Alex

Mini okostelefonnal próbálkozik a Nokia

A Nokia a prémiumnak szánt Lumia-sorozat után a legalacsonyabb kategóriában is fel akar mutatni valamit: megjelent az Asha 501.

A ma bemutatott Nokia Asha 501 készülékkel együtt a vállalat összesen eddig tizenhét Asha mobiltelefont dobott piacra. Az új készüléket a vállalat "megfizethető okostelefonként" promózza. Mérete aprócska: 99,2 x 58 x 12,1 mm, tömege 98 gramm. Karcálló kijelzője 3 collos, érintésérzékeny, hátlapja leszedhető. Műszaki téren meg kell még említeni a 3,2 megapixeles kameráját és a tartozékként adott 4GB-os memóriakártyát (32 GB-ig bővíthető).


Saját, Asha nevezetű operációs rendszere van, két kezdőképernyővel. A hagyományos kezdőképernyőn ikonok formájában érhetők el az applikációk és funkciók, míg az új, a cég által "Fastlane”-nek nevezett képernyőn a híváselőzmények, a közösségi oldalak frissítései és a legutóbb használt alkalmazások sorrendben kapnak helyet. Internetezéshez a Nokia Xpress Böngészőt használhatjuk, van rá 40 db ingyenes EA játék, alapvető térképszolgáltatások, de jelen van a Facebook, a LinkedIn és a Twitter is a kínálatban. Az új Asha platform a fejlesztők számára nyílt, szabványalapú környezetet kínál, és a készülékre megírt alkalmazások a cég ígérete szerint a platform jövőben megjelenő készülékeivel is kompatibilisek lesznek. A fejlesztők a terjesztésre a Nokia saját áruházát, fizetési, hirdetési és számlázási rendszerét használhatják.

A vállalat közleménye szerint a készülék akkumulátorának készenléti ideje akár 48 nap is lehet. Egy SIM-es és EasySwap Dual SIM-es változatban is elérhető lesz, mindkét típus wifi-kompatibilis. Hat színben lesz kapható (élénkpiros, élénkzöld, ciánkék, sárga, fehér, fekete), első szállításai júniustól kezdődnek. Az adók és támogatások nélküli, becsült kiskereskedelmi ára 99 dollár lesz.

A Nokia azt is bejelentette ma, hogy egy évre örökbefogadták a Fővárosi Állat- és Növénykert február 14-én született elefántját, Ashát, és ezzel idén az első platina fokozatú támogatójává váltak az intézménynek. A budapesti kiselefánt a szanszkrit eredetű Asha nevet – melynek jelentése remény – internetes szavazás során kapta.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AgentKis #14
    Nos rád a 2-5 -ből a 2 vonatkozik...
  • ladapower #13
    2-5 nap? Muhaha. Max készenlétben, 0-val közeli használattal, bitang nagy utángyártott bumszli akksival éjszakára kikapcsolva.. 5 nap.. Ha meg éjszakára kikapcs, akkor ne jampizzon senki sem, hogy 5 napig el megy a telója ~0 használattal. Nekem max 2 napig megy el a ratyi Sensation-öm nagyon minimális használattal plusz minen lekapcsolva, éjszakára is készenlétben hagyva.
    Még a Razr Max sem bírja 5 napig...
  • zola2000 #12
    Én meg azt nem értem, hogy miért van az, hogy tabletet lehet 20 ezerért kapni, és abban van 1.2 ghz arm v7 proci, mali 400 gpu, és ezt már egy (talán több) éve is 20 ezerért lehetett, aztán ha telefonról van szó, akkor ennél jóval gyengébbek is jóval drágábbak ma is, pedig csak 5 collra kellene levinni a 7et + gsm antenna.
  • AgentKis #11
    A készülékkel kapcsolatban engem a kamera aggaszt. A fixfókuszos led villanó nélküli fosokat már 5 éve el kellett volna felejteni (a gyártásukat már régebben). Kb. 100 Ft plusz lehet az autofókusz+Ledvillanó a gyártáskor. Aki ezen spórol az egészen egyszerűen idióta. A 2009-es 6303 classicban jó kamera volt olcsón. Miért kell visszafejlődni?
  • AgentKis #10
    Import árúra ÁFÁ-t fizetni nálunk nem nagy "divat"...
  • AgentKis #9
    Így-így: Ha a gazdája is "okos", akkor 2-5 napot simán elmenek. Wifi-vel néhány óra alatt is simán lemeríthető, ha "messze" vagy a routertől, mivel a jel erősségét a távolság függvényében emeli.
  • mortep #8
    Nem kötelez senki, hogy "nagy lapát..." telefont vásárolj, léteznek kissebek sőt egyben strapabíró készülékek is. A "nagy meg fölöslegesen okos" tellók nem azért vannak többségben, mert KimDzsong77 parancsba adta, hanem mert erre van nagyobb igény.

    Ami az üzemidőt illeti, számos okostelefonom volt már és mindegyik bírta legalább 3 napig, ha nem tartottam állandóan bekapcsolva a 3g-t, wifit és bluetooth modult.
  • grobs #7
    99 USD az itt EUR, 27% ÁFÁval lefelé kerekítve is ~35k HUF.
  • COOLancs #6
    Galaxy mini

    "készenléti ideje akár 48 nap is lehet"- gondolom steril laborkörülmények között.
  • csimmasz #5
    Karácsonyra az asszonynak vettem egy Nokia Asha 301 et, már megbántam.
    Ez ilyen félig okos telefon, kivülről nagyon szép de se wifi benne se egy normalis menü, valami elbaszott a kezelése.
    Életem legszarabb telefonja amit vettem 110 € volt é csak a fizikai gombok miatt vettem meg mert az asszony idegenkedett a foll érintős telefonoktól.
    Azóta persze el kellett vele cserélnem az amugy még jol működő samu wave emre, most én használom második telóként, de nagyon gyorsan kuka lesz.
    Néha nem értem a Nokiát, mintha hülyék ülnének a forhó székekben az igazgatóságon.