SG.hu

Elhagyhatja Európát a OnePlus és az Oppo

Nem hajlandók fizetni a Nokiának szabadalmaik használatáért, ezért az Egyesült Királyság, Finnország, Svédország, Hollandia és Németország piacainak elhagyását tervezik.

Tavaly az Oppo és a OnePlus is leállította az új okostelefonok értékesítését Németországban egy a Nokiával folytatott szabadalmi vita miatt. A két márka tavaly egyesült, de persze továbbra is a BBK Electronics kínai holding tagjai, terveik szerint az Oppo és a OnePlus 2023-ban "az összes létező európai piacon" egy termékcsaládot fog forgalmazni. A Nokia 5G szabadalmai használata miatt perelte be a kínai cégeket, mert a gyártó licenc nélkül használta a Nokia technológiáit a készülékeiben. A bíróság végzése miatt fel kellett hagyniuk készülékeik reklámozásával. Ez jelenleg csak Németországra érvényes, de az Oppo európai központja Németországban található.

A Nokia a dolgok megoldására törekedve azt javasolta, hogy az Oppo tisztességes feltételekkel újítsa meg a licencet. Eladott okostelefononként 2,5 euró kifizetését kérték, de csavar a történetben, hogy a német törvények mindkét vállalatot arra kényszerítenék, hogy világszintű megállapodást kössön a Nokiával. Ez a megállapodás arra kényszerítené a BBK Electronics tulajdonában lévő márkákat, hogy licencdíjat fizessenek a nemzetközileg értékesített telefonok után. A finn vállalat független és semleges döntőbíróságot ajánlott az Oppónak, de az nem érdeklődött iránta.

Az azóta eltelt időben nem sok minden változott, eltekintve egy múlt heti, több forrásból származó pletykától, amely szerint mind az Oppo, mind a OnePlus szinte teljes távozást tervez Európából. A hír szerint a vállalatok többek között az Egyesült Királyság, Finnország, Svédország, Hollandia és Németország elhagyását tervezik. Az ok ugyanaz, a Nokiával folytatott szabadalmi vita, amely Finnországban, Svédországban és Hollandiában is érinti a márkákat, valamint az egész versenypiacot.

A OnePlus gyorsan cáfolta ezeket a pletykákat, és később az Oppo is tisztázta a helyzetet. Nyilatkozatában a vállalat rámutatott az idén eddig Európában piacra dobott "számos termékre", valamint az év hátralévő részére tervezett "közelgő termékek sorára". Mindemellett az Oppo megerősítette, hogy a németországi üzleti tevékenysége a Nokia-vita miatt továbbra is "szünetel", rámutatva a folyamatban lévő tárgyalásokra és a reményre, hogy az ügy "végül megoldódik".

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zsombor99 #3
    Mi a frásznak kellene a németeknek is belepofázni ebbe a konfliktusba?? Csak bonyolítják a helyzetet a lüke szabályaikkal... :/
  • Gabbbbbbbbbbbb #2
    Gondolom kifizetnék a €1.5-t, ha nyereségesek lettek volna Nyugaton.
  • Elef #1
    Nem lesz nagy veszteség.