Berta Sándor

Obama is fellép a szabadalmi trollok ellen

Az amerikai kormány megelégelte a szabadalmi trollcégek által okozott egyre nagyobb problémákat, ezért a jövőben meg akarja nehezíteni e vállalkozások számára a jogi eljárások elindítását.

A szabadalmi trollcégek működésének egyetlen célja van: lehetőleg egyszerű és számos területet érintő technológiai szabadalmakat jelentenek be vagy vásárolnak fel azért, hogy utána minél több pénzt sajtoljanak ki az ezeket az eljárásokat termékeikben felhasználó vállalatoktól. A bevált módszer általában az, hogy pert indítanak vagy csak annak elindításával fenyegetőznek, mert pontosan tudják, hogy az általuk megkeresett társaságoknak nincs pénzük elhúzódó jogi eljárásokra és ezért inkább fizetnek. Adott esetben az is előfordul, hogy a felperes névtelen marad.

Az Amerikai Egyesült Államok kabinetje a jövőben ezeket a pereket akadályozná meg azzal, hogy a jövőben a jogtulajdonos köteles lenne már az eljárás előtt bemutatni a szabadalmakkal kapcsolatos dokumentumait. Eddig sok esetben fordult elő az, hogy a felperes névtelen maradt, így az alperes azt sem tudta, hogy pontosan kinek a jogait sértette meg és ki vádolja szabadalmi jogsértéssel. A felperes köteles lesz előre jelezni, hogy mely szabadalmak vannak a birtokában, így elkerülhető lesz, hogy egy szabadalmi trollcég az eljárás közben vásárolja meg a megfelelő dokumentumokat. Büntetnének minden olyan személyt, szervezetet vagy vállalkozást, amelynek egyetlen célja a perrel, hogy másokat fizetésre bírjon rá.

A Google, a Red Hat és a Blackberry nemrég az USA Kereskedelmi Bizottságához és az amerikai igazságügyi minisztériumhoz fordult azért, hogy rávilágítson a helyi szabadalmi rendszer visszásságaira. A This American Life podcast egyik adásában is ezzel a témával foglalkoztak. Egy vitatott szabadalmat arra használtak fel, hogy különböző cégektől átszámítva 100 millió eurónak megfelelő összeget szerezzenek meg. Csupán egyetlen piaci szereplő védekezett a bíróságon és az erőfeszítéseit siker is koronázta.

Az USA először 2006-ban jelezte, hogy kiszűrné a szabadalmi rendszer élősködőit, a társaságokra az amerikai igazságügyi minisztérium és a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) is felfigyelt. A Bostoni Egyetem kutatói kiszámították, hogy a szabadalmi trollok által 2011-ben indított összesen 5832 per 29 milliárd dollár közvetlen költséget okozott az országban. Ehhez jönnek még a közvetett kiadások, például ide sorolhatók azok az összegek, amelyek a perek miatt hiányoznak a kutatás-fejlesztésből. A szabadalmi trollkodás sajnos túlzottan kifizetődő és egyre nagyobb problémát jelent a gazdaságnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • M2 #18
    Apple-Apple-Apple... Tényleg nem unjátok még?
    (a cikkben egy árva betű sincs a kedvenc Apple-Apple-Apple cégetekről)
  • Papichulo #17
    Mindenkeppen flame-et akarsz kelteni?

    Akkor mar miert nem inkabb az keresed meg, ahol az Apple haterek arrol frocsogtek, hogy USA birosagon csak az Apple nyerhet, mivel ugy korrupt es elfogult az egesz igazsagszolgaltatas ahogy csak van?
  • caius marius #16
    Mekkora a csend figyeled? Nem látom sem Papit, sem M2-t itt óbégatni, hogy mekkora gyík az alma. Szinte már sajnálom, hogy lusta vagyok kikeresni miket frecsegtek ide a csúnya cégekről, akik csak lopnak, csalnak és tönkreteszik azinnovációt!
  • NEXUS6 #15
    És ez már télleg türhetetlen, hogy a bíróság a nemamcsicégnek ad igazat, ennek a xemét patent trollnak.

    Na most kell véget vetni ennek kuplerájnak!!! - szólt Omaba
  • NEXUS6 #14
    Kár hogy ez nem valami dizájpatent volt, amit az esküdteknek el lehet magyarázni, hogy a négyszöget, hogy kerekítette a zapple. És persze értelem szerűen ugye kinek vak van igaza, az amcsi cégnek, vagy a nemamcsicégnek?
  • caius marius #13
    Na mosmongyátok ki lop kitől? Szegény Samsung hiába fejleszt ez a tetű alma mindent csak másol! Oda lesz az innováció...
    Hahahahaha :)
  • caius marius #12
    Úúú! Tényleg ha már itt vagytok almafanok, mi a véleményetek arról, hogy a usákok betiltotta a hőn szeretett cégetek jónéhány vackának importját? Jöhet a szembesülés... :D
  • Papichulo #11
    Nem csak dyslexias, hanem meg frappans is... whoa! :)
  • Narxis #10
    Te meg még nagyobb ;)
  • soundsonic #9
    Ehhez érdemes elolvasni ezt a cikket is: Obama és az ApplePersze ez csak azért érdekes mert csak most "hírtelen" lett ebből ekkora gond az usában. Majd meglátjuk milyen döntés születik a végén Obama részéről az apple betiltott termékeiről, de kétlem hogy az negatív lenne. ( szerintem :) )