Berta Sándor

Szabadalmakkal segítenék a nyílt forráskódú programokat

Új kezdeményezést jelentett be a Google: az Open Patent Non-Assertion (OPN) Pledge hatálya alá sorolt szabadalmak a jövőben bármely nyílt forráskódú szoftverben szabadon felhasználhatók.

A webes konszern támogatni akarja a nyílt forráskódú alkalmazások fejlesztését és elterjedését, ezért hívta életre az Open Patent Non-Assertion Pledge kezdeményezést, amelynek keretében a felajánlott szabadalmak licencdíj fizetése nélkül felhasználhatók. A cél az, hogy egyre több társaság csatlakozzon a projekthez.

A fejlesztők számára nagy könnyebbséget jelent, hogy úgy alkalmazhatják a különböző szabadalmakat, hogy nem kell licencdíjat fizetniük, és a jövőben sem terheli majd őket semmilyen hasonló kötelezettség, illetve a későbbi esetleges felelősségre vonástól sem kell tartaniuk. Ugyanakkor a Google azt is világossá tette, hogy ha egy vállalat megtámadja, akkor a projekt számára felajánlott szabadalmakat is fel fogja használni. Ezt az eljárást Duane Valz, az óriáscég menedzsere a blogbejegyzésében így nevezte: Defensive Protection.

A Google egyelőre tíz szabadalmat ajánlott fel, a kezdeményezés honlapján megtalálható mindegyik leírása. A társaság a közeljövőben folyamatosan bővíti majd az így elérhetővé tett szabadalmak körét és arra számít, hogy egy békésebb időszak köszönhet be az IT-világban, lezárulnak a szabadalomháborúk. Az elképzelésből a vállalatok, a nyílt forráskódú programok fejlesztői és a felhasználók egyaránt profitálhatnak, s átláthatóbbá teheti a fejlesztéseket és a szabadalmi folyamatokat. A Google ezzel a lépéssel az IBM és a Red Hat példáját követi.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • lamer the true #1
    Szép új világ. Áldassék a te neved Google!