Berta Sándor

Kompromisszumos megoldás a Surface Pro

A Microsoft Surface egy olyan kompromisszum, amivel példaértékűen kell bemutatni a Windows 8 képességeit: jónak kell lennie táblagépként, de notebookként munkára is alkalmas kell legyen.

Ralf Groene, a Microsoft ipari dizájnért felelős igazgatója új szemszögből avatta be a felhasználókat a Surface projekt részleteibe. A szakember elmondta, hogy a táblagép dizájnja szándékosan visszafogott, a készülékek inkább csak a színes kiegészítő billentyűzetnek köszönhetően szabhatók személyre. A Surface Pro a szoftverek azon színpada, aminek a Windows 8 operációs rendszert a lehető legjobban kellett megjelenítenie, ezért a fejlesztés során a stílus háttérbe szorult. A tervezés során a legnagyobb kihívást a tábla és a billentyűzet közötti kapcsolat megteremtése volt.


Groene hozzátette: a Windows 8-as tábla PC-k tervezésekor kompromisszumot kellett kötni a teljesítmény és a hordozhatóság között. Az eszköznek egy teljes értékű laptopéval megegyező teljesítményt kellett ötvöznie egy táblagép hordozhatóságával. Mindez nem volt különleges feladat, mert a fejlesztőknek mindig kompromisszumokat kell kötniük. A Surface tervezőcsapata 12 személyből állt. Először minden lehetséges formatervet megvizsgáltak és kipróbálták a különböző kijelzőméreteket, végül a 10,6 hüvelykes képernyőben találták meg a kompromisszumot.

Az első tervek még egy egyszerű tábla PC-re vonatkoztak, a Microsoft vezetői ugyanakkor úgy vélték, hogy ez nem lenne elegendő. Így arra jutottak, hogy egy olyan terméket készítenek, amellyel dolgozni is lehet, de szórakoztatásra is jó. A Surface RT esetében a hosszú üzemidő és a szórakoztatási funkciók kerültek a középpontba, míg a Surface Pro azoknak készült, akik a készülékükön dolgozni szeretnének, így ezt sűrűbben kell tölteni.


Stabil és jó minőségű házat akartak kialakítani, ehhez külön eljárást fejlesztettek ki, amelynek során az eddiginél sokkal kevesebb nyersanyag megy veszendőbe. A teljes tervezési folyamatot belső szakemberek végezték és felügyelték, nem volt egyedüli guru, mint amilyen például az Apple esetében Jony Ive. A kérdésre, hogy a Microsoft tervezi-e saját okostelefon piacra dobását, Groene meglehetősen visszafogottan válaszolt. "Már most is vannak jó okostelefonjaink, de ki tudja, mit hoz a jövő?"

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Omega #7
    Ez bukás, a 10 col túl pici munkához, 14-15 col alá soha nem megyek.
  • MsUser #6
    Ja még annyi mert látom nem vagytok tisztába egy két dologgal, a Mobil eszközökre kiadott Win8 hoz ingyen, teljes értékű Office-t ad a Microsoft hogy versenyben maradjon!
    Ez azért nem olyan drága, nem egy Android-os telefon és tablett is van ami drágább az ingyen Androiddal amin nincs teljes munkára alkalmas Office.
  • MsUser #5
    Itt egy új Atom fejlesztés:
    32 nm-es Intel Atom CPU Z2580 2GHz-es Dual-core, integrált GPU PowerVR SGX544
    feszültségtartomány 0,3-1.2V (Vcc)
    Na azért ez ver néhány mobil CPU-t Pl: MTK6589, 4x1.2GHz
    És ezt tapasztaltam, szóval nem kell le írni az Atomot mert gyenge volt a kezdet!
    Az AMD is megy, a teljesítménnyel nincs gond de mekkora fogyasztás és felesleges disszipálás mellett, hatalmas aksival végül is jó lesz az AMD is. :)
  • frontway #4
    Az a jó ami core i5. Az atomos, bukás. Egy cellphoneban is erősebb cpu van. :) Röhej! A core i5 meg azért bukta, mert a 4000-es GPU halott gyengusz. A10 AMD gpu-val (6670) ütősebb lenne, és olcsóbb :). Csak hát nem azzal szerződtek le a majmok. Buknak is vele.
  • mousee #3
    A szoftver itt nem lehet annyira para, elvégre is direkt tapicskolásra lett tervezve, nem véletlenül b@szta ki az olvadót a desktop gépek használóinál. Más kérdés, hogy elég kevés csempés app van, még nagyobb égés hogy maga az office is csak desktopon fut egyelőre.

    Viszont az ára tényleg vicc, ebben a kategóriában verseny van, és versenyezni kell az almával és a droiddal. Ilyen komolytalan árral, ekkora negatív visszhang mellett nehézkes lesz komoly eladásokat produkálni.
  • kvp #2
    Maga a hardver jo, csak a rajta futo szoftver es az ara problemas.
  • csimmasz #1
    Pedig siman lehet, kidob egy telefont aminek a Nokia biztos nagyon örülne.
    Szerintem mint az eladások is mutatják nem a surface a legkissebb kompromisszum, hanem egyenlőre az iPad.
    Nem lenne amugy rossz gép, csunyának sem mondanám, bár a csempéktől enyhén felfordul a gyomrom.
    Viszont az árát tekintve vicc.