Berta Sándor

Akár egy évig Ecuador londoni nagykövetségén maradhat Julian Assange

A WikiLeaks alapítója a Telesur televízióadónak nyilatkozott. Azt reméli, hogy 6-12 hónapon belül elhagyhatja Ecuador londoni nagykövetségének épületét.

A férfi arra számít, hogy a helyzet vagy diplomáciai úton oldódik meg, vagy valamilyen váratlan esemény következik be. Az utóbbiak közé sorolta az Irán ellen indított háborút, illetve az amerikai elnökválasztás különböző forgatókönyveit. Emellett az is előfordulhat, hogy Svédország mégsem indít ellene eljárást; ez utóbbit nevezte a legvalószínűbbnek és leginkább ebben reménykedik. Szerinte ha Svédország megvizsgálja az ügyet, akkor ejteni fogja azt. Mindez a következő egy éven belül bármikor megtörténhet.

Assange az interjúban még egyszer megvédte azt a lépését, hogy Ecuador londoni nagykövetségére menekült. Ezt azzal indokolta, hogy tart az Egyesült Államoktól és az interjúban több olyan politikusi, illetve újságírói kijelentést is felsorolt, amelyben a halálát kívánták. Úgy vélte, ezért is óvatosan kell fogadni azokat az amerikai kijelentéseket, hogy az ügy kizárólag Nagy-Britanniát és Svédországot érinti. Az interjúról beszámolt a BBC is, amelynek William Hague brit külügyminiszter elmondta: az Assange-ügy megoldása még várat magára, ugyanakkor a politikus mindenkit biztosított arról, hogy nem fenyegetik támadással Ecuador nagykövetségét.

Julian Assange június 19-én menekült be Ecuador londoni nagykövetségére. és a dél-amerikai állam augusztus közepén jelentette be, hogy politikai menedékjogot ad neki. Cecilia Riddselius, a svéd igazságügyi minisztérium büntetőjogi ügyekért és nemzetközi együttműködésekért felelős igazgatóhelyettese igyekezett megnyugtatni a WikiLeaks alapítóját és hangsúlyozta: az Egyesült Államoknak való kiadatása csak nagyon szigorú feltételek mellett valósulhatna meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Merces #13
    ...ja hülyén is néznél ki ha a szemellenződ mellett, alufólia sisakot is hordanál....
  • alien47 #12
    Találd fel a szuper takarékos kocsit. Pl ami 5000 Km megy el 8 liter üzemanyaggal. És majd meglátjátok, hogy a macskátok is egy tömegsírban végzi Bormeo mellett.

    Nem csak a cia, hanem minden titkosszolgálat eltünteti az érdekeiket sértő egyéneket és családjaikat is.
    Ez így volt 50 éve és így lesz 100 év múlva is. Aki nem hiszi járjon utána.
  • Papichulo #11
    "Szoval ez egy illuzio szerintem, hogy az USA meg nem olt meg nyugati allampolgart."

    Ezt en sem allitottam, viszont semmi sem tamasztja ala, hogy igen. Igy viszont inkabb nem csatlakozom az alufolia-sisakban alvok - ezen a forumon foleg - nepes taborahoz, akik minden percukben a verszomjas CIA-tol rettegnek... :)
  • sanyicks #10
    ölt, csak vigyáznak általában, és nem derül ki, max gyanakodás szintjén. A radioktív anyaggal megmérgezett emberekről se derül ki hogy a ruszkik voltak, de mindenki sejti.
    Ez olyan mint hogy a gyurcsányról nem derült ki jogilag hogy másolta a szakdogáját, de mindenki amúgy hogy másolta/ valami mutyi volt benne, a körülményekből.
  • nextman #9
    En sotetebben latom a vilagot.
    Szerintem barhol, barkit eltesznek lab alol, ha az utjukba kerul. Es nem csak USA-ban, barmelyik orszagban..
    Szoval ez egy illuzio szerintem, hogy az USA meg nem olt meg nyugati allampolgart.
  • Papichulo #8
    Ez nekem szolt?

    Nem tudom, hogy nem, de ameddig nem lattam bizonyitekot ra, addig nincs okom okom feltetelezni, hogy tortent ilyesmi. Te azt allitod, hogy igen?
  • nextman #7
    Honnan tudod hogy nem?
  • Papichulo #6
    Mert ugye az Egyesult Allamok annyi nyugati allampolgart olt meg az elmult evekben politikai okokbol? Ja, de megsem... hagyjuk mar ezt a megalapozatlan frocsogest!
  • alien47 #5
    "Egyesült Államoknak való kiadatása csak nagyon szigorú feltételek mellett valósulhatna meg" Kb annyira szigorú lenne a feltétel, mint a baltás gyilkos ügyében. Van az a pénz, amiért. A London eye tetején végeznék ki nagy nyilvánosság előtt. Aztán ráfognák egy radikális szervezetre.

    Vagy Harry herceg villantana valamit és már senki nem foglalkozna azzal, hogy mi történt ezzel a szerencsétlennel.

    Ahogy meg tudták mérgezni Alekszandr Litvinyenkot úgy a WikiLeaks alapítója sem lenne immúnis a Talliumra.

    Nem az a kérdés, hogy ki tudnák-e füstölni, ölni. Hanem, hogy mikor és kit idegesít fel eléggé ahhoz, hogy megtegyék.

  • Papichulo #4
    Azert valahol vicces, hogy pont az az Ecuador lett a szolasszabadsag elharcosa, ahol ujsagirokat bortonoznek be azert mert csunyat mernek irni Correa-rol...