Berta Sándor

Jó eséllyel indulhat az ausztrál választásokon Julian Assange

Az ausztrál UMR Research piackutató cég felmérése szerint a Wikileaks alapítójának jó esélye van bekerülni a helyi szenátusba. A férfi a szavazatok körülbelül 25 százalékára számíthatna.

A piackutatók ezer embert kérdeztek meg és közülük minden negyedik mondta azt, hogy a Wikileaks alapítójára voksolna. A felmérés eredményéről beszámolt az AFP és a Sydney Morning Herald is. Bármennyire is biztató ez Julian Assange számára, néhány dolog még tisztázatlan. Nem lehet tudni még azt sem, hogy a 42 éves férfi melyik párt támogatásával indulna vagy független jelöltként száll-e harcba.

A felmérés során kiderült, hogy leginkább az ausztrál zöldek szimpatizálnak az aktivistával, de gyakorlatilag az összes pártban vannak támogatói. John Utting, a piackutató cég munkatársa szerint reális esélye van Assange megválasztásának. A helyi zöldek szimpatizánsainak 39, a munkáspártiaknak 27, míg a konzervatívoknak 23 százaléka támogatná őt, mint jelöltet. Mindenesetre Assange még ráér a kérdésben dönteni, hiszen a választásokat csak jövő novemberben tartják, addig számos dolog megváltozhat.


Az ausztrál törvények kimondják, hogy az indulóknak biztosítani kell a helyüket a helyi választási listákon, továbbá nem lehetnek a voksolás idején börtönben, szellemi képességeik birtokában kell lenniük és rendelkezniük kell a kampányhoz szükséges összegekkel. Nos, Assange esetében nagy a valószínűsége annak, hogy a 2013-as választások idején már nem lesz brit házi őrizetben, hanem kiadják Svédországnak. Amennyiben azonban előzetes letartóztatásba helyezik, úgy elvileg nem indulhat a szenátori posztért.

A Wikileaks alapítója megválasztása esetén hat évig dolgozhat(na) szenátorként, s vélemény- és sajtószabadsági kérdésekkel akar foglalkozni. Azt reméli ha sikerül megvalósítani a tervét, akkor egy darabig békén hagyják a hatóságok. Harry Evans, korábbi képviselő és az ausztrál parlament jelenlegi szakértője úgy vélte: a védettség Assange esetében meglehetősen csalóka lenne és egyáltalán nem biztos, hogy ez a stratégia beválna.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cat #1
    Simán elérték az amerikaiak a céljukat: félreállították, és ahelyett, hogy a titkokkal, kiszivárogatásokkal, portálja építésével/népszerűsítésével foglalkozna, csak azon agyal naphosszat hogyan kerülje el a börtönt.