Berta Sándor

Szerepet vált a Microsoft

A Surface RT csupán a kezdet volt, hamarosan újabb hardverek követhetik. A redmondi óriáscég komolyan gondolja azt az elképzelést, hogy a jövőben nem kizárólag a szoftverpiac meghatározó szereplője akar lenni.

A Microsoft a szoftverek mellett más területek felé is nyitni akar - hangzott el a CeBIT-en, a Surface Pro hivatalos európai premierjén. Christian Illek, a Microsoft németországi vezetője kifejtette, hogy Németországban a Surface Pro a második negyedévtől kerül a boltokba. Mint ismeretes, a tábla PC február 9-től kapható az Egyesült Államokban és Kanadában. A terméket a Microsoft márkaüzleteiben, online boltjaiban és a tengerentúli Staples, illetve Best Buy áruházakban lehet megrendelni.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Christian Illek közlése szerint lezárult az a korszak, amikor a társaságot kizárólag a szoftverfejlesztés jellemezte. A tengerentúli cég a közeljövőben termékoffenzívát akar indítani, a táblagépek piacára akar összpontosítani. A vállalat fokozatosan olyan piaci szereplővé kíván válni, amely egyszerre kínál az ügyfeleinek szoftvereket, hardvereket és azokhoz kapcsolódó szolgáltatásokat. Az első lépés a Surface termékcsalád folyamatos bővítése, amit persze a hardverpartnerek egy része nem néz jó szemmel. Az a furcsa helyzet állt elő, hogy az eddig együttműködő cégek vetélytársakká válnak, és Illek szerint az IT-igények egyre nagyobbak.

A hardverek mellett kiemelt szerep juthat a felhőszolgáltatásoknak, amelyek alapvetően változtatják meg az üzleti modelleket, a költségstruktúrákat és a felhasználói környezeteket. A Cloud-megoldások, például az Office 365 egyaránt vonzóak lehetnek a magánszemélyeknek és az üzleti ügyfeleknek. Illek ezzel csak megerősítette Steve Ballmer tavaly októberi szavait; a Microsoft vezetője akkor azt mondta, hogy a Surface táblagép megjelenése után kiemelt figyelmet fordítanak majd a további hardverek fejlesztésére és piacra dobására. Hozzátette: új korszak jön el a számítástechnikában, melyet a mobil, felhőalapú rendszerek fémjeleznek. Eddig elsősorban a szoftverfejlesztésre koncentráltak és más gyártókra hagyták a hardverek készítését. Ez a korszak azonban a Surface tábla PC-család megjelenésével véget ér.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sascha #16
    csimmasz: ha már pereskedés akkor az Apple-t sem felejtsd el.

    Szerintem az, hogy a pc-k nagy százalékán Windows van, annyiból jó, hogy egy átlagfelhasználónak elég egy rendszert megtanulni, könnyű az átjárás, nagyfokú a kompatibilitás. Ez véleményem szerint valamilyen szinten segítette az informatika terjedését. Viszont és is szívesebben látnék 2-3 szereplős piacot.

    Véleményem szerint a Windows 8 teljesen jól használható, bár vitathatatlan, hogy néhány dolgot meg kell szokni. Nekem még a metrós felület is tetszik, bár szerintem sokkal jobban testreszabhatónak kellene lennie (pl. csempeméret, szín, elrendezés, stb.).

    A Windows RT meg egyszerűen hiba volt, szerintem. Pont a PC-s piacon megszerzett előnyét, a kompatibilitást dobta el a Microsoft. Windows, de mégsem futnak Windows-os programok.
    Számomra nem világos, hogy ki fog RT-re fejleszteni. Nem tartom életképes koncepciónak.

    A HW/SW összekapcsolást meg majd meglátjuk. Ha jól mérték fel a helyzetet, több lesz az előnye, mint az OEM partnerek esetleges kieséséből fakadó hátárny, ha nem, akkor bukta.
  • Zoltan21 #15
    Csak ne legyenek ennyire kockafejek: hagyják ott a metro felületet, mert az NEM szép! A desingnert ki kell rúgni, kifizettetni vele a kárt, akár triplán is, aztán örök időkre le kell csukni! Közben csináljanak egy jobb ablakkezelőt, hogy érdemesebb legyen a Win8-ra váltani!
    Igen, nekem sem tetszik a metro felülete. Változtassanak rajta: érdemes!
  • mousee #14
    Valahol érthető ez a lépés tőlük. A windows dolog szépen lassan kezd majd kikopni az informatikából (nem a PC-kről, informatikából!), ahogy szépen lassan terjednek a táblák, okostelefonok, és egyéb eszközök. Nem véletlenül próbálta meg megvetni a lábát itt az MS, de az RT az elmúlt pár év legnagyobb fail-jei között van. Ebből kifolyólag -szerintem- elgondolkodtak, hogy hahó, mással kell pénzt csinálni, WindowsXY-t nem fogják tudni lenyomni a nagyközönség torkán, mivel már az XP is elérte azt a szintet, ami bőven elég a userek nagy részének. A Windows 7 jól sikerült, és elterjesztette a 64bites windowsokat, még tovább kitolva a korlátokat, így arról már végképp nincs indok következőre váltani, amit a 8-as jelenlegi statisztikái szépen mutatnak. Plusz még azt meg is fejeli az új felület, ami elég jelentős százaléknál b@szta ki az olvadót, de ez részletkérdés.

    Az epül megmutatta, hogy az összeláncolt HW/SW igencsak jövedelmező biznisz, így hát az MS is elkezdte ezt követni, hátha bejön alapon (bár surface és surface pro se lett annyira közkedvelt, mint azt gondolták).

    Szóval lényeg mi lényeg, nem arra mennek, hogy a piac több mint 90%-át zsebre tegyék, hanem arra, hogy pénzt termeljenek, az pedig az összekapcsolt HW/SW-ben van. Ez lehet az oka annak, hogy nemrég pedzegették a linuxos office kérdését is, ami kritikus dolog, mivel ezzel hatalmas piactól esne el oprendszer fronton, viszont őrületes bevételeket generálna office fronton.

    A PC-s játékok pedig szépen lassan vándorolnak át a pingvines platform irányába, a steamnek köszönhetően, lásd L2D2 kb 1 hónap ráfordítás után ugyanazon a HW-n több FPS-t produkált ubuntun mint ablakok alatt.

    Ami még érdekes ezzel a témával kapcsolatban az, hogy majd az MS partnerei mit szólnak ehhez a lépéshez. Lesz még itt hiszti abból, hogy nem Acer/HP/insertfavmárkehere van a laptopon, hanem az, hogy picipuha. Kérdés, hogy a saját HW gyártása és eladása, vagy az OEM értékesítés hoz többet, a jelek szerint az előbbi... de ez majd kiderül pár éven belül.

    Mindez saját vélemény, lehet dobálni a köveket.
  • sola #13
    Az OEM-eknek ez újabb indok lesz arra, hogy Android-ba és más Linux-okba ruházzanak mivel látható, hogy a Microsoft le akarja építeni a vertikális integrációt velük és saját maga akarja a hardvergyártás javarészét is (lásd a nagy beruházásukat a Dell-be a Surface és társai mellett).

    Mivel nem sok választási lehetőség van, szerintem az OEM-ek (Samsung, Acer...stb) kénytelenek lesznek Linuxosodni. Ennek meg is van már az első jele, hiszen az összes nagyobb OEM elkezdett Chromebook-okat gyártani (egy lebutított Linux).
  • sola #12
    A Linux-al kapcsolatban azt hiszem le vagy maradva vagy 3-4 évvel.

    A Linux Mint és az Ubuntu mára bőven használható a képzetlen felhasználók által is. Az új Linuxok a legtöbb hardverre szó nélkül felmennek úgy, hogy különösebben állítgatni sem kell. Őszintén szólva a legtöbb hw esetében a telepítés sokkal gyorsabb mint egy XP vagy egy Win7 esetén (pl.: nem kell keresgélni a driver-eket, alapból fent van a LibreOffice, Thunderbird...stb).

    Persze nem állítom, hogy ne érhetnék az egybites usert kellemetlen meglepetések, elsősorban az egzotikusabb hw-ek esetén.
  • csimmasz #11
    Igaz egy két egyén itt is fellelhető!

  • csimmasz #10
    A bigngben egyetértünk.
    A kartellezésben teljesen jogosnak tartom a kifogásodat.
    Itt 8€/hó kapok 120 percet 120 sms-t és korlátlan netet ami talán 3 giga/hó utánna lassítják be.
    MO ha vagyok 3000 forintért pár napot ha beszélek net nélkül. :(

    Szerintem meg rossz, pont emiatt tudja az egész et a kezében tartani, ha lenne alternativa az Apple -n kívül akkor sokkal másabb árpolitika valamint szolgáltatás minőség lenne.

    A linuxot inkább hagyjuk, szakértő segitsége nélkül nem egybites usereknek való.

    Az xp jó volt de már a koporsóban a helye, öreg tólhaladta a technika.
    A vista azért van mert céges és oda nem cserélgetem a bejáratott oprendszereket, kipróbáltam a win8 at és ugy döntöttem nem éri meg lecserélni még ingyen sem, amógy én anyira nem vagyok elégedetlen a Vistával, nyilván a win7 jobban tetszik meg jobb is de elvagyok a vistával is.

    A mobil szegmens meg nem igaz hogy most szált be, nagyon régóta jelen vanmnak a windowsok mobil eszközökön, win CE, pl.

    Inkább nagyon visszaestek és az új mehgoldásukhoz valami 1 milliárdot kellett kifizetniük egy Nokiának, hogy egyáltalán érezhető menyiséget el tudjanak adni.

    Az apple halálát miért kívánnám?

    Nem vagyok köteles használni, de a win olyan szinten beágyazódott az informatika testébe, hogy szinte megkerülhetetlen.
    Bár a moslék pereskedései miatt nem siratnám ha egyszer rosszul menne a sora.

    Cégek jönnek mennek, sokkal innovativabbak a kissebb cégek amiket aztán ezek a mamutok bekebeleznek és el is van intézve a sorsuk.

    Szóval én nem bánom ha ezek az óriások veszítenek a befolyásukból, mivel azzal sosem nekünk kedveznek hanem a részvényeseknek.
  • sanyicks #9
    hogyne lennének az m$-nek zombi szektásai! Csak az nem annyira menő, az nem terjed tovább.
  • Treviz #8
    Abban egyetértek, hogy a Bing nincs a helyzet magaslatán, viszont a böngészőversenyes hisztériát még mindig feleslegesnek tartom. Az EU megbírságolja a Microsoft-ot azért mert nem kínálja fel automatikusan a böngészőválasztást (ami abszúrd, hiszen egy friss telepítés után aki szeretné, azonnal rá tud rakni akármit), viszont ide kis országunkba nem néznének be, hogy esetleg megbüntessék a T-Mobile, Vodafone, Telenor triót amiért kartelleznek összevissza. Vagy esetleg a T-Home, UPC, DIGI trió is ugyanez a kategória. Szerintem nem feltétlenül rossz, hogy van egy olyan operiációs rendszer ami az emberek 70%-ánál megtalálható. Na meg azért az XP már nem volt rossz (érdekes, hogy te a létező legszarabb rendszeren vagy állításod szerint: Vista) és a Win 7 pedig szerintem messze az egyik legjobb oprendszer már régóta. A Win 8-ról még nem tudok nyilatkozni. Másik dolog, hogy a mobil szegmensbe, a Microsoft olyan késéssel szállt be, hogy ott ők a kicsi harcosok és a Google meg az Apple a nagy gonosz cégek. Nézőpont kérdése. Az android mellett szól ingyenessége, de az iOS és vele az Apple halálát miért nem kívánod pölö?
  • csimmasz #7
    Teljesen komolyan gondolom hogy az MS egy dinosaurusz aminek az idelye le kéne hogy járjon.
    A felhasználóknak nem jó ami idáig volt vagyis a windows hegemonia, nem jó kiszolgáltatottnak lenni, megöli a versenyt és bebetonozza az extra árakat.

    Elég csak megnézni a böngészövel mit művelnek, kész vicc, ott az a szar Bing is oda is bepróbáltak, még szerencse, hogy ott nem dedósokkal versenyeznek.
    Nekem még Bingből sok vevőm nem jött, legalább is a statisztikák alapján alig van onnan találat.