Berta Sándor

100 millió eurót költenek az internet ellenőrzésére a németek

A Prism amerikai projekt kirobbanása ellenére a német Szövetségi Hírszerző Szolgálat (BND) nem tett le arról a tervéről, hogy az eddiginél szigorúbban ellenőrizze a világhálót.

A SPIEGEL birtokába jutott információk szerint a hivatal kitart az úgynevezett Technikaufwuchsprogramm mellett, amely várhatóan 100 millió euróba kerül majd és öt éven át fog tartani. A német kormány ötmillió eurót már biztosított a projekt elindítására. A program keretében kibővítenék a technikai felderítési részleget, amelynek a munkáját a jövőben 100 új munkatárs segítheti, valamint új számítógépeket és szervereket vásárolnának. Az új kapacitások segítségével a BND - az Amerikai Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Hivatalához hasonlóan - szeretné biztosítani a határokon átnyúló online adatforgalom lehetőleg zavartalan és átfogó ellenőrzését.

Németországban a G-10 törvényben az szerepel, hogy a titkosszolgálat a szövetségi köztársaság és a külföldi államok forgalmának 20 százalékát átvizsgálhatja gyanús tartalmak után kutatva. A legnagyobb internetes csomópontokon - például Frankfurt am Mainban - számos terem van fenntartva a hivatal számára azért, hogy bármikor hozzáférhessen a továbbított adatokhoz. Ezek kiértékelése a bajorországi Pullach városában található BND-központban történik. Jelenleg nincs elegendő számítógép az információk kielemzésére, így a szakértők csupán az e-mailek, a Facebook-bejegyzések, a telefon- és a Skype-beszélgetések kevesebb, mint 5 százalékát tudják kiértékelni.

A titkosszolgálat ugyanakkor az NSA módszerétől eltérően nem tárolja az összes adatot, csak "átfésüli" a kommunikációt. Hans-Peter Friedrich szövetségi belügyminiszter megvédte a programot, mondván: "természetesen a hírszerző szolgálatainknak is jelen kell lenniük az interneten".

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #11
    Na igen és ők is hirdetik az egyenlőséget, de magukat "egyenlőbbnek" tartják. ;)
  • alibaba2004 #10

    A válasz a kérdésedre (gondolom a végére sejthető mely állat reprezentálja a népet):
    Állatfarm
  • Tetsuo #9
    Nem a pincében vannak, hanem magas pozíciókban. Ha látnál, tudnád, hogy már mindenutt.
  • sanyicks #8
    nekünk, semmi, nekik igen. Felejtsd már el hogy ebben az országban a kormány a nép érdekeit képviseli. Ilyen nagyon ritkán forult elő.
    A nép arra való hogy le lehessen húzni őket, sarcolni, és hogy dolgozzon.
  • nlght #7
    Egyébként nem tudom tudtátok-e, de most volt a 8. évfordulója, hogy a fidesz szövetséget kötött az izraeli Likud párttal... Kérdezem: miért? Mi közünk van nekünk egy másik kontinens országához? Mi hasznunk van belőle?
  • nlght #6
    Amergin +1

    The seer: nem lennék meglepve, ha fizetett kommentelő (értsd pártkatona) vagy valami hírtv függő agymosott barom lennél...
  • Ferrer #5
    Vannak bajok, barátom.
  • Sajátvéleményem #4
    Egyre jobban nyomulnak a cionisták...
  • Amergin #3
    Hát, ha már te felhoztad, akkor:

    "Ha meg akarod tudni, hogy ki uralkodik fölötted, elég kideríteni, hogy kit nem szabad bírálnod."

    Voltaire

    "Ha meg akarod tudni, hogy kinek a kezében van a hatalom, figyeld meg, hogy ki az, akit tilos kritizálnod."

    Kevin Alfred Storm
  • The Seer #2
    Háttérhatalom:

    Zsidók a pincében nagy orral és összedörzsölt tenyérrel?

    ÚRISTEN!