Berta Sándor

Internetezés a rácsokon túlról

A legtöbb elítéltnek nincs internethozzáférése. Ettől függetlenül a rokonok gyakran segítenek nekik abban, hogy fenntartsák az online kapcsolataikat. Gondolni kell a visszailleszkedésre is.

Az egyik német rab turisztikai területen dolgozott és egész Európát beutazta, ismerőseivel a Facebookon keresztül tartott kapcsolatot. Mindig beírta, hogy "Prágában voltam", vagy "Visszatértem a nyaralásból". Két évvel ezelőtt azonban börtönbe kellett vonulnia és azóta az élettársa tájékoztatja az ismerőseit. Mindez persze látszatdolog, hiszen sokan csodálkoznak, hogy miként lehet az, hogy soha nem ő írja a bejegyzéseket és nem reagál a rokonok, barátok szavaira sem. Számos német büntetés-végrehajtási intézetben vannak ugyan számítógépes termek és ezáltal az elítéltek megtanulhatják kezelni a PC-t, azonban internetezési lehetőség nincs. Nyolc intézetben ugyanakkor lehetővé teszik a továbbtanuló foglyoknak a Hageni Távegyetem szervereihez való kapcsolódást.

A vélemények természetesen megoszlanak arról, hogy járjon-e vagy sem a rácsok mögé került embereknek korlátozott internethozzáférés. A könnyítés mellett érvelt Florian Knauer jogász, míg Danny Eichelbaum, a brandenburgi CDU-frakció jogi szakértője nem változtatna a jelenlegi gyakorlaton. Szerinte a börtön maradjon börtön, s ne váljon luxusellátást nyújtó intézménnyé. Walter Hammerschick kriminológus viszont úgy vélte, hogy a rabok számára meg kellene könnyíteni a társadalomba való visszailleszkedést és ebben a számítógépek használatának, az internetezésnek és az e-maileknek nagyon komoly szerep juthat, hiszen ezek részét képezik napjaink kultúrájának. Aki nem ért ezekhez a rendszerekhez az nehezebben illeszkedhet majd vissza, és újból fizetheti majd a társadalom a teljes ellátását. Aki közösségi portálokra látogathat az nem marad barátok nélkül, nem szakadnak meg teljesen a kapcsolatai, de említhető a lakáskeresés megkönnyítése is.


A 77 embert megölő norvég tömeggyilkos, Anders Breivik laptopot is használhat

Dieter Wurm 10 évvel ezelőtt került rácsok mögé. Akkor még nem ismerte a világhálót, a Skype teljesen új volt és a Facebook is csupán egy évvel később jelent meg. 2009 óta van e-mail fiókja, három társával együtt ő szerkeszti a tegeli büntetés-végrehajtási intézet újságját. Vállalniuk kellett, hogy az e-mail címet nem használják más célokra és az őrök bármikor ellenőrizhetik a leveleiket. Természetesen fennáll a visszaélés lehetősége és erre több esetben volt is példa. Akad olyan, akinek sikerül okos- vagy mobiltelefont becsempésznie, így minden ellenőrzést elkerülhet.

Norvégiában teljesen más gyakorlatot követnek: 2010 óta minden helyi börtön korlátozott internetelérést nyújt a raboknak. Amikor valamelyikük begépel egy címet, akkor a rendszer automatikusan ellenőrzi azt, mielőtt betöltené az adott oldalt. Az oktatási és hírportálok szabadon elérhetők, az erőszakos tartalmakat megjelenítő és pornóoldalakhoz viszont egyetlen elítélt sem férhet hozzá. A rendszert folyamatosan frissítik, de mindez nagyon költséges. Florian Knauer ennek ellenére úgy gondolja, hogy a modellt Németországban is átvehetnék. "Nem az a kérdés, hogy az internet bekerül-e a börtönbe, hanem az, hogy mikor és hogyan. Ebben még a büntetés-végrehajtásban dolgozók is egyetértenek velem" - tette hozzá a szakember. Tény viszont, hogy a rácsok mögé mindig némi késéssel kerülnek be a különböző készülékek, például a cellákban a televíziók is csak évekkel azután terjedtek el, hogy a lakásokban már általánosak voltak.


Néhány magyar börtönben is elérhető heti egy órára az internet, ami elegendő a levelek letöltésére. Kecskeméten már 2004-ben Cisco tanfolyamot tartottak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Vaszilij Artyom #28
    Röhögnöm kell
  • Tetsuo #27
    Igen, de ez az agymenes megott nagy tapasztalat van am! ;)
  • Vaszilij Artyom #26
    Persze minden hazudik ami nem a te agymenésed.

    Értem én csak leszarlak
  • Tetsuo #25
    Abbol indulok ki, hogy a statisztikak hazudnak es nocsak, ha jobban megnezed, hazudnak is.
    Egy szonak tobbfele ertelmezese lehet, az idotol is fugg az ertelmezese, ahogy alabb irtam, es ezt adatelemzesek kozreadasaban ki is hasznaljak.
    Az altalad olvasott ujsagirok pedig meg ratesznek egy lapattal, raadasul siman tuloznak (vagyis ezesetben hazudnak) is.
    Ezek tenyek.
    Churchillnek vajon miert volt egyfajta velemenye a statisztikakrol?
    A 90-es evektol hivatalosan jelentosen csokkent a naci, koncentracios taborok aldozatainak szama taboronkent, de az osszes szam valtozatlan maradt, mindenfajta indok nelkul. Tortenesz is csak vakargatja a fejet, mert szolni nem tud, ugye...
  • Vaszilij Artyom #24
    Tipikusan olyan ember vagy akinek egy hivatalos adat amit mellesleg Norvégia ad ki nem jelent semmit, mert te mindig jobban tudod mi az igaz. Mindig az az igaz ami a te agyadnak megfelel.
  • Tetsuo #23
    Pontosan a te allaspontod az, amelyik egy kenyelmes fotelban, tavol az adott tematol lett megfogalmazva.
    Ha valaha erte volna rablotamadas egy hozzatartozodat, biztos, nem irnal ilyen badarsagokat. Vagy ha dolgozna egy rokonod egy fegyintezetben...

    A bortonok celja nem csak a visszaneveles mindenaron (sulyos penzekert), hanem a tarsadalom igazsagerzetenek fenntartasa.
    Csak ugy tud jol mukodni egy tarsadalom, ha nem csak egyenlo jogok, de egyenlo kotelessegek is vannak. Alapveto normak, amiknek meg kell felelni.
    Aki megszegi a jatekszabalyokat, az buntetest erdemel. Anelkul kaosz, anarchia lenne. (A liberalizmus pedig nagyon messze van az anarchiatol, elvileg, de gyakorlatilag mar nem.)
    Ha szinte kovetkezmenyek nelkul olhetek, rabolhatok, eroszakolhatok es nincsen meg a tradicionalis szilard erkolcsi alap, csak a liberalis szabadossag, hedonizmus, rozsaszin kod, akkor miert ne tennem azt? Akar bulibol.
    Mert ma mar sok esetben ez a helyzet Europaban es talan mashol is.
    A megelhetesi bunozes, az a tyuklopas, de nem az oregasszony labanak, arccsontjanak eltorese, megeroszakolasa, majd ravizelese, az otven eve hitvestarsa szeme elott, aki hasonlo kinokat all ki, majd meghal.
    Ezt nem a szegenyseg szulte.
    Szegeny van masutt is. Az erdelyi magyarok tobbsege is szegeny vagy Szerbiaban elo magyarok kozul sokan nyomorognak, de neked biztos uj, Magyarorszagon is!
    Megsem kovetnek el ilyen brutalis remtetteket, inkabb megmuvelik az arokpartot is, hogy legyen mit enni.
    Hozzateve, hogy ciganyok kozott is van gazdag boven, megis a bortonok 80-90%-a kisebbseg... vagyis ez nem a szegenyseg miatt van.

    Iranban pedig, ha mar felhoztad, joval kisebb aranyban van a rablasos bunelkovetesek szama... vajon miert?
    Es ha 100%-ban nem is kepes elrettenteni az akasztas vagy kezcsonkolas a "leendo" bunelkovetot, a 95% mar egesz jo erdemeny. ;)

    Kvp a 8. hozzaszolasban ravilagit arra is, hogy a segelyt sem a bunozo csoportoknak kene osztogatni megelozesi celbol - ahogy javasoltad - hiszen az inkabb olaj a tuzre, hanem pont azoknak, akik becsuletesen kitartanak, mintegy jutalomkent, tarsadalmi megbecsuleskent.

    A bunt megelozni nevelessel, oktatassal, felvilagositassal lehet, de nem a polkorrekt es hazug, libsi demagogiaval, hanem konzervativ, igaz erkolcsokkel.
  • Tetsuo #22
    Ez nem igaz. Alapvetoen a statisztikak is messze vannak a nullatol, de mar az is hamisitva van, libsi modra.
    Masreszt a jo norveg borton, az meg mindig nagyon rossz egy atlagos norvegnak, mint ahogy a magyar bortonok is rosszak egy atlagos magyarnak, vagyis egy magyarnak inkabb elrettento, mint egy ciganynak. Persze nincs eles hatar, sok magyar is igenytelen ill. vannak igenyesebb cigasnyok is bla bla bla, de altalanossagban akkor is fennall ilyen kulonseg.

    Masreszt Norvegiaban erosen no a buncselekmenyek szama, amit ugyancsak kozmetikaznak, mint Magyaroszagon is, valami definicio modositasaval mar bizonyos buncselekmenyek nem abba a kategoriaba esnek es voila, maris kevesebb.
    Ilyen hatekony a bunmegelozes sok orszagban. :)
    Egy norvegnak mar a "cipoje" tele van a szines bevandorlokkal... csak ez ott is tabu, mint pl. Ángliaban.
    Ezen kulfoldi elkovetok tobbsegere nem hat elrettentoen a norveg buntetes. Ez teny.
  • Vaszilij Artyom #21
    Hogy te milyen baszott sötét vagy baszki :D Sikítok a nevetéstől a baromságaidon
  • Szefmester #20
    Ezek szerint egy olyan ember akinek alapból nem sok offline haverja van, szolidan kocka, nem jár el szórakozni, a családját is alig látja hatalmas büntetés az hogy a 10nm-es szobájából berakják egy másik 6nm-es szobába? Ha megvan a kis gépecskéje, és korlátozott netelérése fel sem fog tűnni neki...

    Ha megvonnak minden luxust az embertől és gyakorlatilag "csak" életben tartják az sokkal nagyobb büntetés mint az hogy be van zárva egy kis cellába és elmegy tanulni, sportol, naponta 3x eszik abból egy főtt a tuti.. mindeközben sok átlagos ember azt sem engedheti meg magának hogy minden napra főzzön kaját!

    Condemned című film szerű környezetet és helyzetet nekik és akkor még bevétel is lesz mert a nézők szavazhatnak arra hogy mi legyen a következő fegyverdrop. :)
  • Vaszilij Artyom #19
    USA-ban nema z van, hogy sok börtön magánkézbe van? Szóval vállalkozók építenek sok börtönt mert megéri nekik valamiért. Vagy keverem valamelyik másik országgal?