Berta Sándor

Bőrre is ragasztható egy új kijelző

Az új eszköz tágítható és rendkívül rugalmas.

Zhenan Bao, a Stanford Egyetem munkatársa és a kollégái egy olyan új képernyőt fejlesztettek ki, amely nem csupán hajlítható, hanem akár a hossza kétszeresére kinyújtható. A kis méretű kijelző a karra vagy egy ujjra is ragasztható, nem téphető el könnyen, így akár okosórákhoz vagy más viselhető termékekhez is felhasználható anélkül, hogy a rögzítéséhez szükség legyen karpántra.

A szakemberek látókörébe három évvel ezelőtt került a sárgás színű, fényt kibocsátó Super Yellow nevű polimer, amely nem csupán puha és hajlítható, hanem világosabb fényt bocsát ki, ha poliuretánnal ötvözik. Bao egyik kollégája, Zhitao Zhang rájött, hogy ha poliuretánt adnak a Super Yellow anyaghoz, akkor nanostruktúrák jönnek létre, amelyek rugalmasabbá teszik a polimereket és lehetővé teszik, hogy azok világosabb fényt bocsássanak ki. A tudósok képesek voltak elasztikus, piros, zöld és kék színt kibocsátó polimereket is megalkotni, a következő lépés pedig ezeknek a polimereknek az ötvözése volt, hogy azokból színes képernyő legyen.


Bao kifejtette, hogy kihívást jelentett a megfelelő anyagok megtalálása, mert elektronikusan is illeniük kellett egymáshoz, de emellett hasonló jó mechanikus tulajdonságokkal is rendelkezniük kellett, hogy a kijelző rugalmas legyen. A kész kijelző hét rétegből áll. A két legkülső réteg szolgál gyakorlatilag a képernyő kávájaként, majd azokat két elektróda- és két másik réteg követi, középen pedig a fényt kibocsátó réteg található.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #2
    Ahogy nezem, ez mar a normal mobiltelefonos feszultsegtartomanyban mukodik, de az aramigenye magasabb mint egy mobiltelefon hattervilagitasanak. Azaz kell egy merev karkoto vagy gyuru, ami a vezerlest es a tapot adja.

    Alternativakent egy indukcios toltot lehetne integralni bele, de a vezerles akkor is egy kis merev potty marad az egyik sarokban.

    A kutatocsapat ezen kivul meg dolgozik egy nyujthato napelem technologian es egy nyujthato erintes erzekelo feluleten. Valoszinuleg ugyanarra a hibrid polimler - oled technologiara epul mindegyik fejlesztes. A gumi reteg alacsony ellenallas erteket egyebkent ha jol olvasom szen nanocsovek bekeveresevel ertek el. Erdekes.
  • kjhun #1
    Nyilvánvalóan felmerül, az olvasóban a kérdés, a cikk olvasása után, hogy milyen módon és honnan kap energiát, a kijelző?? Erre mi lehet a válasz? Némi elektromos áramról tesz említést az eredeti cikk, a korábbiak kpcsán, eléggé veszélyes mértékű feszültséggel működtek ezek. Érdekes lenne, ha bioárammal is lenne némi fénye. Fényerő szempontjából, egy mobil kijelzőjének a dupláját is tudja, így kis szórt fényű zseblámpának, khmmm, vílágító tetkóknak, reklámfelületeknek sem utolsó!