Berta Sándor

Egyre nagyobb probléma a szabadalmi trollkodás

Bár a leggyakrabban az Apple és a Samsung, illetve a többi mobilipari óriás szabadalmi vitái kerülnek címoldalakra, azonban a legtöbb per a trollcégekhez kötődik.

Számos olyan vállalkozás van világszerte, amely nem fejleszt és nem gyárt semmit, hanem szabadalmi jogokat vásárol fel, majd ezeket próbálja meg értékesíteni és különböző kártérítési pereket indítani. Az úgynevezett trollcégek ellen az Amerikai Egyesült Államokban már harcot hirdettek a hivatalos szervek. Az USA először 2006-ban jelezte, hogy kiszűrné a szabadalmi rendszer élősködőit, a társaságokra az amerikai igazságügyi minisztérium és a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) is felfigyelt. A Bostoni Egyetem kutatói tavaly kiszámították, hogy a szabadalmi trollok által 2011-ben indított összesen 5832 per 29 milliárd dollár közvetlen költséget okozott az országban. Ehhez jönnek még a közvetett kiadások, például ide sorolhatók azok az összegek, amelyek a perek miatt hiányoznak a kutatás-fejlesztésből. A szabadalmi trollkodás sajnos túlzottan kifizetődő.

Az elmúlt esztendőkben egyre több vállalat fedezte fel magának az új üzletágat - ez derült ki három kutató tanulmányából. A szakemberek az elmúlt évek 13 000 perét vizsgálták meg és rámutattak, hogy ezekben összesen 30 000 szabadalomról folyt vita. Míg 2007-ben a jogi eljárások "csak" 24 százaléka volt kapcsolatba hozható a szabadalmi trollkodással, tavaly ez az arány már 56 százalékra emelkedett.

A legtöbb keresetet benyújtó társaságok között csupán egy olyan volt, amely a birtokában lévő szabadalmakat valóban termékek készítésére használta fel: a Brandywine Communications Technologies, amely GPS-rendszereket gyárt. Az ügyek háromnegyede ítélet nélkül, peren kívüli megegyezéssel zárult le. Az ok egyértelmű: a hosszú távú pereskedés elkerülése. Sokkal több olyan eset lehet, amikor el sem jut a két fél a perig, hanem a szabadalmi trollcég által megkeresett piaci szereplő inkább fizet, csak hogy ne kelljen jogi vitába bonyolódnia.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!