Berta Sándor

Nem került be az ausztrál parlamentbe a WikiLeaks Párt

A Victoria szövetségi államban tartott választásokon a Julian Assange nevével fémjelzett párt a várakozásoktól jelentősen elmaradva szerepelt. A leleplező portál vezetője egy időre búcsút mondhat politikai ambícióinak.

Az Australian Broadcasting Corporation (ABC) és a The Guardian tudósítása alapján a WikiLeaks Párt csak a voksok 1,19 százalékát szerezte meg, alig 25 667 választópolgár szavazott rá. Assange mellett más képviselőjelöltek is indultak Új-Dél-Wales és Nyugat-Ausztrália szövetségi államokban. A párt Új-Dél-Walesben 0,8, Nyugat-Ausztráliában 0,71, míg országos szinten 0,62 százalékot kapott.


Assange Ecuador londoni nagykövetségén lakva kampányol Ausztráliában

Assange a kudarc okát főként abban látja, hogy az egyesült államokbeli bankok blokkolták a párt számlájára való átutalásokat. Ettől függetlenül egyáltalán nem elégedetlen, sőt, a pártot ugyanis csak 3 hónappal ezelőtt jegyezték be, ennek ellenére az újonnan induló pártok között a második legjobb eredményt érte el a Clive Palmer iparmágnás-milliárdos által alapított párt mögött. Assange közölte, hogy a párt folytatja a megkezdett munkáját és alighanem ő is indulni fog a következő választásokon. A WikiLeaks egykori vezetője elmondta azt is, hogy újra a korábbi tevékenységével akar foglalkozni, vagyis kormányzati dokumentumokat hoz majd nyilvánosságra a leleplező portálon.

Assange tavaly azt nyilatkozta, hogy a megválasztása esetén hat évig dolgozhatna szenátorként, s vélemény- és sajtószabadsági kérdésekkel akar foglalkozni. Azt reméli ha sikerül megvalósítani a tervét, akkor egy darabig békén hagyják a hatóságok. A tavaly májusi felmérés szerint a WikiLeaks alapítójának jó esélye lett volna bekerülni a helyi szenátusba, mert a szavazatok körülbelül 25 százalékára számíthatna. Nos, az előrejelzések végül nem jöttek be.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!