a yakuzát is kihagytam volna, mert nem shenmue szint...
 • zola2000 #21
  Egyik sem half Life szint ha jól tudom.
 • Skyline #20
  "Nem minden warezolhatatlan játéknak lennének akkorák az eladásai."

  Ez tény, de az is hogy közel nem lett volna ekkora siker ha warezolható.:)
 • Zombee #19
  Pedig a Steam egy jó dolog. És Steam kódot legálisan nem csak ott lehet venni, hanem sok egyéb helyen, akár sokkal olcsóbban is. Szerintem a legjobban használható kliensprogram digitális vásárlásra.
  Ma nézve én sem érzem kiemelkedőnek a Half-Life-ot. Az elsőnek csak a demóját próbáltam, a másodikat végigvittem, de teljesen szabványos idegen inváziós sci-fi némi, egyedül az a csavar benne, hogy emberek is álltak az idegenek oldalára. A grafika viszont a folyamatosan foltozott Source-nak hála ma is korrekt, sőt jó, és vannak nagyon hangulatos pályák, küldetések. Majd az elsőt, meg az EP1-2-őt is végigviszem majd, 7€-ért szerintem jó vétel volt Steam-re.
 • heist #18
  Nem látok benne semmi olyat, amiért érdemes lenne hype-olni. Az első rész sem volt nagy szám, a második sem...

  Valve amúgy is egy unszimpatikus játékmulti, a fos steam-jével együtt.


 • Zombee #17
  A Diablo 3 az előzményeknek köszönheti a sikerét. Annak, hogy olyan jól sikerült, hogy sokan megvették. Nem minden warezolhatatlan játéknak lennének akkorák az eladásai.
 • Balage74 #16
  A lényeg, hogy bármikor is jön ki, akkor is nagy durranás lesz a half life következő epizódja, ugyanúgy mint az Elite, vagy ha az impossible mission-ból készülne egy reboot. Akkoriban még tudtak játékokat készíteni, manapság meg minden hülye vesz egy játék motor licenszet és gyárt alá pályákat. Ennyi.