MTI

Cenzúrázott gumikacsa Kínában

Különleges áldozatot szedett a Tienanmen téri események évfordulójára való emlékezés a kínai mikroblogokon: a cenzúrázott kifejezések közé került a hongkongi Viktória-öböl látványossága, egy óriás gumikacsa.

A 16,5 méteres élénksárga, felfújható, "Gumikacsa" nevet viselő installációt a holland Florentijn Hofman tervezte, s az május elején érkezett Hongkongba, 12 világváros - így Oszaka, Sydney és Auckland - meglátogatása után. Az alkotás "kikötése" óta nagy népszerűségnek örvend, mind Hongkongban, mind pedig a szárazföldi Kína területén, fényképek százai terjednek róla az interneten, az mára minden méretben megvásárolható a kínai áruházakban.


A gumikacsa a 24 évvel ezelőtti június 4-ei, Tienanmen téri eseményekre való emlékezésnek is szereplőjévé vált. Az 1989-ben politikai reformokat követelők hat héten át tartó tüntetését június 3-án, illetve június 4-én hajnalban verték le, az eseményeket illetően Kínában továbbra is cenzúra él. A lakosság egy része a mikroblogokon próbált az eseményekre emlékezni, amit a cenzorok ugyanakkor rendkívüli aktivitással próbáltak megakadályozni. Az internetezők kreatív utakat keresve igyekeztek kikerülni a tiltásokat, a cenzúrázott kifejezések helyett szinonímákat használva, kódolt üzeneteket gyártva, az eredeti fényképek helyett azok átszerkesztett változatát a közösségi portálokra feltöltve.






A Gumikacsát itt érte utol végzete, annak képét felhasználva kreálták újra leleményes internetezők ugyanis az AP hírügynökség munkatársának 24 évvel ezelőtt a Tienanmen téren készített, azóta ikonná lett fotóját, amely egy négy harckocsival szemben álló férfit ábrázol. A járműveket kiretusálva és azok helyébe a sárga kacsát négyszer beillesztve átalakított képet több ezerszer küldték át egymásnak és posztolták újra a felhasználók, míg végül a cenzorok tiltólistára tették azt. Az AP-fényképet egyébként több mint egy tucat változatban varázsolták újra a kínai internetezők: azt LEGO-figurákkal, traktorokkal szemben álló tehénnel is ábrázolták, de a fotó Angry Birds-változata is elkészült.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!