Gyurkity Péter

Milliók Facebook-adatai szivárogtak ki

A megfigyelési botrány mellett kétségtelenül a személyes adatok interneten való megfelelő kezelése napjaink egyik legfontosabb kérdése. Ezen a területen még a legnagyobbak sem szerepelnek igazán jól, a Facebook pedig már többször megégette magát. A napokban közölték, hogy egyik saját alkalmazásuk révén kerültek ki személyes adatok több millió felhasználóról, amiről az érintetteknek fogalmuk sem volt - mi több, a rés nagyjából egy éven át nyitva állt.

A portál bejegyzésében elkerülték a pontos részletek közlését, arra hivatkozva, hogy ez túlságosan technikai jellegű lenne. Annyit elárultak azonban, hogy a Download Your Information (DYI) eszközön keresztül juthattak hozzá illetéktelenek több millió felhasználó személyes adataihoz, így például telefonszámokhoz, vagy e-mail címekhez. Az elmúlt egy évben nagyjából 6 millió főt érintett a hiba, amelyre egy külső szakértő hívta fel a figyelmet, bár az igyekeznek kihangsúlyozni, hogy az esetek többségében semmilyen jel nem mutat szándékos károkozásra, az adatokkal történő visszaélésre.

A DYI alkalmazás révén a közösségi oldal látogató archiválhatják, elmenthetik saját fiókjukat, tulajdonképpen letöltve azt. A program azonban az említett hiba miatt számos esetben olyan adatokat is mellékelt az archív állományban, amelyekhez normál körülmények között nem férhetünk hozzá. Ezen adatokat a portál arra használja fel, hogy újabb ismerősöket ajánljon számunkra, illetve kijelölje azon személyeket, akiket meghívhatunk a Facebook-ra - ezt nyilván nem szeretnék azok orrára kötni, akiknek nincs közvetlen kapcsolatuk ezen személyekkel. Az így elmentett adatokat viszont a résnek köszönhetően kényelmesen átfuthatjuk, az állományban rábukkanhatunk további felhasználók elérhetőségére, amiről ők nem tudnak.

Az illetékesek azonnal letiltották az alkalmazást, azt a hiba kijavításáig nem is szeretnék újból elérhetővé tenni. Az érintetteknek és a szélesebb közönségnek azonban a bocsánatkérésen kívül nem tudnak mivel szolgálni, így ez utóbbiak (remélhetőleg) a jövőben még óvatosabban közelednek majd az oldalhoz. Ez mindenképpen ajánlott, hiszen a mostani eset is kitűnő emlékeztető arra, hogy személyes adatainkat nem kell feltétlenül megadnunk a közösségi oldalakon - szorítkozzunk ezen a téren az álláskereső portálokra, amennyiben ez feltétlenül szükséges.

A Facebook (amely kétségtelenül a legnépszerűbb közösségi portál a globális színtéren, csak itthon 3 millió ember látogatja rendszeresen) eddigi pályafutása egyébként is meglehetősen negatív képet mutat, már ami a személyes adatok kezelését illeti. Néhány évvel ezelőtt egy hiba révén ismerőseink privát beszélgetéseihez férhettünk hozzá, máskor a saját használatra szánt képek elérése okozott gondot, és akkor még nem beszéltünk a zaklatásról, a megszégyenítésekről, amelyek elől a kiszemelt áldozatok olykor az öngyilkosságba menekülnek.

Egyre gyakrabban bukkannak fel olyan kártevők a világhálón, amelyek célja nem az adott személy számítógépe feletti irányítás megszerzése, hanem mindössze az illető Facebook-hozzáférésének megkaparintása, hogy ezt követően az ott talált személyes adatokat kinyerjék, majd pedig eladják vagy felhasználják. A cégek számára az egymásnak történő ajánlás, a Like funkció használata lehet rendkívül fontos, hiszen így jóval nagyobb tábort érhetnek el, ami előbb-utóbb az eladásokban, vagyis a bevétel alakulásában is meglátszik majd. Itt már nemcsak közösségi, szociális jellegű kapcsolattartásról van szó, hanem konkrét üzleti, piaci előnyszerzésről.

A megfigyelési botrány kapcsán egyesek már azt a kérdést feszegetik, hogy vajon az NSA (az amerikai nemzetbiztonsági hivatal) avagy a Facebook a rosszabb a kettő közül. Az internetes oldal adatfelhasználási szabályzata szerint ők valóban hasznosítják személyes adatainkat, elérhetőségeinket, éppen annak érdekében, hogy megfelelő személyeket ajánljanak újabb ismerősnek, netán potenciális csatlakozónak. Itt kiemelt szerep jut a telefonszámoknak, az email címeknek, GPS-pozíciónknak, valamint természetesen ismerőseink és kapcsolataink listáinak - ezen adatok némelyike kapott helyet véletlenül a DYI alkalmazásban. Itt jönnek még szóba a hirdetők és a tőlük származó információk is, nem beszélve az általunk korábban meglátogatott weboldalakról, amelyet egyébként Web History néven a Google is eltárol magának, amennyiben nem tiltjuk le ezt a funkciót.

A különbség a két potenciális veszélyforrás között, hogy amíg a felhasználók minden további nélkül elfogadják az eléjük táruló hosszas online szabályzatokat, addig a kormányzat mélyen hallgat megfigyelési és adatgyűjtési praktikáiról (az adathalászok meg legalább ennyire szemérmesen viszonyulnak a témához). Az ellenállás persze hasztalan lenne, hiába is próbálnánk megállítani a magukat időközben óriássá kinövő IT-cégeket (ha egyáltalán akarnánk ezt), ehhez valószínűleg már túl késő van.

Jól mutatja ezt a brit TP-link által nemrég elvégzett felmérés, amely arra hívja fel a figyelmet, hogy a szigetország lakosságának jó része az internetelérést mára a koszthoz és kvártélyhoz képest is fontosabbnak tartja. A mintegy 3000 felhasználó megkérdezése alapján a 18 és 55 év közötti lakosság fele tölt több időt a világhálón, mint alvással, vagy éppen étkezéssel. A férfiak 42 százaléka gondolja azt, hogy a lakás és az étel csak az internet után következik a rangsorban, bár azért az aktív nemi élet még előkelő helyet foglal el a listán.

51 százaléknak meggyőződése, hogy jobb kapcsolatokat, szorosabb baráti viszonyt alakítottak ki a világhálón keresztül, bár csak egynegyedük érzi úgy, hogy jobban kötődik valahova - mindössze 7 százalék számára nyílt azonban út a jobb szerelmi kapcsolat megtalálása felé. A nagy többség, mintegy 82 százalék, egyértelműen dühöt érez, amikor leszakad az internetről, a frusztráció itt azonnal megragadható.

A nagy kérdés természetesen továbbra is az, hogy a kényelmi funkciók érdekében mennyiben leszünk hajlandók kitenni magunkat a nem kívánt fejleményeknek. Amennyiben a felhasználók többsége - az eddigi gyakorlathoz hasonlóan - a jövőben is ilyen könnyedén lemond majd személyes adatainak biztonságáról, nem sok javulást várhatunk ezen a téren.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kissssss #10
    még mindig fölöslegesnek érzed magad?
  • MsUser #9
    Csak nyugodtan regisztráljatok! Ez a divat!
    Minden adat ami a NET-re kerül nyilvános, csak idő kérdése kinek lesz rá szüksége!
    Nem lett gyanús senkinek hogy intelligens karakter felismerő algoritmust és fényképrészletről kép alapján kereső-követő robotokat fejlesztenek!
    Mellesleg állami és titkosszolgálati célokra.
    Nem azért hogy boldog kapcsolatokat létesítsen boldog boldogtalan.
  • Tetsuo #8
    Itt nem a titkosszolgálatokról van szó, mert azok tényleg lekovetnek, pl. ha kicsit aktívabb antiszemita vagy... Hanem arról, hogy nyilvánossá lett sok adat, amit mondjuk marketingcélra, vagy direkt károkozásra is felhasználhat bárki.

    Gondolom azért téged is zavarna, ha véletlenszeruen idegenek hozzáférnek a telefonszámodhoz, emaicímedhez stb.?
  • mester1987 #7
    Te meg buzi vagy, mert buzi vagy :D
  • Zoliz #6
    Te meg birka vagy, aki f@cbukozik ahelyett, hogy elne..
  • The Seer #5
    Jó nagy barom vagy te is.

    Van mobilod? Van. Már tudnak mindent rólad amit kell, ráadásul méterre pontosan, hogy merre jársz és mikor és mennyi ideig, na meg az összes beszélgetés.

    Kurvára mind1, hogy telefonon figyelnek meg vagy facebookon ha akarnak úgyis megteszik akárhol.
  • GaborT28 #4
    Szegény G. Orwell, ha ezt látná.... ennyire birkának még ő sem nézte az emberiséget.
  • duke #3
    Mondtam mar ? hogy aki hulye haljon meg. Aki ilyen faszsagokra, mint a fosbuk regisztral, az megerdemli, hogy meg seggebe is benezenek.
  • Katalizátor #2
    Ezek a köcsög konteósok meg csak kreálják a további konteókat!!! Micsoda baromság! Én bízom a FB-ban, a FB jó! Összehozza az embereket és barátságokat szül! Zuckerberg egy nagyon megnyerő fiatalember, szép a mosolya, nem akar ő semmi rosszat!

    Le a konteókkal, csak összezavarnak! Csak a barátsággal és szerelemmel foglalkozzatok, a többi nyűg!
  • Amergin #1
    Eddig csak az állami szervek láttak bele, most már pityipalkó is, mi ebben az "újság"? Ezt eddig is tudni lehetett. Amit felraksz magadról bárhová a netre, az kivakarhatatlanul fent lesz mindörökre és csupán idő kérdése, hogy mikor tudja meg ország-világ, úgyhogy: regeljetek gyorsan a fészbúkra, mert ha nem vagytok fent, nem is léteztek!! És persze rakjatok fel magatokról mindent, hiszen nem vagytok ti tenoristák, hogy takargatnivalótok legyen, nem igaz?
    Ha már az összes birka ismerősöm nézi a barátokköztöt, akkó' nekem is kell...be-e-e-e-eee