MTI

A tenger alatti kábelek adatforgalmát is figyeli az NSA

Az óceánok fenekére lefektetett optikai kábelek adatforgalmát is megfigyeli az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) - írta a The Washington Post.

A lap a weboldalán közzétette az NSA egy titkos powerpoint-ábráját, amelyből kiderül, hogy az elektronikus hírszerzésre szakosodott szolgálat az Egyesült Államok területén kívül tartózkodó külföldiek adatforgalmát kétfajta módszerrel figyeli meg. Az NSA egyfelől, a PRISM fedőnevű program keretében, azokra az információkra összpontosít, amelyet az amerikai webszolgáltatók titokban juttatnak el hozzá, másfelől pedig, Upstream kódnév alatt, az üvegszálas kábeleken és infrastruktúrán nagy sebességgel átáramló adatfolyamot ellenőrzi. A világ telefonos és e-mail-forgalmának túlnyomó része optikai kábelhálózatokon zajlik. Az interkontinentális információáramlás tekintetében ez az arány 99 százalék.


A lap birtokába került ábra szerint az információkat az NSA közvetlenül a technológiai cégek szerveréről gyűjti be. Ez ellen az érintett vállalatok az elmúlt hetek folyamán élénken tiltakoztak, az állítva, hogy az általuk az amerikai biztonsági szervek számára a felhasználók adataihoz biztosított hozzáférés korlátozott és törvényes keretek között mozog. Az NSA ábrája szerint az Upstream és a PRISM párhuzamosan működik, és az elemzőknek mindkét eljárást alkalmazniuk kell. A megfigyelést egy 2008-ban elfogadott törvény teszi lehetővé, amely a hírszerzés számára megengedi a külföldön tartózkodó külföldi állampolgárok amerikai területről történő megfigyelését. Az adatgyűjtésnek a terrorelhárítás, a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozása és a kibernetikai biztonság ügyét kell szolgálnia.

A The Washington Post információi szerint az Upstream program neve alatt további négy kódnév (Fairview, Stormbrew, Blarney és Oakstar) szerepel, de ezek tartalma egyelőre nem ismeretes. A lap egy korábbi kiadásában arról írt: a kormányzat titkos információként kezeli, hogy a hírszerzés milyen mértékben fér hozzá az optikai kábelekhez. Állítását a 2002-ben túlnyomórészt hongkongi-szingapúri tulajdonba került Global Crossing példájával alátámasztva a The Washington Post azt írta, hogy a Szövetségi Kommunikációs Bizottság (FCC) csak azzal a kikötéssel ad ki működési engedélyt külföldi szolgáltatóknak, ha azok az amerikai biztonsági szolgálatoknak hozzáférést biztosítanak a hálózatukhoz. Ezt egy, a cégen belüli egységnek kell szavatolnia, amelyben kizárólag titoktartásra felesküdött amerikai állampolgárokat alkalmaznak.

A hozzáférést a cég különleges részlegének a hivatalos kérést követően fél órán belül kell biztosítania, és az állambiztonságiak látogatásáról gyakran az érintett cég vezetői sem szereznek tudomást. A lap szerint az eljárás elsősorban azt hivatott megakadályozni, hogy idegen hatalmak hozzáférést szerezzenek az amerikai kommunikációhoz. A Global Crossing többségi tulajdonosa egyébként 2011 óta ismét egy amerikai cég, a coloradói központú Level 3 Communications.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ugh #20
    Csak azt elfelejtet, hogy pl irannak sem mer az usa nekimenni mert kina onnan vasarol olajat es foldgazt(be vannak szarva tole mint allat).
    Tart az usa kinatol mert:
    1 kina huzta ki a szarbol allampapir vasarlassal az usat 2008 utan.
    2 minden fost ott gyartanak es ha kekeckednek akkor kinaban szepen allamositjak a nyugati gyarakat az odavitt technologiaval egyutt.
    Kina technologiailag fejlett max nagyobbka a szakadekok a tarsadalmi retetgek kozt es masok az aranyok, de cirka 1 milliard 200 millio emberrol beszelunk.
    Kulturalisan es erkolcsileg az usa a legutolso helyen all kb.
  • ugh #19
    Szerintem csak gondolkoznek, hogy mit ehettem elozo este ami iylen szarul nez ki ..
  • duke #18
    Amit az egyesult allamok csinal, a vilagban, az mostmar nem csak az O hibajuk, hanem a vilag tobbi reszenek balfaszsaga is. Ez az ujabb ugy, szerintem mar kimeriti a tamadas fogalmat, erre mar katonailag reagalni kene Europanak, Kinanak, Oroszorszagnak, barkinek. Megis meddig akarjak turni az amit Amerikaiak csinalnak ?? A gyanusitottak titkos bortonokben valo kinzasat. A dron tamadasokat, hogy barkit barmikor, barhol megolhetnek. Most meg a vilag totalis megfigyelese, lehallgatasa. Nem kell kirobbantani a harmadik vilaghaborut, de peldaul figyelmeztetesul elkene sulyeszteni par nemkozi vizeken tartozkodo Amerikai hadihajot, tengeralattjarot, vagy leloni par repulot, illetve kemmuholdat. Megis meddig turi a vilag az Amerikai terrort, csak azert mert ott ugymond "demokracia" van?
    Mikor fognak reagalni, amikor majd atombombakat fognak dobalni a "terorrista" orszagokra ? Vagy majd azt is megmagyarazak, hogy Amerika csak a "demokraciat" vedi ?
  • mr9 #17
    Sírva szaladnál, ha felbukkanna ott valami mikor fekteted a kábelt
  • zola2000 #16
    Ebben igazad is van, de ilyen alapon amerika is xar ha svájchoz, dubaihoz vagy japánhoz mérjük.

    Az állítás az volt hogy a kínai gazdaság hamarosan túl nő amerikán, ami igaz.
  • Molnibalage #15
    Nem, mert egy ötször akkora országtól nem nagy kunszt akkor gazdaságot felépíteni, mint egy ötödakkorának. Ez kb. olyan, mintha egy 250 kilós birkózó ellen egy 50 kilósat állítanál ki. Nem az aboszlút számok számítanak.

    Vagy szeritned, ha egy egyedülálló egymber éli havi 250k-ból vagy egy hatfős család, akkor helyzetük azonos...? Frászt...
  • zola2000 #14
    Mivel kína kb ötször akkora ország mint usa, ezért ha a kínai egy főre jutó gdp ötöde lesz az usainak, akkor lesznek egy szinten gazdaságilag.
  • Molnibalage #13
    Nem, nem jelenti. A sokszorosan magasabb jenki egy főre eső mutatók úgy jönnek ki, hogy abban is benne van a társadalom alja is. Tehát, ha majd a kínai egy főre eső fajlagos mutatók ott leszek, akkor lehet azt mondani hogy utoléréte és mindezt úgy, hogy Kína egyes részei nem egy pöcegödör és veszély hulladék tárolóra emlékeztetnek. Na, ez még fényévekre van. A jenki egy főre eső GDP cirka 8-szorosa a kínaianak. Szóval ha a jenki évi 1%-ot nőne és Kína meg 7-8%, akkor számold ki, hogy mikorra érné utol az USA-t... Olyan 30 év. A bibi az, hogy a 7-8%-os folyamatos további kínai növekedés álom és a jenki 1%-os növekedés 30 évre szintén elég rossz, alsó becslés. Ha a jenkit 1,5%-ra teszed és a kínait meg 6,5-re, akkor 45 év jön ki...

    (Még a magya egy főre eső GDP is kétszer nagyobb, mint a kínai...)
  • zola2000 #12
    Gombabácsi: és aki egyiket sem látta, mert inkább max animéket-dorama sorozatokat-keleti filmeket néz?

    pl ilyenekre gondolok: www.boxofficemojo.com/intl/japan/yearly/?yr=2012&p=.htm
  • zola2000 #11
    Kína 1500 millió emberével kb akkora lehet, mint a teljes európai kontinens. Teljesen nyilvánvaló hogy vannak területi különbségek. ha majd az átlagos fejlettség eléri a magyar szintet, ami azt jelenti, hogy százmilliók számára lesz nyugati szint, a többi 1000 millió számára magyar szint, akkor az azt jelenti, hogy bőven lekörözték usát.

    Hova tovább ha a teljes délkelet ázsiai térséget nézzük, lassan már most világvezető gazdaságilag.