SG.hu

VR-szemüveg nélkül is játszhatóvá vált a Half-Life Alyx

A 2020-as év egyik legjobb játéka eddig elérhetetlen volt az érdeklődők többsége számára.

Örülhetnek a virtuális valóságot utáló, vagy csupán a megfelelő hardvert nem birtokló játékosok, mivel készült egy "NoVR" mod, amely a Half-Life Alyx-ot teljesen játszhatóvá teszi VR-szemüveg nélkül is. A GitHubon megjelent módosítással a "teljes játék az elejétől a végéig játszható VR headset nélkül" - írták a készítők. A telepítés nagyon egyszerű, a letöltött mappát csak be kell másolni a Steam telepítésbe és egy rövid szövegrészlet hozzá kell adni az indítási opciókhoz. Fontos kiemelni, hogy a mod nem működik a játék VR-verziójában létrehozott mentési fájlokkal, de raktak bele egy pályaválasztót, azaz egyből az általunk kívánt részhez ugorhatunk.

A rendszerkövetelményei sokkal alacsonyabbak, mint az eredetinek, még egy Steam Decken is fut, mivel a játéknak már nem kell minden egyes képkockát kétszer lerenderelnie a VR sztereoszkópikus 3D effektusának létrehozásához. Annak ellenére, hogy az Alyx egy VR-irányítással és VR-nézőponttal készült játék, lenyűgözően jól játszható headset nélkül is. Az idegenek lövöldözésétől kezdve a gravitációs kesztyűvel történő tárgyfelvételig minden nagyjából úgy működik, ahogyan azt egy "hagyományos" FPS-ben elvárnánk. Ez azt jelenti, hogy a mod bizonyos rövidítésekkel és trükkökkel kerüli meg a rejtvényeket és a kézzel követhető irányításhoz tervezett pillanatokat. Például egy olyan feladvány, amiben a kezünkkel végig kell követnünk a falban lévő elektromos vezetékeket most például automatikusan megoldódik az E billentyű egyszerű megnyomásával.


De az egyszerű interakciók is veszítenek egy kicsit a monitorra való átállással. Eddig úgy lehetett kinyitni egy ajtót, hogy a kilincset meghúzzuk a kezünkkel, de most már ehhez is egy billentyűzetgombot kell megnyomunk. Vagy a falon lévő egészségügyi készlet aktiválásához, ahhoz, hogy azt robotikusan összevarrják VR-ben az egész karunkat be kellett dugnunk az eszközbe, de ez is gombnyomássá redukálódott. Az egér és a billentyűzet soha nem fogja azt visszaadni, ahogy az egyik kezünkkel rángatunk egy tárgyat, miközben a másikkal célzunk és lövöldözünk egy fegyverrel.

Ezek a tapasztalati különbségek biztosan nem lepik meg a Half-Life Alyx fejlesztőcsapatát. A Valve munkatársa, Robin Walker már egy 2020-as interjúban elmondta, hogy biztosak egy nem VR változat előbb-utóbbi megjelenésében, ennek ellenére Walker meg volt győződve róla, hogy az "meg fogja mutatni az embereknek, hogy miért csináltuk ezt VR-ben. Nagyon élesben mutatja majd meg mindazt, amit a VR-be való átköltözésnél kaptunk". A kompromisszumok ellenére azonban a Half-Life Alyx VR-mentes változata sokkal szélesebb közönség számára teszi lehetővé a játék kiváló történetének megismerését. Ha már régóta szeretnéd megnézni, miről szól az egész Alyx-felhajtás anélkül, hogy egy VR-szemüveget vennél, most itt a lehetőség.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • bunny #3
  A posztodból látszik, hogy sose próbálál még VR-t. Megsúgom, hogy az Alyx az egyik legszebb VR játék, amit kiadtak PC-re, és baromi nagy a játékélménye, ez kb. olyan etalon mint amikor megjelent a Wicher 3 vagy anno a Doom. És valószínűleg a Valve pont ezért nem csinálta meg 2D, hogy ne fanyalogjon a nép a minőségen. Tudod nem mindegy, hogy közel 8K-t kell leszámolni vagy elég egy fullHD-t, plusz ha a monitoron kicsit röcög meg beesik az FPS nincs semmi, VR-ban meg kihányod a beled de minimum megfájdul a fejed.
 • halaszlo #2
  Hát szerintem ez borzasztó ocsmány. VR-ban biztos elmegy, de hogy a 2020-as év egyik legjobb játéka, ez szerintem enyhe túlzás.
 • Ellaberin #1
  Úgy vélem ez egy hasznos mod. Az természetes, hogy nem kapsz olyan élményt, mint egy VR-ben, de akkor sem értem, hogy ennyi idő után ezt miért nem volt koncepció magánál a VALVE csapatnál.
  Nem gondolnám, hogy aki be akarta VR-ben szerezni nem tette volna már meg, de az is biztos, hogy ezzel újabb eladásokat tud generálni, legalább a Half Life rajongók körében.
  Respect a moddolóknak!