Gyurkity Péter

Két új Lumia okostelefon a Nokiától

Nem tétlenkedik a finn gyártó, hiszen a most bemutatott újabb Asha-változat után két további készülék futhat be, amelyek már a Lumia családot erősítik, némileg kellemesebb jellemzőikkel.

Ahogy arról beszámoltunk, a Nokia lerántotta a leplet az Asha 501 okostelefonról, amely sorrendben a tizenhetedik ilyen megoldás a sorozaton belül. Kedvező ár, kis méret, valamint Dual-SIM opció is szerepel a listán, ami azonban a két Lumia-jövevényt illeti, ezek már inkább a közép- és felső-középkategórában kapnának szerepet.

A régóta rebesgetett Lumia 928 természetesen a 920 testvéreként érkezne, bár a pontos részletekről még mindig hallgat a cég. Egy szűkszavú oldalt, valamint egy rövid videót tettek eddig elérhetővé, amelyben a telefon PureView technológiával és Carl Zeiss optikával ellátott kameráját vetik össze a Galaxy S III megoldásával. Nem vitás, hogy saját fejlesztésük került ki győztesként az alacsony megvilágításnál megrendezett versenyből, azt azonban már külső megfigyelők jegyzik csak meg, hogy a Nokia 808 esetében megjelent 41 megapixeles változat helyett valószínűleg egy 8,7 megapixeles kamerát kapunk majd kézhez, amihez 4,5 hüvelykes AMOLED-kijelző, 1,5 GHz-es ikermagos Qualcomm processzor, 32 GB-os belső tároló, valamint a 920-hoz képest nagyobb vastagság társul.


A gyártó a jövő héten Londonban is bemutatóra kerít majd sor, ahol minden valószínűség szerint a Lumia 625 mutatkozhat be a nagyközönség előtt, a szintén többször emlegetett "catwalk" fejlesztés mellett. Ez a példány már egy 4,7 hüvelykes kijelzőt kapna, 800 x 480 pixel felbontással, a középkategóriához passzoló hardveres specifikációval. Az ár ennek megfelelően a prémium megoldásokat elkerülők számára is elviselhető lesz, bár a pontos számot még nem ismerjük.

A WP8 GDR2 verziójával megjelenő készülék támogatja az FM rádiót, a lezárt kijelzőn megjelenő órát, valamint a kijelző gyors dupla érintéssel történő feloldását is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • fergusonpapa #28
  Örülök, használd egészséggel :)

  donceleger : aham..
 • Johnye840 #27
  Senki nem mondta, hogy nincs ennél jobb....nekem is volt androidom, nem jött be...úgy döntöttem, hogy végig próbálom az összeset aztán amelyik legjobban beválik, annál maradok. Egyenlőre a wp tökéletesen kielégíti az igényeimet :)
 • donceleger8 #26
  Akkor még nem volt wp8, a wp7 meg nem is volt ilyen jó. Egyébként a Symbian is használható mind a mai napig, nem azért cseréltem le mert elromlott a telefonom, hanem azért mert lejárt a hűségem és válthattam.
  Eleinte Elgondolkoztam egy androidos teló beszerzésén, konkrétan a Sony z lett volna, de mégis a Lumia 920 mellett döntöttem.
  Minden bizonnyal a wp8 miatt, amit egyébként már az asztali gépemen is használok, valamint van Xbox 360-am is, és arra gondoltam, hogy a smartglass progival szépen kapcsolatot tudok teremteni mindhárom eszköz között. És ez így is van.
  Fervusonpapa hiába hiszi azt, hogy csak a Nokiáról tudok véleményt mondani, ez nem így van. Munkámból adódóan sok telefon megfordul a kezem között, és bizony ki is használom a lehetőséget egy kis nyomkodáshoz. Ezek alapján mondom azt, meg a családban tapasztaltak alapján - itt megtalálható Galaxy s2, Galaxy s advance, Sony xperia mini, Galaxy s3 mini, illetve a környezetemben iphone és Galaxy s3 is, és ezeket nyomkodom is - hogy jobb a wp8-as teló. És Hozzáteszem, hogy nekem, nehogy valaki belekössön.
  Ahogy Mások is írtak, az android menüje egy nagy összevisszaság, ömlesztve vannak az ikonok, szinte semmit sem lehet megtalálni. Számomra idegesítő, ha nem tudok valamit azonnal megtalálni. Ebből a szempontból a wp8 egyszerűsége nekem jó választásnak bizonyult. Ami nagyon kell azt csempében kiteszem, ráadásul elő csempe így értesítés sem kell mert azonnal látható ha valami történt, a menüben meg abc sorrendben vannak az alkalmazások.
  Letisztult, egyszerű, felhasználóbarát. Szerintem.
  Sokan ezt a játéktelefon formát tartják a legszebbnek már az N9 óta. Persze nem mindegyik Lumia pont így néz ki, de a 920 pl igen és ez nekem nagyon tetszik.
  De ez egyéni megítélés, de ha játéktelefonozunk, akkor az s3 inkább az, a felsőkategóriás mivolta melletti pocsék anyaghasználat miatt.
  Ami meg az árát illeti, tudom hogy a kártyafüggetlen ár számít, de én szolgáltatónál 110k-ért vettem a 920-at, míg pl az s3 ugyanilyen dijcsomagban még most is 120k. Ezek alapján nem tudom melyik a túlárazott, és akkor még a Nokia only szolgáltatásokat meg sem említettem. Ugye van a korlátlan és nagyon jól működő navigáció. Említhetném az innovatív fejlesztéseket is, mint pl optikai stabilizátor, aminek tényleg van haszna. Minap mentünk hazafelé a boltból, kezemben egy nehéz táska és pont le kellett fényképezni valamit. Szabad kezemmel elővettem a telót és lőttem. Szép éles kép lett, amit mással adott körülmények között nem biztos hogy meg tudtam volna csinálni. Kamerázás közben is nagy szerepe van a stabilizátornak, aminek szintén nagy hasznát vettem már.
  Személyes szerint ezeknek sokkal jobban tudok örülni, mint mondjuk a 100. haszontalan alkalmazásnak. Persze az áruház kínálata nem ér fel az androidéval, de a legfontosabb alkalmazások itt is megtalálhatók és folyamatosan bővül.
  Többnyire ezek győztek meg és a napi használat során azt tapasztalom, hogy nem bántam meg. Sőt, napról napra jobban tetszik.
 • fergusonpapa #25
  Ez egy informatikai magazin nem a nők lapja, mi a szarról beszéljek? Ne égesd már magad. Szememben ugyanolyan ember és azt használ amit akar, ezt irtam lejjebb is de az ilyen : Ennél jobb nincs telefon véleményekre és elvakultságokra reagálok ahogy mindenki más..
 • Johnye840 #24
  És ez most kit érdekel? :) de komolyan....miért nem lehet azt elfogadni, hogy valakinek ez tetszik? A te szemedbe az már nem ember? Vagy most te ettől jobban érzed magad? Nem értelek, de tényleg. Tárgyakról beszélgetünk. Valakinek ez tetszik, valakinek az. Nem vagyunk egyformák. Nem kéne a ló tulsó oldalára esni
 • fergusonpapa #23
  Inkább arról kéne beszélni, ha annyira jó miért van az hogy a nokiának több a bevétele az olcsóbb telókból még mindig mint ezekből a játéktelefonokból? Évi 3-4 millio darab elég silány eredmény. Más gyártóknál (nem feltétlen apple) csak 1 terméket visznek el ennyien.. :)
 • Johnye840 #22
  ki lehet választani, hogy milyen ikont szeretnél például a hívás csempe helyére rakni. 3-4 féle ikonból lehet választani. Amúgy nem olyan bonyolult a menüje, 1-2 nap alatt megszokod. Nekem is fura volt android után, de meglepően gördülékeny az egész. Amúgy a lumia család pont, hogy nagyon jól el van találva. Az ashát kár is említened, mert valóban katasztrófa....nem is értem, hogy azt minek kell eröltetni
 • csimmasz #21
  Na ez már valami, egyebként mire?
  Ugyértem vannak valami témák vagy csak valami egyszerű dolgot képzeljek el?
  Szerintem ha nem ilyen erőszakosan próbálja az MS minden fronton erőltetni a csempéket az eladásokban is meglátszott volna.
  Volt windowsos telefonom, meg a navimon is win van, lehet elgondolkoztam volna az uj windowsos telókon is ha nem lett volna a sok szopatás már a win mo 7 nél is.
  Kipróbáltam talán a lumiát de a csempéken kívül nekem a menüje sem jött be, olyan komplikáltnak tűnt, semmit nem ott találtam ahol reméltem.
  A Nokia pedig valami katasztrófa milyen telefonokat csinál mostanában.

  Nagyon megbántam az új asha 300 at, valami beteg elme tervezte a menüjét, a wifi hiánya meg nonsens, pedig az elödben ottvan.

 • Johnye840 #20
  Le lehet már cserélni a csempéket....nemrég jött ki egy ilyen alkalmazás, tehát akinek nem tetszik a csempe, az le tudja cserélni
 • asysoft #19
  Nézd meg, mire válaszoltam. Azt állította csimmasz fórumtárs, hogy az Android 2 magon is gördülékenyen elfut. Tény, hogy a robotos rendszer nyújtja mind a fejlesztők, mint a felhasználók számára a legnagyobb szabadságot, tény, hogy feature-ök tekintetében általában többet nyújt, mint a többiek, tény, hogy ennek a kezelőfelülete a legrugalmasabban testre szabható, de érzékelhető teljesítmény szempontjából bizony nem ez a helyzet, egyszerűen amiatt, mert fejlesztése során nem ez volt a prioritás. Az, hogy számodra ennek nincs jelentősége, teljesen érthető, de mindannyiunknak más igényei vannak, értelmes emberek vagyunk, mindenki döntsön saját prioritásainak megfelelően. Én pl el tudom fogadni a rendszer bizonyos korlátozásait, ha cserébe olyan dolgokban erős, ami számomra fontos - ilyen pl a gyors, energiatakarékos működés, vagy a folyamatos hibajavítás lehetősége.
  Az, hogy az Android népszerűségét kizárólag a nyitottságának köszönhetné, szerintem nem feltétlenül helyes következtetés. Egyrészt jóval több - és olcsóbb! - androidos eszköz kapható, mint a többi OS-t futtató, és emiatt is nagyobb a valószínűsége annak, hogy aki trendi érintős telefont vesz, az ennél a rendszernél fog kikötni, azaz nem annyira tudatos a választás. Egyik - természetesen hölgy:) - másodunokatestvérem pl nagyot nézett, mikor megtudta tőlem, hogy a több mint fél éve birtokolt Xperia Mini Projára tud hívásblokkolót letölteni, illetve, hogy egyáltalán lehet alkalmazásokat telepíteni rá. És nem ő az egyetlen ilyen a környezetemben... Aztán még ott van az ironikus módon rendszer egyik hátrányából - nagy teljesítményigény - előnyt kovácsoló számháború lehetőségének kihasználása, hisz a több ugye mindig csak jobb lehet:) Bár végül is, ez betudható a rugalmas HW támogatásnak.