Berta Sándor

Túl sokat akarnak fogni az okosóra-piac szereplői

Eric Migicovsky, a Pebble okosóra-gyártó vezérigazgatója úgy véli, hogy vetélytársaik túl sok funkciót akarnak belezsúfolni az aprócska eszközökbel, ami a használhatóság rovására megy.

A cég vezetője szerint a legjobb pozícióban vannak ahhoz, hogy gyorsan reagáljanak, különböző dolgokat próbáljanak ki és kitalálják, hogy milyen ötlet működik. Ezzel szemben a konkurenseik túl sok funkciót próbálnak meg integrálni saját modelljeikbe. A Pebble a Kickstarter nevű Crowdfunding-platform segítségével több mint 10 millió dollár támogatást gyűjtött össze mintegy 68 000 ember segítségével és az általa gyártott termék már a Best Buy amerikai áruházlánc üzleteiben is elérhető. Július közepén már több mint 275 000 megrendelést regisztráltak és az alkalmazásletöltések száma meghaladta az egymilliót.

A készülék 150 dollárba kerül, ezzel szemben a Sony Smart Watch 2 ára 179 euró lesz, míg a Samsung Galaxy Gearért 299 dollárt kérnek. Amíg a dél-koreai cég órája egy feltöltéssel 24 órát bír ki, addig a Pebble esetében ez az idő egy hét. Migicovsky éppen ezért véli úgy, hogy a vetélytársaik még nem értették meg a Pebble sikerének titkát.

Migicovsky szerint ezek olyan eszközök, amelyek túl sok funkcióval vannak felszerelve. Senki sem gondolkozott azon, hogy miként férnek bele az emberek életébe. Ezzel szemben a Pebble azért viszonylag sikeres, mert kevés dologra összpontosít, de ezeket azonban jól teszi. Használata közben a felhasználóknak nem nagyon kell az üzemidőre vagy a különböző környezeti hatásokra gondolnia. Az üzletember álláspontja az, hogy az ilyen órák úgy kapcsolódnak az okostelefonokhoz, mint kliensek a szerverekhez. Ezek a megoldások senkit sem késztetnek az élete megváltoztatására, sokkal inkább az élet részévé válnak. Az emberek megszokták, hogy a csuklójukon valamilyen technikai eszközt hordanak, így kevésbé idegenkednek az okosóráktól.

A Pebble kapcsán elmondta, hogy mind a technikát, mind az alkalmazásplatformot továbbfejlesztik, ugyanakkor némi problémát jelent, hogy csak az Android és az iOS szerepel csak a támogatott mobil platformok listáján.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • alien47 #7
    Ennek a f@snak a kifejlesztési összegét is fordították volna antigravitációs hajtómű kifejlesztésére.
    Előrébb lennénk, mint ezzel a fölösleges kacattal!
  • mrlujoak #6
    " Migicovsky éppen ezért véli úgy, hogy a vetélytársaik még nem értették meg a Pebble sikerének titkát."

    ?? A vetélytársnak az elfuserált Geart, és a Sony SmartWatch 2-t említi. Sikerének titka? Vajon miért siklott át az úr, pl. a LiveView, és a SmartWatch(1) felett?!
    Mindkettő már teljesen jó áron kapható. Az első generációs okosóra, a Live View már 10E forint alatt, a SmartWatch pedig 25E forint alatt beszerezhető.
  • B0nFire #5
    Nálam biztos nem opció egy olyan óra, amit naponta tölteni kell. De még hetente sem. Akkor már pont elég a kezemen a kétezer forintos krumpli, ami „csak” az időt mutatja, ébreszt, van rajta stopper, dátum stb.
  • dyra #4
    Nem lesz semmi ebből az okosóra cirkuszból. Ennyi pénzből mint amennyibe ezek a "csodák" kerűlnek már normális órát kapni. Nem olyat ami nem bírja a vizet, a port, és hetente / naponta tölteni kell. Lesz egy szűk réteg aki megveszi, aztán ennyi.
  • matth78 #3
    Kicsit túldimenzionálod a dolgot. A Pebble azért volt (eddig) sikeres, mert nem volt igazán alternatívája. A figura (Eric)meg ott téved nagyot, hogy azt hiszi, hogy a felhasználó a cikkben leírtak miatt vesz ilyen eszközt. Csak gratulálni tudok... Ezeknek a kütyüknek a vásárlása és kiválasztása már egyáltalán nem a tudásáról szól, hanem hogy TRENDI! A felhasználók pl.: az okostelefonjuk 90%-át életében nem használta, de a legújabb divat tehát vegyük meg! Ha megkérdeznéd a tulajt, hogy "ugyan milyen adatai vannak a telefonodnak?" gőze nem lenne róla. Az okosórák is pont ebbe a kategóriába fognak esni. Kimondottan fiatalok fogják venni, hiszen ha belegondolunk ezen az áron már "normál" órát olyat veszek, ami éppcsak nem énekel operát.
    A másik probléma meg az, hogy a "trendiséghez" hozzákapcsolódik az, hogy az adott eszközt minél többször megmutathassuk. (elég csak a headset-ek visszaszorulására gondolni, manapság alig látni és csak olyanokon, akinek tényleg fontos) És a dolog pont itt hozza a furcsa felállást, hogy most az új vekkert vagy a menő mobilt mutogassuk? Biztos vagyok benne, hogy jön a 2in1 divat, "azonos kézen (kézben) mindkét eszköz."
  • kvp #2
    A pebble csak egy kijelzo. Jo arra, hogy ertesiteseket jelenitsen meg, de vezerelni nem lehet rola semmit. Pedig a trivialis felhasznalasok: hivas felvetele/lerakasa, a radio/zenelejatszo vezerlese, stb. igazan megoldhato lenne. Viszont akkor egyreszt tobbe kerulne, masreszt kevesebb ideig birna az aksija. Szerintem ket iranyt erdemes meghatarozni a hordhato kijelzoknel. Egyreszt a mindig szem elott levok, ilyen a google glass, masreszt a mindig kezben (kezen) levok, ilyen lehet egy rendes alkarra szerelheto keszulek. De ha mar az embernek az alkarjara kerul valami, akkor nem kell ora meretunek lennie, nekem akar egy 20x6 centis kijelzo is kenyelmesen elferne az alkaromon, bar egy 10x6-os lenne az amint meg kenyelmesen tudnek iranyitani, foleg ha megfelelo ujj- es csuklomozdulat szenzort is epitenek bele. Persze erdemes olyan kijelzot kesziteni, ami rafekszik az alkarra, de szembol nezve torzitatlan kepet ad. (valtozo pixelmeretu kijelzovel vagy szoftveresen nyujtott keppel ez megodlhato)

    ps: Ha mar pebble, akkor en szemely szerint egy 4 szegmenses erintokepernyo szenzort raktam volna ra, ami max. 4 db szoftveres inputot tesz lehetove. Ez az alapfunkciok taviranyitasara pont eleg is lenne. (felvesz/lerak, hangero fel/le, lejatszas/stop, kovetkezo szam, stb.)
  • boyscout #1
    tetszik